Škandál! Sputnik nie je jediná vakcína s problémami. Milión vakcín na prasaciu chrípku štát niekde zapatrošil
10 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Absolútny chaos! Slovensko síce už mesiace žije škandálom so Sputnikom, no ruská vakcína nie je jedinou očkovacou látkou, pri ktorej sa Slovensko prerátalo. Štát totiž ani netuší, čo sa stalo s miliónom vakcín na tzv. prasaciu chrípku, ktoré nakúpil ešte v roku 2009!


Ešte v čase, keď na premiérskej stoličke v roku 2009 sedel Robert Fico, nakúpilo Slovensko milión vakcín na tzv. prasaciu chrípku. Tie už dávno expirovali a mali byť roky zlikvidované. Štát však poriadne prekvapil. Oni sami to totiž netušia čo sa s miliónovým artiklom stalo, píše portál eReport.sk.

Od nákupu až pokým sa dostal do do očkovacích centier prešiel Sputnik V naozaj tŕnistú cestu. A k tomu podľa aktuálnych čísel oň ani nie je veľký záujem. Vakcínam sa takisto blíži doba expirácie. Prvej dávke dátum spotreby totiž uplynie už tento mesiac a druhej v auguste. Pritom Slovensko podobný problém riešilo už pred rokmi.

SaS: Vyzývame Heráka, aby sa vzdal mandátu. Obete nemôžu ostať nikdy bez podpory
Strana Sloboda a Solidarita vyzýva nezaradeného poslanca NR SR Jána Heráka, aby sa vzdal mandátu poslanca. Výzvu SaS zverejnila na sociálnej sieti. Začína slovami: VZDAŤ SA MANDÁTU JE TERAZ JEDINÝ SPRÁVNY KROK. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Vakcinačné Déjà vu

Aby sme porozumeli kontextu, musíme sa vrátiť v čase do roku 2009. Vtedy sa musel svet popasovať s pandémiou tzv. pandemickej chrípky, teda vírusu A(H1N1), v ktorom sa kĺbil mix vírusov prasacej, vtáčej a ľudskej chrípky.

Pandémia bola vyhlásená na Slovensku 11. júna v roku 2009 a trvala do 10. augusta roku 2010. Ochorenie si u nás vyžiadalo 57 obetí.

Spolu bolo odkúpených od francúzskej firmy Sanofi Pasteur milión vakcín za 7,6 milióna eur. Keďže sa odkúpilo viacero šarží expirovali v rôzne dátumy, no všetky v roku 2010. Zaočkovanosť populácie bola 1,4 percenta, takže na skladoch zostalo približne 900-tisíc vakcín.

Herákov problém rastie. Polícia okrem nového obvinenia prešetruje aj údajné staršie zneužívanie. Poslanec to odmieta
Poslanec parlamentu Ján Herák už istý čas čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby. No podľa TV Markíza sa objavili aj celkom nové informácie. Polícia mala znovu otvoriť aj starší prípad z roku 2018. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


V tom čase médiá priniesli viacero scenárov, ako sa štát s vakcínami môže vysporiadať. Buď bolo v hre predĺženie ich životnosti, odpredaj alebo likvidácia. Vtedajší štátny hygienik Ján Mikas bol k predlžovaniu dátumu spotreby skôr skeptický, píše eReport.

Jednou z možností bola likvidácia nepotrebných vakcín. Tá podľa vtedajších odhadov denníka Pravda mohla štát vyjsť na cca viac ako 17- tisíc eur.  Kompetentné úrady však ani netušia, kam štát spláchol vyše sedem miliónov eur!

Kto musí zomrieť, aby ste sa zobudili? Schovávate sa za zákon, ako vši do vlasov. MUDr. Tašárová píše vláde otvorený list
"Minister Krajčí sľúbil Ivermectin na liečbu proti covid-19. Do lekární sa nakoniec, zdá sa, nedostane. Nemocnice sú plné Covid 19 pacientov, ale štát sľúbený liek, ktorý mal byť na predpis, nezabezpečil pre lekárne. A hoci ide podľa svetových... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Kocúrkovo

Najskôr sme oslovili rezort zdravotníctva s otázkou, ako sa postupovalo pri likvidácii tisícok vakcín na ochorenie A(H1N1). Ministerstvo nás odkázalo na Správu štátnych hmotných rezerv a vtedy začal naozajstní chaos.

Inštitúcia, ktorú má pod palcom Ján Rudolf, nominant SaS prišla zo zarážajúcou odpoveďou. „Uvedené očkovacie látky doteraz odpredávané ani likvidované neboli. Správa rezerv ich má aktuálne stále na sklade,” odpovedala riaditeľka kancelárie predsedu inštitúcie Natália Petríková.

V skratke teda vakcíny, za ktoré Slovensko vysolilo milióny eur, už vyše desať rokov zapadajú prachom vo vládnych skladoch. „V súčasnosti sa SŠHR zaoberá prípravou ich likvidácie,” zaklincovala Petríková.

Pani Remišová, kde je to vaše „odhalené“ technické Watergate? Pýta sa Šutaj Eštok
Pred rokom „odhalila“ Veronika Remišová „IT sprisahanie“, keď objavila na vládnej sieti Govnet (ne)legálne umiestnené technické zariadenia tajnej služby. Podpredseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok jej v statuse túto udalosť pripomína aj s poriadne... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Na prvý pohľad sa teda zdá, že sa vakcíny z roku 2009 naozaj naďalej “sušia” v štátnych skladoch. Nakoniec ale vyplynulo, že nie je úplne isté, kam sa vakcíny za 7,6 milióna vlastne vyparili.
Pomýlili si vakcíny

Zatiaľ čo hmotné rezervy celý čas hovorili o vakcínach z roku 2009 nakoniec otočili a priznali, že oni spomínané očkovacie látky nemajú. „Až pri doplňujúcich otázkach, som dostala informáciu, že my máme iné vakcíny. Tie z roku 2009 neviem, my sme nakupovali vakcíny v roku 2006. Neviem, aké sú to tie vakcíny z roku 2009, od toho výrobcu, na ktorého ste sa pýtali,” doplnila neskôr Petríková.

Každopádne, okrem toho, že má štát vo svojich skladoch poriadny bordel, je na stole aj ďalšia otázka. Kam sa podelo takmer milión vakcín na tzv. prasaciu chrípku za 7,6 milióna eur? Na túto otázku nám kompetentní zatiaľ odpovedať nevedeli.

Hlas-SD kritizuje optimalizáciu siete nemocníc
Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje plánovanú optimalizáciu siete nemocníc. Podpredseda strany a člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Richard Raši (nezaradený) v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že reforma prinesie zrušenie 22... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | tasr