Zelenskyj chce otázku postavenia oligarchov riešiť referendom
05 | 06 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce otázku postavenia oligarchov v krajine vyriešiť celoštátnym referendom. Vysvetlil to vo svojej videospráve, ktorú zverejnil v piatok v nadväznosti na výsledky zasadania Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), informoval spravodajský portál Korrespondent.net.


Začiatkom tohto týždňa Zelenskyj predložil do parlamentu návrh zákona o oligarchoch. Legislatíva určí, kto je na Ukrajine považovaný za oligarchu - tieto osoby majú byť potom zahrnuté do registra s cieľom obmedziť ich vplyv na politiku a ekonomiku krajiny, pripomenul Korrespondent.net.

"Pre tých, ktorí sa pokúsia poslancami parlamentu otriasť, presvedčiť ich alebo sa s nimi dohodnúť na tomto zákone, budem mať jednu otázku. Ide o otázku postavenia oligarchov, ktorá bude predložená na celoukrajinské referendum. Táto otázka bude prvá. Ale pre niekoho možno posledná," uviedol Zelenskyj.

Protiruské šialenstvo nedávnej politickej a mediálnej propagandy voči Rusku má desivé vysvetlenie
V apríli tohto roku prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij plánoval útok ukrajinských neonacistov na Donbas. Informoval o tom bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov. Propaganda o tom mlčala, naopak, fanaticky sa obula do Ruska. Vrátane našich... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík


"Nemôžete vlastniť poslancov, ministrov ani žiadnych úradníkov. Tento návrh zákona demonštruje náš postoj k oligarchickému systému. Máme oligarchov, ovplyvňujú politiku, ale už sa to nestane," dodal prezident.

Analytik Taras Zahorodnij si však myslí, že cieľom tohto návrhu zákona je eliminovať potenciálnych konkurentov Zelenského v nasledujúcich prezidentských voľbách. "Nie je to ani tak návrh zákona o oligarchoch. Je to návrh zákona o tom, ako znovu zvolíme Zelenského v druhom volebnom období.

Pripravuje sa to tak, aby mu boli všetci verní a nikto si nevybral jeho potenciálnych konkurentov. Ale nie na úrovni oligarchov, ale na úrovni miestnych elít. Aby regionálne elity v budúcnosti nefinancovali alternatívnych politických kandidátov," uviedol Zahorodnij na stretnutí pri okrúhlom stole s názvom "Chladné, nepredvídateľné leto 2021 - kríza riadenia, ktorá vedie k ekonomickému chaosu a sociálnemu úpadku". Podujatia organizovala a informovala o ňom agentúra Interfax-Ukrajina.

Zelenský: "Nord Stream 2 bude stáť Kyjev každý rok 3 miliardy dolárov, nemáme z čoho financovať armádu"
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková