Nemecko sa sťahuje z Afganistanu. Najskôr musí odviezť 22 tisíc litrov piva, vína a sektu
11 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Nemecko ešte pred plánovaným odchodom vojakov z Afganistanu odvezie z nepokojnej ázijskej krajiny 22 500 litrov piva, vína a sektu. Informoval o tom portál Echo24.


Velitelia zakázali príslušníkom bundeswehru pôsobiacim v tejto zahraničnej misii piť alkohol kvôli rastúcemu nebezpečenstvu v súvislosti so sťahovaním zahraničných vojakov z Afganistanu.


Predať nadbytočné zásoby piva, radleru, vína alebo sektu priamo na mieste nie je kvôli tamojším náboženským a kultúrnym zvyklostiam možné. Hovorca ministerstva obrany v pondelok uviedol, že rezort už našiel civilnú firmu, ktorá nápoje odvezie.

Niekoľko posledných tisíc vojakov Spojených štátov, NATO a ich spojencov sa z Afganistanu začalo sťahovať začiatkom mája. Z krajiny majú odísť k 11. septembra. V posledných týždňoch pribúdajú v Afganistane násilnosti, z ktorých NATO a Spojené štáty obviňujú radikálne hnutie Taliban.

Nemeckí vojaci majú na základniach v Afganistane obrovský nadbytok alkoholu. Za normálnych okolností smie každý z nich vypiť denne dve plechovky piva alebo zodpovedajúce množstvo iného alkoholu. V skladoch na základni Camp Marmal neďaleko mesta Mazár-e Šaríf na severe Afganistanu je podľa portálu Der Spiegel viac ako 60 000 plechoviek piva a stovky fliaš vína a sektu.

V Afganistane stále pôsobí viac ako 1 100 príslušníkov a príslušníčok bundeswehru, 59 ich tam padlo. Pre nemeckú armádu to je operácia s najväčším počtom mŕtvych od konca druhej svetovej vojny.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/11/strasna-tragedia-na-dne-mora-nasli-tasku-s-brutalne-zavrazdenym-dievcatkom-%e2%80%a06/