SaS: Vyzývame Heráka, aby sa vzdal mandátu. Obete nemôžu ostať nikdy bez podpory
09 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Strana Sloboda a Solidarita vyzýva nezaradeného poslanca NR SR Jána Heráka, aby sa vzdal mandátu poslanca. Výzvu SaS zverejnila na sociálnej sieti. Začína slovami: VZDAŤ SA MANDÁTU JE TERAZ JEDINÝ SPRÁVNY KROK.


Bol by to správny signál v súvislosti s ďalším prípadom podozrenia zo sexuálneho zneužitia, píše sa na sociálnej sieti strany SaS.
Systém je nedokonalý, chýba koordinovaná pomoc a prevencia

K výzve je pripojené vyjadrenie Anny Zemanovej. Podľa neho prípad obvinenia poslanca Heráka zo zneužitia mladistvej stále upriamuje pozornosť spoločnosti aj na nedokonalý systém. SaS upozorňuje, že chýba koordinovaná pomoc ženám a iným obetiam domáceho násilia. A tiež systém prevencie.

Obvinenie zo znásilnenia: Bidenovo ministerstvo spravodlivosti sa prekvapujúco postavilo na stranu  Trumpa
Prekvapenie: Ministerstvo spravodlivosti administratívy Joea Bidena sa postavilo na stranu Donalda Trumpa v prípade E. Jean Carrollovej. Carrollová obvinila amerického exprezidenta zo znásilnenia a ohovárania, píše Stern. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Obete nemôžu ostať nikdy bez podpory

"Je skutočne nešťastné, keď na jednej strane máme prezumpciu neviny a na druhej strane obeť, ktorej výpoveď sa spochybňuje. Aj preto vyjadrujeme podporu všetkým ženám, ktoré sa doteraz báli prehovoriť. Obete nemôžu ostať nikdy bez podpory," píše sa na strane SaS.

Tak, ako je prioritou vlády boj proti korupcii, mala by byť podľa SaS zabezpečená aj rýchla a efektívna pomoc všetkým, ktorí sú vystavení násiliu alebo hrozbe násilia. "A to, aj s ohľadom na špecifické potreby, ktoré z ich situácie vyplývajú," dodávajú v závere.

Herákov problém rastie. Polícia okrem nového obvinenia prešetruje aj údajné staršie zneužívanie. Poslanec to odmieta
Poslanec parlamentu Ján Herák už istý čas čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby. No podľa TV Markíza sa objavili aj celkom nové informácie. Polícia mala znovu otvoriť aj starší prípad z roku 2018. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková