Rusko: Prelet amerických bombardérov blízko našich hraníc by mohol narušiť stretnutie Putina s Bidenom
11 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone varovalo, že prítomnosť amerických bojových lietadiel schopných niesť jadrový arzenál na nedávnych cvičeniach NATO predstavuje vážnu eskaláciu. Takýto krok by mohol by narušiť stretnutie Putina s Bidenom, informuje portál RT.


Bombardéry amerického letectva B-52H Stratofortress preleteli začiatkom tohto týždňa nad Baltským morom. Veľvyslanectvo označilo manévre za „ďalšiu provokáciu“.

Úradníci vo svojom vyhlásení uviedli, že „toto konanie podporuje napätie v Európe“. Dodali tiež, že „tieto kroky zhusťujú atmosféru očakávaného rusko-amerického samitu“. Ruský prezident Vladimir Putin má budúci týždeň rokovať s americkou hlavou štátu Joeom Bidenom vo Švajčiarsku. Biely dom označil samit ako súčasť úsilia o dosiahnutie „stabilného a predvídateľného vzťahu s Ruskom v súlade so záujmami USA“.

Veľvyslanectvo ďalej naliehalo na Washington, aby „radikálne prehodnotil svoj prístup k bezpečnosti na kontinente". Požaduje, "aby USA zastavili nebezpečnú činnosť v blízkosti ruských hraníc“.

Pundžáb nastoľuje očkovaciu diktatúru. Nezaočkovaným zablokuje SIM karty
Vláda pakistanskej provincie Pandžáb pritvrdila v očkovacom programe proti Covid-19. Tým, ktorí odmietnu očkovanie, zablokuje SIM karty, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Generál Jeff Harrigian z Velenia spojeneckých vzdušných síl NATO a US Air Force tento krok obhajoval. Uviedol, že „bezpečnosť a ochrana našich pobaltských a severských spojencov je prioritou“. Program cvičení je podľa neho „rozhodujúci pre zabezpečenie toho, aby sme vždy mohli zodpovedať najvyššiemu štandardu podpory“.

Boeing-52 Stratofortress sa prvýkrát dostal do nebies v roku 1952 a rýchlo sa stal oporou amerického jadrového arzenálu z obdobia studenej vojny.

Kuba pozastaví prijímanie hotovostných vkladov v dolároch kvôli sankciám USA
Kubánska vláda oznámila, že dočasne zastaví prijímanie hotovostných bankových vkladov v dolároch. Spravila tak kvôli prísnym americkým sankciám, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca