"Zobral mi mobil, vypol svetlo a tam sa to začalo," spovedá sa údajná Herákova obeť
09 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Nikto mi neveril. Bola som len decko z decáku. Zobral mi mobil, vypol svetlo a tam sa to začalo. Ako to, že taká mladá nemá priateľa? Pýtal sa dookola. Lichotil mi. Cítila som, ako sa ku mne približuje. Začal ma obchytkávať. Hanbila som sa, bola som ticho. Išiel mi rukami pod veci. Cítila som jeho..." Hovorí mladá žena vo svojej výpovedi proti poslancovi Herákovi. Rozplakala sa.


Spoveď mladej ženy, ktorá je údajne obeťou poslanca NR SR Jána Heráka prináša denník Plus7dni. V článku, ktorý bol zverejnený dnes sú zhrnuté doteraz medializované prípady, v ktorých poslanec Herák figuruje.
"Po obvinení zo zneužívania maloletej osoby Herák vystúpil z poslaneckého klubu strany OĽaNO. Pozície poslanca Národnej rady SR sa však vzdať nemieni. Občianske združenie Fantázia detí, ktorého je štatutárom, prevádzkuje detský tábor aj v týchto dňoch," píše portál Plus7dni,
Prípad z Jelenca, ktorý je podľa Heráka blud

Poslanec Herák je obvinený zo závažného trestného činu zneužitia maloletej a z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže, píše portál Plus7dni. Od roku 2018 do roku 2020 maloletému dievčaťu z detského domova v okrese Trenčín dával rôzne darčeky. Napríklad iPhone, kredit, náušnice, peniaze. Podľa informácií, ktoré portál zverejnil, maloletej platil pobyty v tábore, ktoré organizovalo jeho občianske združenie. Stretával sa s ňou pod rôznymi zámienkami. V roku 2020 si ju vyžiadal na výpomoc do letného tábora v Jelenci. Zneužiť ju mal vo svojej izbe. Dievča v tom čase nemalo pätnásť rokov. Podľa Heráka, ktorý obvinenie odmieta ide o blud.

SaS: Vyzývame Heráka, aby sa vzdal mandátu. Obete nemôžu ostať nikdy bez podpory
Strana Sloboda a Solidarita vyzýva nezaradeného poslanca NR SR Jána Heráka, aby sa vzdal mandátu poslanca. Výzvu SaS zverejnila na sociálnej sieti. Začína slovami: VZDAŤ SA MANDÁTU JE TERAZ JEDINÝ SPRÁVNY KROK. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Správanie poslanca Heráka k dievčatkám už polícia v minulosti riešila

V minulosti sa poslancom Herákom zaoberal vyšetrovateľ v súvislosti s podozrením zo znásilnenia. Trestný čin bol prekvalifikovaný na zneužitie zverenej osoby. Stíhanie bolo zastavené. Polícia starý spis oprášila.

Podľa portálu Plus, údajnou Herákovou obeťou bola dnes už mladá žena, ktorá vyrastala v detskom domove v Nitre. Má na neho smutné spomienky. "Vnímala ho ako svetáckeho animátora, ktorý mal populárne známosti. V jeho táboroch sa objavovala moderátorka Adela Vinczeová či speváci Igor Kmeťo a Dominika Mirgová. V čase, keď sa incident údajne udial, nenašla podporu zo strany vedenia detského domova. Dnes, keď je Herák v pozícii poslanca NR SR, pociťuje pred ním ešte väčší rešpekt. Má obavy, že sa jej môženiečo stať. Herák údajne zisťuje, kde býva a čo je s ňou," píše portál Plus7dní.
Radava a vianočný tábor pre deti

Zážitok s Herákom pre portál Plus7dní opísala ďalšia údajná Herákova obeť. „Keď som sa dostala do tábora v Radave, mala som šestnásť rokov. Moji súrodenci tam už boli. Tábor vychvaľovali. Herák sa ma vypytoval samé čudné, osobné veci. Či mám priateľa, či som už mala pohlavný styk. Neskôr tvrdil, že som mu hovorila, aký je pekný a že ma priťahuje. Minuli sa nám papiere na vianočné vločky, ktoré sme vyrábali. Animátor ma po nich poslal k nemu. Do jeho izby. Herák šiel najskôr na záchod. Čakala som ho v tej miestnosti. Mal tam gitaru, ktorej som sa dotkla. Keď to videl, zahriakol ma. Potom vypol svetlo a tam sa to začalo. Ako to, že taká mladá nemá priateľa? Pýtal sa dookola a začal sa ma dotýkať...Potom som už len cítila na košeli niečo teplé. Zapol svetlo, že to nemám nikomu hovoriť. Lebo že by sme mali zle, ja aj on. Že keď to nepoviem, dá mi tablet a takéto veci. Ja som však nič nechcela." Opisuje zážitok s Herákom mladá žena.

Herákov problém rastie. Polícia okrem nového obvinenia prešetruje aj údajné staršie zneužívanie. Poslanec to odmieta
Poslanec parlamentu Ján Herák už istý čas čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby. No podľa TV Markíza sa objavili aj celkom nové informácie. Polícia mala znovu otvoriť aj starší prípad z roku 2018. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

V aute mi hovoril, že o tom nesmiem nikomu povedať

"Zvyšok tábora som vždy bola s niekým, len aby som s ním nezostala sama. Chodil však za mnou do izby. So všetkým som sa vtedy zdôverila kamarátke a sestre. Dali to na políciu. Tak sa to prezradilo. Mala som ísť ku gynekológovi. A on, že pôjde so mnou. V aute mi hovoril, že o tom nesmiem nikomu povedať, lebo bude malér. Tej lekárke som povedala pravdu. Potom prišli policajti. Všetko sa dialo počas tábora. Tam prišiel za mnou aj môj biologický otec. Po rozhovore s Herákom mi vynadal. Neverila mi ani riaditeľka domova. Kto by uveril decku?" Spoveď mladej ženy zaznamenáva portál Plus7dni.
Herákova rigorózna práca

Ministerstvo práce a sociálnych vecí dostalo otvorený, nepodpísaný list. Jeho existencia bola pre portál Plus7dni potvrdená. Odosielateľ v ňom upozorňuje na Herákovu rigoróznu prácu. Vraj ju nerobil sám. Herák o liste nič nevie. Tvrdí, že rigoróznu prácu robil sám a že je pre každého k dispozícii na kontrolu.

Vyjadrilo sa aj Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch. To je samostatnou organizačnou zložkou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a súčasne gestorom Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím. Vo veci konalo a postúpilo podanie na generálnu prokuratúru. Podľa hovorkyne ide štandardný postup v podobných prípadoch, píše porál Plus7dni.
Herák tvrdí, že16-ročné dievča si vymyslelo znásilnenie

"Podľa neho v tábore vychádzal so všetkými deťmi štandardne. Biologickému otcovi dievčiny vysvetlil, že k ničomu nedošlo. Herák mal iniciovať aj vyšetrenie u gynekológa. Aj na polícii. Obhajuje sa aj tým, že celý profesionálny život sa snažil pomáhať deťom, ktoré mali ťažký osud. Nevie, aký môže mať niekto motív vymýšľať si," píše portál Plus7dni.

Na jeho obranu sa postavila aj Anežka Križková. Tri roky spolu v Jelenci organizujú detské tábory pre deti z detských domovov. Obvinenie je podľa nej absurdné. Neverí, že by ublížil dieťaťu. "Deti ho milujú, má v sebe charizmu. Dokáže s deťmi šalieť aj v pene alebo blate. Veľa ľudí by sa od neho mohlo učiť, ako sa hrať s deťmi a venovať sa im,“ povedala pre portál Plus7dni.

"Nitrianska polícia medzitým na Facebooku upozornila, že preveruje podozrenie zo sexuálneho zneužívania detí v táboroch v Nitrianskom kraji a vyzýva všetkých, ktorí sa stali obeťami takéhoto konania, aby sa prihlásili na emailovej adrese [email protected]," píše portál Plus7dni.

Poslanca Heráka vyzýva vzdať sa mandátu aj strana Za ľudí
Poslanca Národnej rady (NR) SR Jána Heráka vyzýva vzdať sa poslaneckého mandátu aj strana Za ľudí. Odvoláva sa na medializované informácie, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | tasr