Mníška na dôchodku spreneverila viac ako 800 tisíc dolárov na hazardné hry
10 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Mníška na dôchodku sa podľa federálnych prokurátorov priznala, že počas 10 rokov spreneverila 835 000 dolárov z katolíckej školy v Kalifornii, aby mohla financovať svoj hazard, píše Guardian.


Miestne úrady informovali, že 79-ročná sestra Mary Margaret Kreuperová, bývalá riaditeľka katolíckej školy St James v Torrance v Kalifornii, použila školné a dary na dotáciu výdavkov na hazardné hry v kasíne a na platby kreditnými kartami.



Sľub "chudoby"

Kreuperová, ktorá vo veku 18 rokov zložila sľub chudoby a strávila 59 rokov v reholi, uviedla vo svojej dohode o vine a treste, že začala presmerovávať peniaze zo školného a darovacieho účtu školy na sporiaci účet. Ten financoval životné náklady mníšok, ktoré pracovali v škole - a časť peňazí použila sama.


Podľa prokurátora Kreuperová priznala, že falšovala mesačné a výročné správy pre školské úrady, aby zakryla svoje podvodné konanie, a „ukolísala školu v St James tak, aby verili, že financie školy sú správne zaúčtované a jej finančný majetok je správne chránený".

Všetko je inak. Pápež František sa 12. septembra stretne s prezidentom a premiérom Maďarska
Vo viacerých maďarských médiách bola zverejnená informácia, že Pápež František sa 12. septembra v Budapešti nestretne s politikmi. Maďarské médiá sa odvolávali na americký katolícky denník National Catholic Register. Táto informácia je vyvrátená.... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


"To umožnilo obžalovanej Kreuperovej zachovať si prístup a kontrolu nad financiami a účtami školy, a tak pokračovať v prevádzaní podvodného systému,“ hovorí prokurátor.
Prijala plnú zodpovednosť, hrozí jej 40 rokov basy

"Hneď ako bola konfrontovaná, prijala plnú zodpovednosť za to, čo urobila, a úplne spolupracovala s orgánmi činnými v trestnom konaní a arcidiecézou," uvádza sa vo vyhlásení. To ešte dodáva, že "trpí duševnou chorobou, ktorá zahmlila jej úsudok" .


Program bol odhalený počas auditu po odchode Kreuperovej do dôchodku v roku 2018. Prokuratúra uviedla, že tiež nariadila zamestnancom školy „pozmeňovať a ničiť finančné záznamy“. Kreuperová sa má postaviť pred súd 1. júla a hrozí jej až 40 rokov väzenia.


Po Covide sa niektorým bývalým onko-pacientom vrátila rakovina. Lekári už tušia prečo
„Ide napríklad o prípady žien, ktoré boli po liečbe rakoviny prsníka úplne zdravé, aj desať až osemnásť rokov. A keď prišli po prekonaní Covidu, už mali metastázy,“ povedala profesorka Petra Tesařová z onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Petra Demková