Herák sa vzdáva poslaneckého mandátu (AKTUALIZOVANÉ)
09 | 06 | 2021 I tasr

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Herák sa vzdáva poslaneckého mandátu. Oznámil to na stredajšej tlačovej konferencii.


Herák čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby. Svojím rozhodnutím chce chrániť svoju rodinu, obvinenia odmieta.

Herák hovorí, že médiá z neho urobili "najšpinavšieho chlapa" a za toto mu politika nestojí. "Nevzdávam sa mandátu preto, aby ma médiá tlačili, že som sa k niečomu priznal," povedal s tým, že má čisté svedomie a vedia o tom aj riaditelia centier pre deti a rodiny. "Nikdy by som si nedovolil ani jedno dieťa sexuálne zneužiť," vyhlásil s tým, že sa nevyhýba žiadnej zodpovednosti. Hovorí, že je v jeho záujme, aby sa všetko riadne vyšetrilo, bude naďalej súčinný s orgánmi činnými v trestnom konaní. Dodal, že doteraz nebol vypočutý.

Herák ďalej vyhlásil, že sa na jeho osobu zosypalo množstvo krivých obvinení. Zopakoval, že je bývalým odchovancom detského domova a takmer 16 rokov organizuje detské letné tábory, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 10.000 detí z celého Slovenska. "Ak by som niečo spáchal, nemal by som dostatočnú dôveru u mnohých riaditeľov," doplnil. Dodal, že sa vždy snažil robiť tábory zodpovedne. Uviedol, že nevie, či bude v organizovaní táborov pokračovať.

O obnovení prípadu z roku 2018 sa podľa svojich slov dozvedel v stredu. Maloleté dievča si podľa jeho slov vymyslelo, že ho znásilnil. Zdôraznil, že na jeho podnet šiel s dievčaťom na gynekologické vyšetrenie, ktoré skutok vylúčilo. V tom čase ho podľa jeho slov vypočúvala aj polícia.

Herák si po medializácii vznesenia obvinenia koncom mája pozastavil členstvo v klube OĽANO. Vzhľadom na podozrenia v stredu vyzvali Heráka na vzdanie sa mandátu koaličné strany SaS i Za ľudí. Za správne riešenie považuje vzdanie sa mandátu aj hnutie OĽANO.

Polícia v stredu informovala, že obnovila trestné stíhanie Heráka za prečin sexuálneho zneužívania. Ide o starší prípad z roku 2018, keď malo dôjsť k zneužitiu chovanky detského domova.

Podľa komunikačného oddelenia hnutia OĽANO by mal na miesto Heráka nastúpiť do NR SR ako náhradník Sebastián Kozarec.

 

Poslanca Heráka vyzýva vzdať sa mandátu aj strana Za ľudí
Poslanca Národnej rady (NR) SR Jána Heráka vyzýva vzdať sa poslaneckého mandátu aj strana Za ľudí. Odvoláva sa na medializované informácie, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | tasr