Teória úniku koronavírusu z laboratória je vierohodná, tvrdí tajná správa USA
09 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Americké Národné laboratórium Lawrence Livermorea v tajnej správe z vlaňajšieho mája uviedlo, že hypotéza o možnosti úniku vírusu COVID-19 z čínskeho laboratória znie vierohodne a je potrebné ju detailnejšie prešetriť. Napísal to denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na výpoveď nemenovaných osôb, ktoré utajovaný dokument videli, informuje iDnes.


Otázka pôvodu vírusu je predmetom diskusií už od začiatku pandémie, v posledných týždňoch sa jej však venuje zvýšená pozornosť opäť. Americký prezident Joe Biden totiž nedávno nariadil americkým tajným službám, aby do 90 dní prišli so správou o tom, odkiaľ vírus pochádza.

Americké úrady sa pritom podľa Bidena sústredia na dve hlavné hypotézy. Podľa prvej sa vírus preniesol na človeka pri kontakte s nakazeným zvieraťom, podľa druhej za nejasných okolností unikol z čínskeho laboratória. Podľa zdrojov WSJ prišlo americké Národné laboratórium so svojim záverom o možnom pôvode vírusu jeho genetickou analýzou. List však poznamenáva, že podobný argument na podopretie svojej hypotézy zastávajú tiež stúpenci druhej verzie udalostí.

Americké ministerstvo zahraničia sa o štúdii Národného laboratória Lawrence Livermorea zaujímalo vlani na jeseň ku koncu mandátu vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Závery správy totiž boli významné tým, že pochádzali od rešpektovanej odbornej inštitúcie a zároveň presadzovali iný pohľad na vec, než aký vtedy v odbornej verejnosti prevládal, píše WSJ.

"A predsa som mal pravdu!" hovorí Trump o úniku Covid-19 z laboratória
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Traja wuchanský pracovníci či konšpiračná teória?

Americká diplomacia potom tento rok v januári zverejnila zoznam možných okolností, za ktorých by teoreticky mohlo k úniku z laboratória dôjsť. Patrí medzi ne aj vážne ochorenie troch pracovníkov wuchanského virologického inštitútu z novembra 2019, kvôli ktorému museli byť podľa informácii WSJ aj hospitalizovaní. Popredný americký epidemiológ a Bidenov blízky poradca Anthony Fauci minulý týždeň Čínu vyzval, aby zverejnila ich lekárske záznamy.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v nedávnom rozhovore s webom Axios povedal, že sa USA potrebujú dopátrať pravdy ohľadom pôvodu vírusu, aby boli schopné sa lepšie brániť ďalším prípadným pandémiám. Čínska vláda pritom podľa neho neposkytuje dostatok informácií a podpory medzinárodným výskumným tímom.

Peking označil v minulosti hypotézu o úniku vírusu z wuchanské laboratória za konšpiračnú teóriu.

Čína rázne odmietla správu o chorých pracovníkoch laboratória vo Wuchane
Išlo predsa len o únik vírusu z laboratória? Túto teóriu podporujú najnovšie medializované správy. Peking to však ostro dementoval. Biely dom sa drží v úzadí, píše v najnovšom vydaní Der Spiegel. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová