Cigániková o Sputniku: Potrebujeme vidieť dôkaz, že to pre staršie ročníky funguje a že je to bezpečné
08 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slováci sa už konečne môžu začať očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Môžu, lenže zatiaľ sa ich veľa neprihlásilo. Najmä opozícia to vníma ako škandál. Inak to v statuse na sociálnej sieti vníma Janka Bittó Cigániková, šéfka zdravotníckeho výboru NR SR.


Sputnik sme doviezli na Slovensko ešte 1. marca. Odvtedy ležal v sklade v Šarišských Michaľanoch a okrem testovania sa s ním nerobilo nič. Dá sa povedať, že „prežil“ dvoch ministrov zdravotnícka, kým ho tretí dovolil používať na vakcináciu. Jana Bittó Cigániková v statuse zastáva ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Vyzýva všetkých, aby ho nechali pracovať.
Očkovania vakcínou Sputnik sa už domáhajú aj staršie ročníky

„Keď minister Lengvarský otvoril prvýkrát dvere na svojej kancelárii, problém so Sputnikom ho čakal na stole. Zdedil krabice s očkovacou látkou, v ktorých ležal návod na použitie s pokynom očkovať ľudí od 18 do 60 rokov. Jednoducho preto, lebo práve tieto vekové kategórie boli dostatočne zastúpené v klinických testoch,“ píše Cigániková.

Podľa nej sme v situácii, keď sa očkovanie Sputnikom (konečne) spustilo a domáhajú sa ho aj staršie ročníky. „Lenže na to, aby ministerstvo mohlo s čistým svedomím toto povoliť, potrebujeme vidieť dôkaz o tom, že to naozaj funguje a že je to bezpečné,“ vyslovuje pochybnosti predsedníčka zdravotníckeho výboru, ktorá aj na začiatku mohutne protestovala proti používaniu Sputniku.

Neuveriteľné, Krajči hádže vinu za neskoré očkovanie Sputnikom na Hegera a Lengvarského
Slováci určite nezabudli na exministra Mareka Krajčího. Preslávil nielen vítaním vakcíny Sputnik V spolu s Matovičom, ale aj divným obsadzovaním postov v nemocniciach. Kopancov sa dopustil viac ako dosť. Čítať ďalej
08 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Igor Matovič v sobotu napísal o liste, ktorý má dokazovať, že to tak je. Lenže ide iba o odporúčacie stanovisko na základe štúdie, ktorú nám ruská firma poslať (asi) zabudla. Veľmi správne si ich rezort zdravotníctva dožiadal, no zatiaľ ich v rukách nemáme, a preto nepristupujeme k očkovaniu iných ročníkov, ako sa píše v štúdiou podporenom odporúčaní od výrobcu,“ konštatuje Cigániková. Očkovanie Sputnikom pre staršie ročníky tým odsúva na ďalšie dni a týždne. Lenže to už môže expirovať, takže ho môžeme ľudovo povedané vyhodiť.

Matovič vs. Lengvarský. Ide o Sputnik. Názory sa rozchádzajú. Likvidácia bude stáť ďalšie peniaze
Okolo Sputnika panuje naďalej chaos. Očakávania o počte očkovaných Sputnikom sa nenaplnili. Vláda predaj Sputnika nezvažuje. Podľa expertov by sme ho predať aj tak nestihli, lebo vakcína exspiruje. Likvidácia nás bude stáť ďalšie peniaze. Posunutie... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Prvoradým dôvodom na opatrnosť je ochrana zdravia našich občanov

„Výrobcovia liečiv a aj vakcín proti covidu úplne bežne posielajú úpravy pokynov a odporúčaní podľa toho, ako sa robia nové štúdie a ako vyzerá aplikačná prax. Spolu s novým odporúčaním posielajú aj surové dáta z výskumov, aby sa dalo všetko odkontrolovať. A tie my zatiaľ nemáme,“ bráni ministra a rezort zdravotníctva Cigániková

Nepáči sa jej, že Igor Matovič z pozície ministra financií vstupuje do kompetencií ministra zdravotníctva, robí politiku a obhajuje zahraničnú firmu. „Prvoradým dôvodom na opatrnosť ministra Lengvarského je ochrana zdravia občanov Slovenskej republiky. Čo ak by sa ukázalo, že očkovanie ľudí vo vysokom veku je nebezpečné? Kto si to vezme na triko?“ pýta sa predsedníčka zdravotníckeho výboru.

Nominácia Vladimíra Lengvarského bola podľa nej výborný ťah OĽaNO. „Na čelo ministerstva sa posadil skúsený odborník s manažérskymi schopnosťami, silnou pracovnou morálkou a ťahom na bránu. Žiadne reči, práca. Preto, prosím, nechajme Vladimíra Lengvarského robiť si svoju prácu. Vie, čo robí,“ píše na záver statusu Cigániková.

Sputnik rekordy neláme. Hrozí, že skončí v koši!
Čakáreň na ruskú neregistrovanú vakcínu Sputnik V sa spustila na začiatku mesiaca. Zatiaľ ale Sputnik rekordy netrhá. Podľa programátora Jana Suchala zo Slovensko.Digital sa na očkovanie Sputnikom prihlásilo za tri dni iba 5 275... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková