Kuba pozastaví prijímanie hotovostných vkladov v dolároch kvôli sankciám USA
11 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Kubánska vláda oznámila, že dočasne zastaví prijímanie hotovostných bankových vkladov v dolároch. Spravila tak kvôli prísnym americkým sankciám, informuje portál RT.


Opatrenie prišlo po tom, čo vláda predložila svoje výročné uznesenie o ukončení desaťročia starého obchodného embarga USA na Valnom zhromaždení OSN. Majitelia kubánskych bankových účtov budú môcť do 21. júna vložiť na svoj účet peniaze v dolároch. Po tomto dátume nadobudne pozastavenie účinnosť.

"Pre Kubu je čoraz ťažšie nájsť medzinárodné bankové alebo finančné inštitúcie, ktoré sú ochotné prijímať, prevádzať alebo spracovávať americkú menu v hotovosti," uviedla vo vyhlásení kubánska centrálna banka podľa agentúry Reuters.

Banka dodala, že opatrenie nebude mať vplyv na operácie uskutočňované prevodom alebo vkladmi v iných menách.

Pundžáb nastoľuje očkovaciu diktatúru. Nezaočkovaným zablokuje SIM karty
Vláda pakistanskej provincie Pandžáb pritvrdila v očkovacom programe proti Covid-19. Tým, ktorí odmietnu očkovanie, zablokuje SIM karty, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Podľa viceprezidentky banky Yamile Berra Ciresovej zastavilo spracovanie transakcií viac ako 20 bánk na Kube. Urobili to po tom, ako bývalý americký prezident Donald Trump sprísnil sankcie uvalené na ostrovný národ.

Na Kube už dlhé roky platí 10-percentná daň z dolárov. Vláda sa odvolávala na ťažkosti spojené s embargom Washingtonu. Krajina v minulom roku zvýšila daň, pretože otvorila viac obchodov predávajúcich v dolároch než v miestnej mene.

Americký prezident Joe Biden sa počas predvolebnej kampane zaviazal zvrátiť niektoré z Trumpových opatrení na Kube. Ide o opatrenie, ktoré „spôsobili škody kubánskemu ľudu a neurobili nič pre pokrok v demokracii a ľudských právach“.

Podľa Bidenovej administratívy však vzťah ku Kube nepatrí medzi najvyššie priority zahraničnej politiky USA.

Britský portál The Times nepravdivo tvrdí, že ruské bombardéry vstúpili do írskeho vzdušného priestoru
08 | 06 | 2021 | Lukáš Leca