Virologička Zelená: Očkovanie ľudí po prekonaní Covid-19 je nezmyselné. S očkovaním detí by som bola veľmi opatrná!
10 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Hana Zelená je uznávaná česká virologička. V príspevku, ktorý prináša portál 40Plus prináša názor na očkovanie tých, ktorí Covid19 prekonali a majú imunitu. Tvrdí, že očkovanie pre nich nemá žiadny zmysel a zbytočne sa vystavujú riziku nežiadúcich účinkov.


Hana Zelenová v rozhovore pre portál 40Plus tvrdí, že aj tí, ktorí mali bezpríznakový priebeh, sú chránení. Podľa nej sa vytvoria protilátky a bunková imunita. Protilátky sa dajú ľahko zistiť z krvi. S vyšetrením bunkovej imunity je to podľa nej ťažšie, pretože vyšetrenie nie je ešte bežne dostupné.

Zelenová tvrdí, že ak máme pozitívne protilátky IgG, sme s najväčšou pravdepodobnosťou chránení pred ďalšou nákazou. Nevylučuje, že v prípade negatívnych protilátok máme fungujúcu bunkovú imunitu, ktorá nás chráni.
Za veľkú chybu považuje, že sa neberie do úvahy vyšetrenie protilátok

Pozitivita protilátok je jednoznačným dôkazom o prekonaní Covid. U ostatných infekciách to nikto zatiaľ nespochybňuje. Z nejakého nejasného dôvodu je ale problém prijať tento fakt pri Covid19," hovorí.

Upozorňuje, že práve prítomnosť protilátok je tou informáciou, ktorá nám hovorí, že imunitný systém na infekciu zareagoval a človek je imúnny. V súčasnej dobe je za tento dôkaz považovaný jedine pozitívny PCR test, posledných 180 dní.

Po Covide sa niektorým bývalým onko-pacientom vrátila rakovina. Lekári už tušia prečo
„Ide napríklad o prípady žien, ktoré boli po liečbe rakoviny prsníka úplne zdravé, aj desať až osemnásť rokov. A keď prišli po prekonaní Covidu, už mali metastázy,“ povedala profesorka Petra Tesařová z onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Petra Demková

PCR test nie je dostatočným dôkazom o protilátkach

Virologička upozorňuje, že niektorí po pozitívnom PCR teste nemajú vôbec vytvorené protilátky, alebo ich majú veľmi málo. Infekcia u nich v pravom zmysle slova vôbec neprebehla, alebo bola taká ľahká, že imunitný systém vôbec nezareagoval.

Poukazuje aj na to, že PCR test mohol byť aj falošne pozitívny v dôsledku laboratórnej chyby. Napriek tomu je považovaný za dôkaz o nakazení, aj keď protilátky nie sú vytvorené. A to podľa virologičky nedáva zmysel.
Vo vakcínach sú obrovské peniaze

"Nechcem špekulovať, je ale známe, že vo vakcínach sú  obrovské peniaze. To znamená, že musí byť obrovský aj záujem na ich odbyte a aj finančný záujem zainteresovaných osôb. Politici medicíne nerozumejú. Dokonca ani väčšina lekárov nerozumie fungovaniu proti infekčnej imunite. Aj tak sa väčšina z nich vydáva za expertov a laik sa potom orientuje ešte ťažšie, hovorí Zelenová.

"Na základe toho, čo je väčšinovo prezentované sa získava dojem, že najlepším spôsobom boja proti epidémii je zaočkovať každého. Bez ohľadu na to, či už infekciu prekonal. Mediálna masáž je neuveriteľne silná," prináša jej vyjadrenie portál 40Plus.

Igor Cibula: Koalíciu spája iba „tenká pavučina“ nie vždy blízkych záujmov. Vydrží do konca?
Chaotický spôsob vládnutia predchádzajúcej Matovičovej a súčasnej Hegerovej exekutívy - ako aj permanentné nezhody medzi koaličnými partnermi - vyvolávajú u niektorých analytikov otázniky, či vývoj na Slovensku nespeje k predčasným parlamentným... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Prevzatý článok/Ivan Brožík

S očkovaním detí by som bola veľmi opatrná

"Virologička tvrdí, že u detí vo väčšine prípadov prebehne nákaza veľmi ľahko, alebo bez príznakov. Po jej prekonaní vybudujú účinnú imunitu. Opakovaným nakazením sa táto imunita ďalej posilňuje. Očkovanie nerizikových detí je zbytočné. Vystavujeme ich nežiadúcim účinkom vakcíny. Zatiaľ ale nie je známe, či vôbec a aké nežiadúce účinky očkovanie môže mať z dlhodobého hľadiska. Pretože túto dlhodobú skúsenosť s novými génovými vakcínami zatiaľ nemáme," vysvetľuje Zelenová.

"Pri každom človeku, ktorý uvažuje o očkovaní, by sa mali starostlivo zvážiť riziká a prínosy. U seniorov, ktorí patria do rizikovej skupiny je očkovanie užitočné. U zdravých nerizikových detí to môže byť opačne," dodáva virologička na záver.

Lekári: Povinná vakcinácia detí nie je vhodná, bol by to problém
Na očkovanie proti koronavírusu sa môžu od pondelka hlásiť aj deti od 12 rokov. Pokiaľ časť odborníkov hovorí, že očkovanie mladších ročníkov má význam, sú tu aj takí, ktorí s tým nesúhlasia. Lekári sa však zhodujú v jednom. V žiadnom prípade by... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková