Zlá správa pre dôchodcov: Na dôchodky môžu zabudnúť aj po 40 odpracovaných rokoch, zúri Hlas
08 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Dôchodkovú reformu ministra Milana Krajniaka ostro kritizujú nielen členovia strany Hlas, ale aj Jednota dôchodcov Slovenska (JDS), píše Nový Čas. Na dôchodky môžu zabudnúť aj po 40 odpracovaných rokoch.

Jednou z výhrad k reforme zo strany Hlasu a JDS je zrušenie stropu dôchodkového veku. Ten nahradí individuálny strop, podľa ktorého musí mať dôchodca odpracovaných 40 rokov. Podľa podpredsedu Hlasu Erika Tomáša však na to, aby mohol človek odísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, sa vzťahujú rôzne podmienky. Väčšina Slovákov preto na dôchodky môže zabudnúť.

"Takto budú musieť dôchodcovia pracovať možno ešte vo veku 68 rokov, možno vo veku 70 rokov. Niektorých asi rovno vyvezú v truhlách z fabrík," kritizuje Krajniakovu reformu Tomáš. "Podľa doterajšieho znenia zákona však o žiadny individuálny dôchodkový strop nepôjde. Pôjde o niečo na spôsob takzvaného predčasného dôchodku," pokračuje.

"Ešte ťažšou podmienkou je, že nárok na takýto ´predčasný´ odchod do dôchodku budú mať len ľudia, ktorí dosiahnu určitú zákonom stanovenú hranicu dôchodku, ktorá síce ešte nie je určená, ale určite bude taká vysoká, že mnoho, najmä nízkopríjmových ľudí sa nikdy do tejto kategórie nedostane," uzavrel podpredseda Hlasu Tomáš.

Budúci dôchodcovia pozor: Od júla prídu TIETO zmeny v predčasnom starobnom dôchodku!
Na dôchodcov sa to v súčasnom období valí z každej strany. Nielenže ministerstvo práce zrušilo už schválený vek na odchod do dôchodku. Teraz sa musia mať ľudia na pozore aj v prípade predčasného odchodu do dôchodku. Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik