Srbsko nakúpi ruské vrtuľníky a systém S-400. Dôvody na obavy sú opodstatnené
11 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Srbsko zvažuje nákup ďalšej vojenskej techniky z Ruska vrátane vrtuľníkov a vybavenie protivzdušnej obrany S-400. Informoval o tom riaditeľ Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu s Ruskom Dmitrij Šugajev, píše server prvnizpravi.cz.

Rusko-srbská spolupráca sa dnes aktívne rozvíja. Srbské vedenie zvažuje možnosť nákupu ďalších zbraní a vojenskej techniky vrátane vybavenia pre vrtuľníky a protivzdušnej obrany," uviedol Šugajev na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.
Srbsko je strategickým partnerom Ruska

Okrem toho, ako zdôraznil, sa čoskoro očakáva ďalší rozvoj spolupráce v oblasti po-predajného servisu, dodávok náhradných dielov a komponentov a organizácie opráv na dodanom zariadení. "Srbsko je strategickým partnerom Ruska v európskom regióne v oblasti vojensko-technickej spolupráce. Ruská strana je pripravená poskytnúť svojim srbským priateľom komplexnú podporu ako pri robení finálnych modelov zbraní ruskej výroby, tak pri zabezpečovaní bojovej pripravenosti už dodaného vybavenia," uviedol Šugajev.

Koronavírus pozastavuje raketové zrážky medzi Tureckom a USA: Aktivácia S-400 sa odkladá!
Plány Turecka na spustenie nových ruských systémov protiraketovej obrany sa oneskorili prepuknutím koronavírusu, ale nezamýšľajú zvrátiť rozhodnutie, ktoré vyvolalo hrozbu amerických sankcií, uviedol turecký predstaviteľ. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Timotej Dudka

Nové vrtuľníky a systémy protivzdušnej obrany

Srbsko je jedným z najväčších dovozcov ruských zbraní a vojenského zariadenia do Európy. Rusko dodalo Srbsku 30 modernizovaných tankov T-72MS, 30 obrnených transportérov BRDM-2, sedem vrtuľníkov Mi-17 a Mi-35 a šesť stíhačiek MiG-29. Belehrad tiež kúpil batériu raketových systémov Pancir-S1. Prezident Srbska Aleksandar Vučić uviedol, že krajina má záujem aj o ruský komplex protivzdušnej obrany S-400, ale to si zatiaľ nemôže dovoliť.

Správy o tom, že Srbsko kupuje nové vrtuľníky a systémy protivzdušnej obrany, vyvolali obavy nielen v regióne, ale aj NATO. Vojenskí experti a analytici v okolitých krajinách aj generáli z Aliancie sa obávajú, že Moskva dodá vrtuľníky K-52 do Srbska alebo, v pre nich prijateľnejšom variante, MI 35.


Letiaci Alligator

K-52 Alligator (klasifikácia NATO Hokum A) je moderný sériový viacúčelový bojový vrtuľník pre bojové operácie za všetkých poveternostných podmienok, vo dne aj v noci a vo vysokých nadmorských výškach, špecifických pre horské oblasti. Je špeciálny svojim koaxiálnym rotorom, charakteristickým pre kamovské vrtuľníky a katapultovacie sedadlá Zvezda K-37. Hlavným účelom tohto bojového vrtuľníka je zasiahnuť obrnené a mechanizované ciele a tiež bojovať s pomalšími nízko letiacimi cieľmi. Taktické schopnosti mu umožňujú pôsobiť na ciele na vzdialenosť až 10 km.

Nákup ruského obranného systému S-400 je hotová vec, tvrdí Turecko
Turecký minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu povedal svojmu americkému náprotivku Antonymu Blinkenovi, že Ankara neplánuje zrušiť nákup ruského obranného systému S-400, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Marek Molnár