Zverstvá tejto vlády: Zrušia deväťtisíc nemocničných lôžok a vlaky zadarmo, zvýšia dane
07 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Na zverstvá súčasnej vlády v oblasti sociálnej politiky doplatia bežní ľudia. Osoby s nízkymi príjmami budú doslova živoriť. Chudoba na Slovensku porastie.


Niektoré prijaté a pripravované opatrenia vlády odmeňujú veľkých hráčov, ako sú banky a obchodné reťazce na jednej strane. Na strane druhej zhoršujú životnú úroveň najzraniteľnejších, drobných živnostníkov a podnikateľov, dôchodcov, študentov a nízkopríjmových domácností.

Zrušenie deväťtisíc nemocničných lôžok, okresanie vlakov zadarmo, zvyšovanie daní. Oslobodenie bohatých bánk od bankového odvodu, či drastické zníženie pokút pre nenásytné obchodné reťazce za porušovanie zákona o potravinách.
Vláda sociálnych netvorov

To sú len niektoré z opatrení, ktoré sa pripravujú alebo už boli prijaté súčasnou vládnou koalíciou. Či už pod vedením premiéra Matoviča alebo jeho nástupcu Hegera.

Takéto antisociálne opatrenia majú alebo budú mať na mnohé domácnosti na Slovensku fatálny vplyv. Už dnes sú slovenské domácnosti najrýchlejšie zadlžujúcimi sa v rámci EÚ. Sú extrémne predlžené a chudobou je u nás ohrozených takmer 900 tisíc ľudí. Čo sa stane, ak požičané nebude z čoho splácať? Stratia ľudia bývanie, nebudú mať čo jesť? To súčasnú vládu zjavne vôbec netrápi. Inak si totiž nie je možné vysvetliť jej konanie. Slabým berú a silným pomáhajú.

Uvážte sami.

Je Krajniak bezcitný sociálny netvor? Slováci pôjdu do dôchodku neskôr. Pred smrťou!?
Aj Kaník by mu mohol závidieť. Zdá sa, že sociálny netvor z éry Dzurindovej privatizácie štátneho majetku a antisociálnych reforiem, Ľudo Kaník, má svojho nástupcu. Križiaka Milana Krajniaka. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Rušenie nemocničných lôžok

Ministerstvo zdravotníctva chystá veľkú reformu nemocníc. Do tohto bodu to znie ako dobrý nápad. Problém nastáva v momente, keď sa dozvedáme, že táto reforma má znamenať zrušenie deväťtisíc nemocničných lôžok. Ešte raz - zrušenie 9 000 nemocničných lôžok!

K tomuto neľudskému prístupu má výhrady aj Asociácia nemocníc. Jej prezident Marian Petko dokonca tvrdí, že okolité krajiny majú aj v súčasnosti viac lôžok na 1000 obyvateľov ako Slovensko. Po rušení by sa bilancia, samozrejme, ešte zhoršila. To automaticky vyústi do zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Teda pre chudobných. Majetných sa zhoršenie dostupnosti netýka.
Okresanie vlakov zadarmo

Minister dopravy a výstavby za Sme rodina Andrej Doležal v máji vymenoval za šéfa Železničnej spoločnosti Slovensko Romana Koreňa. Ten chce po svojich predchodcoch upratovať.

Opäť. Upratovanie znie dobre. Čo sa tým však skutočne myslí? Aj toto. Aktuálne je na stole koncept, podľa ktorého by študenti mohli zadarmo cestovať len z bydliska do miesta štúdia. Aj v prípade seniorov sa počíta so škrtaním. K dispozícii by mohli mať len niektoré vlaky, prípadne spoje v určitých časových oknách.

Inak povedané chystá sa obmedzenie dostupnosti vlakov zadarmo. A kto využíva vlaky zadarmo? Tí najzraniteľnejší a najchudobnejší!

Zrušené obedy zadarmo spôsobia samosprávam problémy. Budú nútené zvyšovať dane
Rušenie obedov zadarmo pre školákov, s ktorým nová vláda prišla len necelý rok po ich zavedení do praxe, prinesie samosprávam viacero problémov. Prídu totiž o dotáciu z ministerstva práce, ale problémy im spôsobí aj zdvojnásobený daňový bonus.... Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Zvyšovanie daní

Ani to im nestačí. Oni totiž budú po extrémnom navýšení štátneho dlhu a rekordnom deficite štátneho rozpočtu (kam tie peniaze dávajú?) zvyšovať dane. Aspoň to teda tvrdí jedna zo strán vládnej koalície. Viskupič z SaS povedal: "Je mi úprimne ľúto, že vám musím oznámiť, že sa vám v blízkej budúcnosti zvýšia dane."

Asi nie je potrebné dodávať, koho sa zvyšovanie daní dotkne najviac. Áno, hádate správne. Tých najchudobnejších. Bežná domáca spotreba totiž zdražie.
Chudobným kradnúť, bohatým dávať

Inak sa nedá nazvať systém fungovania súčasnej vlády. Z vyššie uvedeného totiž jednoznačne vyplýva, že chudobní budú ťahať za kratší koniec a budú doslova okradnutí a zbedačení. Ako si uvedieme nižšie, veľkí a silní budú odmenení.

Miliónová pokuta pre obchodné reťazce za opakovaný prehrešok pri predaji potravín má od 1. júna 2021 klesnúť na úroveň 50 tisíc eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o potravinách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Ak vás teda obchodný reťazec kŕmi odpadom, porušuje zákon a inšpekcia mu na to príde, reťazec sa už nemusí báť veľkej pokuty.

Banky už nebudú platiť povinný odvod vo výške 0,4 percenta zo všetkých vkladov. Bankový odvod vymenili za dohodu s vládou. Ak by k dohode neprišlo, minulý rok mali banky zaplatiť bankový odvod vo výške 300 miliónov eur

Toto ľudia chceli? Takúto zmenu? Ťažko uveriť.

Ján Baránek: „Matovič nemá empatiu, je sociálny idiot a pojem sociálna politika mu nehovorí nič“
Matovičova nečakaná pro-rodinná rétorika má podľa Jána Baránka len jeden dôvod: „Myslím si, že je to prasprosté kupovanie si voličov v osadách, ktorí už ani dnes nemajú žiadne pracovné návyky.“ Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Petra Demková