UEFA rozhodla: Ukrajina musí odstrániť nacistický slogan zo svojich dresov na Euro 2020
10 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Kontroverzný krajne pravicový nacionalistický slogan používaný milíciami v dobe 2. svetovej vojny, ktoré bojovali po boku nacistického Nemecka, musí byť počas Euro 2020 z dresov ukrajinského národného tímu odstránený. Informuje o tom portál RT.



Ukrajinský futbalový zväz v pondelok vyvolal pobúrenie v Rusku, keď predviedol najnovší dizajn dresov na Euro Cup 2020. Ten navrhol španielsky výrobca športového oblečenia Joma.



Fašistická fráza

Žlto-modrá košeľa vyvolala rozruch kvôli použitiu fašistických fráz. Bola označená slovami „Sláva Ukrajine, Sláva hrdinom“.






Ruský futbalový zväz (RFU) v utorok oznámil, že podal oficiálny list Únii európskych futbalových zväzov (UEFA), v ktorej žiada, aby európsky futbalový orgán pred Euro Cup-om 2020 preštudoval údajne politicky motivovaný slogan na dresoch ukrajinského národného tímu.

Zaočkovaných v Británii je už takmer 60 percent, a predsa čísla nakazených opäť dramaticky rastú
To, čo sa však v súčasnosti deje vo Veľkej Británii, jasne ukazuje, ako sa situácia môže rýchlo zmeniť na negatívnu. Postarala sa o to indická mutácia, ktorú WHO medzičasom oficiálne premenovalo na Delta variant. ... A počet chorých opäť... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Zobrazené slogany sú v rozpore so základnými zásadami nariadení UEFA týkajúcich sa zákazu všetkých politických prejavov. V utorok svetový riadiaci futbalový orgán FIFA oznámil agentúre TASS, že je na UEFA, aby rozhodla o dizajne uniforiem národných tímov pre európsky pohár Euro 2020.
UEFA slogan zakázala




Podľa tlačovej agentúry RIA Novosti  UEFA po výzve Ruskej futbalovej únie požadovala, aby bola z košele odstránená jedna z fráz - „sláva hrdinom“, pretože keď sa spoja, dve frázy sa považujú za politické.

Samotná „sláva Ukrajine“ je považovaná za všeobecnú s všeobecným celoštátnym významom. Avšak, "špecifická kombinácia týchto dvoch sloganov, bola jasne politického charakteru a má historický a militaristický význam," zhodnotila UEFA.

Mníška na dôchodku spreneverila viac ako 800 tisíc dolárov na hazardné hry
Mníška na dôchodku sa podľa federálnych prokurátorov priznala, že počas 10 rokov spreneverila 835 000 dolárov z katolíckej školy v Kalifornii, aby mohla financovať svoj hazard, píše Guardian. Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Dlhá história

Frázy majú na Ukrajine dlhú históriu a siahajú až do 19. storočia. Ale za dve storočia odvtedy získali nacionalistické konotácie. Obidve frázy používali členovia Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA).

Sú to skupiny, ktoré v druhej svetovej vojne bojovali po boku nacistov a v holokauste zohrávali nezanedbateľnú úlohu.

Od Majdanu v roku 2014 krajne pravicové skupiny na Ukrajine rehabilitovali tieto frázy, a odvtedy sa stali pozdravom pre nacionalistov. 

Pre Pentagon je Čína najväčšou hrozbou, chcú ju odradiť rozpočtom vo výške 715 miliárd dolárov
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko v septembri 2014 slávne zakončil prejav pred americkým Kongresom vetou „Sláva Ukrajine“. O štyri roky neskôr, v roku 2018, Porošenko oznámil, že to bude oficiálny pozdrav ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý nahradí predtým používaný výraz „Ahoj súdruhovia“.

Toto nie je prvýkrát, čo sa slogan objavil vo svete futbalu. V roku 2018 bol chorvátsky obranca Domagoj Vida nútený ospravedlniť sa po zvolaní „Sláva Ukrajine“ po štvrťfinálovom víťazstve krajiny nad Ruskom v Soči počas majstrovstiev sveta.

Václav Klaus: Obviňovať niekoho, že je ruským agentom, je znak intelektuálneho defektu
"Pán prezident, ste ruský agent?" Túto otázku exprezidentovi Václavovi Klausovi položil v rozhovore pre magazín Xantypa režisér Jiří Strach. Tým ho okamžite vyprovokoval k úprimnej diskusii o dnešnej spoločnosti a o tom, ako sa zmenila a kam... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Rusko schvaľuje kroky UEFA

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová ocenila rozhodnutie UEFA a uviedla, že „šport nie je bojiskom, ale oblasťou súťaže“ a vlasť by mala byť oslavovaná športovými úspechmi, nie nacionalistickými sloganmi.

"Toto je výsada UEFA. Šport musí byť mimo politiky," odpovedal taktiež hovorca ruského prezidenta Dmitrij  Peskov novinárom na otázku, či je Kremeľ s rozhodnutím UEFA spokojný.

Ruská tajná služba „hackla“ počítačový systém holandskej polície. Kvôli vyšetrovaniu MH-17
Šokujúce odhalenie. Rusko nechce mať nič spoločné so zostrelením osobného lietadla letu MH -17 nad Ukrajinou. Sťažuje sa však, že nebolo prizvané k vyšetrovaniu. Odhaľujúca správa médií: Rusko si zariadilo prístup k informáciám inými prostriedkami,... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová