Profesor zo Stanfordu: Lockdown je najhorší omyl verejného zdravia za posledných 100 rokov
07 | 06 | 2021 I Petra Demková

Profesor zo Stanfordskej univerzity Jay Bhattacharya s tímom skúmal význam lockdownu pri krotení vírusu spôsobujúceho Covid-19. Zistili, že lockdown výrazne neobmedzuje jeho šírenie. Na druhej strane spôsobuje enormné škody ekonomike a fyzickému aj duševnému zdraviu.



Najväčšia chyba verejného zdravia

„Stojím si za svojím komentárom, že lockdowny sú najväčšou chybou verejného zdravia za posledných 100 rokov. Budeme počítať katastrofické zdravotné a psychologické škody spôsobené chudobným ľuďom vo všetkých častiach sveta,“ povedal Jay Bhattacharya. Informáciu priniesol portál Summit news. Dôsledky lockdownov podľa vedca a medika ovplyvnia celú generáciu. Profesor upozornil, že oblasti, ktoré zaviedli najdrakonickejšie obmedzenia, nevideli veľký úspech v zvládaní vírusu.

Advokáti šokujú: „Čo urobíte, ak vám v čase pandémie príde armáda zhabať zásoby? Poďakujete!"
Advokáti Marián Sivák a Peter Weis upozornili na nový protipandemický zákon, ktorý nazvali nočnou morou. Podľa nich sa totiž veľmi ľahko môže stať, že ak vám v októbri počas pandémie zaklope na dvere armáda, aby vám zhabala zásoby, vy budete môcť... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Lockdown neochránil produktívnu triedu

Lockdown podľa profesora neposlúžil získaniu kontroly nad epidémiou na miestach, kde sa využívali najviac. V USA, ak vôbec, chránili podľa profesora pred Covidom-19 skupinu obyvateľstva, ktorá nie je ekonomicky významná. Zároveň však vystavil chorobe strednú, produktívnu a núdznu triedu. „Lockdown nezlepšuje epidemiologickú situáciu,“ dodal jasne a stručne profesor medicíny.
Treba ochrániť starých, a nie väzniť celú populáciu

Bhattacharya uviedol, že bezpečnostné opatrenia by mali byť využívané na ochranu zraniteľných osôb a nemali by sa používať na to, aby bola celá populácia uzavretá v domácom väzení.

„Ľudia, ktorí sú starší, majú oveľa väčšie riziko úmrtia na Covid-19 ako ľudia, ktorí sú mladší. A to je skutočne dôležitý fakt, pretože vieme, kto sú tí najzraniteľnejší. Sú to ľudia, ktorí sú starší,“ informoval profesor. Podľa neho chrániť tých, je alfou a omegou úspechu. „Ďalším dôležitým faktom je, že samotné lockdowny spôsobujú ľuďom veľké škody. Lockdown nie je prirodzeným a normálnym spôsobom života,“ uviedol medik.
Barringtonská deklarácia

Profesor Bhattacharya je jedným zo spoluautorov Veľkej Barringtonskej deklarácie, pod ktorú sa podpísalo viac ako 13 000 lekárov a vedcov v oblasti verejného zdravia. Vo vyhlásení sa uvádza, že „politika nariaďovania lockdownov má ničivé účinky na krátkodobé aj dlhodobé verejné zdravie.“ Problémom je „zhoršený stav kardiovaskulárnych chorôb, menej skríningov rakoviny a zhoršenie duševného zdravia. To povedie k nadmernej úmrtnosti v nasledujúcich rokoch,“ píše sa v deklarácii.

Najsledovanejšia americká televízia odhalila spiknutie v pozadí pandémie COVID-19 (VIDEO)
06 | 06 | 2021 | Peter Sulek


Výskumná štúdia publikovaná v januári, ktorú zverejnili výskumníci Stanfordskej univerzity, ukázala, že povinné lockdowny nepomáhali zastaviť šírenie Covidu-19 vo vyššej miere, ako dobrovoľné opatrenia, napríklad dobrovoľné obmedzovanie zhromažďovania ľudí. Po analýze údajov vedci nezistili „jasný a výrazne priaznivý vplyv prísnejších opatrení na zastavenie prírastku počtu prípadov v ktorejkoľvek krajine,“ píše sa vo výsledkoch štúdie.
Nožnice medzi bohatými a chudobnými sa roztvorili

Profesor medicíny Jay Bhattacharya okrem ostatných uvedených problémov poukázal aj na to, že lockdowny majú neprimeraný vplyv na chudobných. Okrem iného zväčšujú nerovnomernosť rozdelenia bohatstva vo svete.

Pokiaľ ide o COVID, jasné nie je vôbec nič (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová