Záhadné udalosti v Iráne: Loď sa potápa v Ománskom zálive, zatiaľ čo horí rafinéria. Ide o sabotáž?
05 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V  rafinérii v Teheráne vypukol obrovský požiar. Len niekoľko hodín pred tým  jednu z najväčších lodí iránskeho námorníctva v Ománskom zálive rovnako zachvátili plamene a po šiestich hodinách sa potopila. Rastie podozrenie, že ide o novú sériu sabotáži, informuje de.rt.com.



Rafinériu Shahid Tondgujan zasiahol obrovský požiar

V rafinérii Shahid Tondgujan na okraji Teheránu vypukol rozsiahly požiar. Médiám to potvrdil hovorca rafinérie. Odmietol ale špekulácie o sabotáži. Požiar mal vzniknúť z technických príčin. Údajne došlo k explózii plynového potrubia. Nehodu spôsobila trhlina v núdzovom vedení skvapalneného plynu.


Kancelár Kurz: "Mier v Európe je možné dosiahnuť iba spoluprácou s Ruskom"
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Požiar sa  podarilo dostať pod kontrolu a podľa slov hovorcu nebol nikto zranený. Rafinériu Shahid Tondgujan na juhu hlavného mesta mali na istý čas odstaviť. Na druhý deň však hovorca oznámil, že v najbližších hodinách  bude opäť v prevádzke, informovala Tasnim News Agency.  Zatiaľ nie je známy rozsah škôd. Všetky nemocnice v blízkosti rafinérie boli  v pohotovosti.


Pokým sa iránska vláda snažila ubezpečiť verejnosť, že požiar nebude mať vplyv na výrobu benzínu, pred čerpacími stanicami sa začali  dlhé kolóny áut.



Požiar na iránskej vojenskej výcvikovej lodi Charg. Po šiestich hodinách išli ku dnu

V ten istý deň len o pár hodín skôr jednu z najväčších lodí iránskeho námorníctva v Ománskom zálive zachvátil požiar a neskôr sa za nevysvetlených okolností potopila. Všetkých členov posádky vojenskej výcvikovej lode Charg sa podarilo evakuovať. Keď došlo k požiaru, loď smerovala do medzinárodných vôd. Stále nie je jasné, ako sa mohla potopiť iba šesť hodín od vypuknutia požiaru. Loď vyrobili  vo Veľkej Británii v 70-tych  rokoch a od roku 1984 slúžila  iránskemu námorníctvu.


Zelenský: "Nord Stream 2 bude stáť Kyjev každý rok 3 miliardy dolárov, nemáme z čoho financovať armádu"
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Tieto záhadné incidenty, ku ktorým došlo  v ten istý deň,  zvyšujú v Iráne podozrenie, že za  explóziami môže byť Izrael. Šéf izraelskej zahraničnej spravodajskej služby Mossad Yossi Cohen, ktorý odchádza po piatich rokoch svojho pôsobenia v službe, totiž len krátko pred záhadnými výbuchmi v Iráne vyhlásil, „že Izrael prenikol do srdca nepriateľského Iránu“.


Cohen mal na mysli sabotáže  v uránových závodoch v Iráne a vraždu iránskeho jadrového fyzika Mohsena Fachrisadeha. V apríli došlo k útoku na iránske jadrové zariadenie v Natanze v centrálnej iránskej provincii Isfahán, čo  viedlo k výpadku dodávok elektriny.




Protiruské šialenstvo nedávnej politickej a mediálnej propagandy voči Rusku má desivé vysvetlenie
V apríli tohto roku prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij plánoval útok ukrajinských neonacistov na Donbas. Informoval o tom bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov. Propaganda o tom mlčala, naopak, fanaticky sa obula do Ruska. Vrátane našich... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Asymetrická vojna medzi Teheránom a Tel Avivom

Izrael však nie je ušetrený od tejto asymetrickej vojny medzi Teheránom a Tel Avivom. Po nedávnom výbuchu v jadrovom zariadení v  Natanze 20. apríla otriasol obrovský výbuch skladom s raketami v Izraeli. Pokým izraelské médiá predpokladali, že išlo „len“ o rutinný raketový test,  iránsky bezpečnostný expert tvrdil, že agent, ktorého si údajne najal Irán, prenikol  do skladu plného nádrží na plné tuhého paliva a výbušnín, a vyhodil ho do vzduchu.


Izrael a Irán vedú tieňovú vojnu nielen zo vzduchu alebo na zemi, ale aj v medzinárodných vodách. Izrael útočí na iránske obchodné lode vo východnom Stredomorí a v Červenom mori, zatiaľ čo Iránci cielia na izraelské lode. Iránska loď MV Saviz bola poškodená pri výbuchu v Červenom mori začiatkom apríla. Podľa medializovaných informácií mohol byť za incident zodpovedný Izrael. Odveta prišla  o niekoľko dní, iránska raketa zasiahla izraelskú loď  Hyperion blízko Spojených arabských emirátov v Arabskom mori, uzatvára de.rt.com.




Ruský námestník ministra obrany: "Pred našimi očami sa utvára nový svetový poriadok"
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková