WHO vyzvala Európanov, aby neopakovali chyby z minulého leta
10 | 06 | 2021 I tasr

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala vo štvrtok obyvateľov Európy, aby sa počas nadchádzajúceho leta správali zodpovedne a zamedzili tak opätovnému návratu pandémie počas jesene. Úroveň zaočkovanosti proti covidu v európskych krajinách podľa WHO ešte nie je ani zďaleka dostatočná na to, aby mohla zabrániť opätovnému šíreniu vírusu.


Riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge na štvrtkovom brífingu v Kodani podľa agentúry AFP pripomenul situáciu z minulého leta, keď po rýchlom uvoľnení opatrení začal počet prípadov nákazy znovu postupne narastať, až prerástol do novej vlny pandémie, ktorá si vyžiadala množstvo obetí a likvidačné lockdowny.

Európske krajiny by sa preto mali podľa Klugeho z tejto situácie poučiť a v prípade signálov zhoršovania epidemickej situácie rýchlo zintenzívniť testovanie, trasovanie kontaktov a očkovanie najrizikovejších skupín obyvateľstva.

V európskom regióne WHO, ktorý zahŕňa 53 krajín a teritórií, bolo doposiaľ plne zaočkovaných len 17 percent obyvateľov a 30 percent dostalo jednu dávku vakcíny. Potrebná úroveň zaočkovanosti, schopná zabrániť ďalším rozsiahlym vlnám pandémie, je pritom minimálne 80 percent dospelého obyvateľstva.

Kluge konštatoval, že v európskom regióne už dva mesiace klesá celkový počet nových prípadov nákazy, hospitalizovaných a úmrtí. Napriek tomu je však podľa neho stále potrebná obozretnosť, keďže v najbližších mesiacoch a týždňoch bude vo zvýšenej miere dochádzať k presunom ľudí, ich zhromažďovaniu a konaniu veľkých kultúrnych či športových podujatí.

Vyzval preto obyvateľov Európy, aby si nadchádzajúce "leto užívali bezpečným spôsobom", teda aby dodržiavali preventívne opatrenia proti opätovnému rozšíreniu nákazy.

Po Covide sa niektorým bývalým onko-pacientom vrátila rakovina. Lekári už tušia prečo
„Ide napríklad o prípady žien, ktoré boli po liečbe rakoviny prsníka úplne zdravé, aj desať až osemnásť rokov. A keď prišli po prekonaní Covidu, už mali metastázy,“ povedala profesorka Petra Tesařová z onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Petra Demková