Maďarskí futbalisti nepokľakli. My kľačíme len pred Bohom, vlasťou a ženou, povedal Orbán
11 | 06 | 2021 I Peter Sulek
Maďarský premiér Viktor Orbán sa zastal maďarských futbalových fanúšikov, ktorí počas priateľského duelu vypískali írskych hráčov. Nepáčilo sa im, že kľačaním podporili extrémistické hnutie Black Lives Matter.

Maďarský predseda vlády Viktor Orbán sa vo štvrtok zastal futbalových fanúšikov svojho národného tímu. Vypískali írsky tím za pokľaknutie na znak podpory extrémistického hnutia Black Lives Matter (BLM). Informáciu priniesol portál Denník Štandard.
Maďari kľačia len pred Bohom, vlasťou a ženou

Maďarskí fanúšikovia počas utorňajšieho priateľského stretnutia s mužstvom Írska vypískali mužstvo súpera za pokľaknutie. Maďarskí futbalisti nepokľakli.

„Politika nemá v športe miesto,“ uviedol na tlačovej konferencii premiér Orbán. Kľačanie írskeho tímu označil za provokáciu namierenú proti maďarským fanúšikom. Írski hráči ako hostia totiž podľa maďarského premiéra mali brať ohľad na miestnu kultúru.

Ruský jazdec F1 pokľakol. Ale nie pre Black Lives Matter. Putin môže byť hrdý
Ruský pilot Fomuly 1 zo stajne Haas F1 Team, jazdiaci s mladým Schumacherom, vyvolal vlnu reakcií svojim pokľaknutím pred Veľkou cenou Španielska. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Peter Sulek


„Maďar kľačí iba pred Bohom, pred svojou vlasťou, a ak žiada ženu, svoju lásku o ruku. V Maďarsku je každý iný prípad pokľaknutia kultúrne cudzím prvkom,“ doplnil politik.

Orbán vysvetlil, že jeho krajina nikdy nebola otrokárskym štátom, a preto jej občania nemajú dôvod cítiť takú morálnu záťaž ako krajiny, o ktorých to neplatí.
Strčte si kľačanie niekam

Írsky tréner Stephen Kenny naopak svojich zverencov za podporu extrémistického hnutia pochválil: „Je nepochopiteľné, že nás vypískali. Ja si myslím, že ide o veľmi dôležitý odkaz. Som hrdý na svojich hráčov, že tento postoj vyjadrili.“

Kľačanie na znak BLM (nielen) vo futbale je témou od násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda. Kým západné tímy sú mu naklonené, opačný postoj panuje pri hráčoch z východu, Poľska, Česka či Slovenska.

Aj na západe však existujú výnimky. Futbalisti Olympique Marseille tiež nepokľakli a radšej si uctili pamiatku učiteľa Samuela Patyho, ktorému vlani islamista odrezal hlavu.

Bývalý starosta New Yorku označil BLM za „teroristickú skupinu“, ktorá „nenávidí bielych ľudí“
Rudy Giuliani, právnik prezidenta Donalda Trumpa a bývalý starosta New Yorku, označil Black Lives Matter (BLM) za „domácu teroristickú organizáciu“ plnú „zabijakov“, ktorí „nenávidia bielych ľudí“ a chcú „zvrhnúť náš spôsob života“, informuje... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Za zmienku stojí aj postoj afrického futbalistu Wilfrieda Zahu z britského klubu Chrystal Palace, ktorý pred kontroverzným hnutím v marci taktiež nepokľakol. Považoval to totiž za ponižujúce a myslí si, že energia by mala byť smerovaná inam.

Pred niekoľkými dňami nepokľakol ani Rumun Stanciu pred zápasom s Anglickom. „Vyjadril som podporu spoluhráčovi zo Slavie Ondřejovi Kúdelovi,“ povedal. Český reprezentant Kúdela tento rok dostal od asociácie UEFA nehorázny trest na 10 zápasov za údajné a nepreukázateľné rasové urážky hráča čiernej farby pleti Glena Kamaru v zápase s Glasgow Rangers.
Ani Slováci už nekľačia

Svoju skúsenosť s kľačaním majú aj slovenskí futbalisti. Tí pokľakli, takisto v zápase s Írskom, vlani v októbri. Toto gesto sa však znovu neopakovalo, pretože slovenskí fanúšikovia boli pokľaknutím nesmierne pobúrení. Slovenský futbalový zväz sa vtedy vyhovoril, že šlo o iniciatívu UEFA.

Poliaci si odmietli kľaknúť na podporu Black Lives Metter. „Je to to posledné, čo nás zaujíma“
Poliaci v zápase s Anglickom odmietli kľačať na kolenách na podporu hnutia Black Lives Metter. „Je to to posledné, čo nás zaujíma“ Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Gabriel Matta