Europoslanec Štefanec: "Praktiky USA s odpočúvaním považujem za neprijateľné"
06 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec v tom má jasno. "Vo vzťahoch medzi najbližšími spojencami musí existovať dôvera," reagoval na informácie o tom, že Spojené štáty americké mali s pomocou dánskej kontrarozviedky odpočúvať popredných európskych lídrov.



Európsky parlament požaduje vyšetrenie

„Takéto praktiky považujem za neprijateľné a aj na pôde Európskeho parlamentu požadujeme dôkladné vyšetrenie tohto incidentu,“ uviedol europoslanec. Dodal, že partnerom Európskej únie musí byť jasne dané najavo, že podobné praktiky sú za čiarou.

Podľa Štefanca je očividné, že je potrebné viac budovať a zdokonaľovať európske bezpečnostné kapacity. „Nielen kvôli tomuto incidentu, ale aj pre predchádzanie špionáže zo strany iných štátov,“ povedal.

Rudolf Zajac: Chudobní viac schudobnejú, bohatí iba trošičku. Kam s takou vládou, čo myslíte?
"Nielen že nám okliešťujú slobody, opakovane porušovali ústavu počas pandémie. Nikde nevieme presne zistiť, koľko miliárd Eur zatiaľ vláda oplieskala na Covid. Odkedy som dospelý, rozumej od novembra 1989 som veril, že štát v ponímaní politiky na... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Obnoví sa dôvera?

Europoslanec konštatuje, že špionáž bola v dejinách ľudstva prítomná vždy, no v tomto prípade bude dôležité to, aby sa celý incident vyšetril a obnovila sa vzájomná dôvera v transatlantickom partnerstve, píšu Parlamentné listy.

Médiá priniesli v pondelok 31. mája informáciu o tom, že USA v spolupráci s dánskou rozviedkou špehovali v rokoch 2012 až 2014 vysokopostavených predstaviteľov Európskej únie, napríklad nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Tieto kroky odsúdilo viacero krajín vrátane Slovenska.

Predseda vlády zrušil sám seba, vládu, parlament i ústavu - "rozhoduje koalícia a predsedovia strán"
Načo nám je premiér, načo nám je kabinet ministrov, načo nám je parlament? A napokon, načo nám je Ústava Slovenskej republiky? Predseda vlády Heger odpovedal na rovinu - rozhoduje koaličná rada a v nej štyria "predsedovia koaličných strán".... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ivan Brožík