Veľkokapacitné očkovanie môže byť aj zaujímavý biznis. V Košiciach namiesto lekárov očkujú medici
05 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Košický samosprávny kraj zveril medicínsku časť prevádzky očkovacích centier do rúk jediného lekára. Ten svoj zisk zvyšoval. Na očkovanie najímal nielen atestovaných a neatestovaných lekárov, ale aj študentov lekárskej fakulty. Pre f. Medix ide o lukratívny kontrakt. Zmluvu s Medixom župa utajila. Sprístupnila ju až na vyžiadanie TIS.


Transparency International Slovensko (TIS) upozornilo na závažné pochybenie pri očkovaní ľudí proti ochoreniu COVID-19. Lekár z Košíc sa chcel poriadne nabaliť na očkovaní. Ľudí neváhal vystaviť riziku.
V Košiciach podľa zistení organizácie očkujú namiesto lekárov medici. Takéto konanie im môže zabezpečiť obrovské zisky. Problém nastáva vo chvíli, ak centrá nedokážu garantovať bezpečnosť očkovania. Podnikateľskému duchu lekára sa venoval portál Startitup.
Anamnézu nestanovil lekár, ale študentka medicíny

Podnetov TIS zaznamenalo viac. Naposledy od odborníka na zdravotníctvo. Zaočkovať sa bol v košickom veľkokapacitnom centre na Ostrovského ulici. Na doklade o zaočkovaní figuruje pečiatka lekára Martina Novotného. Jeho anamnézu však nestanovil tento lekár. Ale neznáma mladá žena. Študentka medicíny,“ píše portál Startitup.

Pokiaľ ide o COVID, jasné nie je vôbec nič (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová

Župe medikov odobrilo ministerstvo i RÚVZ

Košická župa podľa portálu Startitup priznala, že nešlo o ojedinelý prípad. V ich očkovacích centrách odoberajú zdravotnú anamnézu medici, pod dohľadom atestovaných lekárov. Hovorkyňa kraja Anna Terezková tvrdí, že im využitie medikov odobrilo ministerstvo i RÚVZ.

TIS upozornilo, že metodika ministerstva zdravotníctva určuje, že očkujúcim má byť lekár a sestra aplikujúca injekciu v blízkosti lekára.
Majiteľ firmy Medix nereagoval

Rezort zdravotníctva od apríla zvýšil platbu za jedného zaočkovaného. Suma 7,5 eura sa vypláca z dôvodu, aby bolo očkovanie pre lekárov dostatočne zaujímavé. Malú eseročka Medix s tržbami 87-tisíc eur za rok 2019, môže zarobiť do konca tohto roka státisíce.

Zmluvu s Medixom župa utajila, nájsť ju nemožno ani medzi ďalšími zmluvami na stránke kraja. Župa tvrdí, že súťaž robiť nemusela. Ide o bezodplatnú zmluvu o spolupráci. Na vyžiadanie TIS zmluvu sprístupnila.

Aktívne vstupovanie médií hlavného prúdu do živých káuz priamo ohrozuje demokraciu na Slovensku
Zneužívanie trestného práva a charakter režimu na Slovensku. Veľavravný titulok zamyslenia, v ktorom sa právnik zaoberá existenčným ohrozením demokracie na Slovensku. Malé úpravy legislatívy nepostačia. Naopak, bude treba zmeniť viacero predpisov a... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Ako to prebiehalo v Bratislave

Bratislavská župa si na medicínsku časť nenajala súkromného partnera. Zabezpečuje ju vo vlastnej réžii. Medikov nenajímajú vôbec. Riaditeľ odboru zdravotníctva BSK Tomáš Szalay si myslí, že by to v súčasnosti nebolo legálne. Župe by to mohlo spôsobiť aj problémy.

Aj Szalay pripúšťa, že za využívaním medikov pri úkonoch finančne nastavených pre lekárov môže byť aj snaha o zvyšovanie profitu, píše portál Startitup.

Obrovský škandál v Bulharsku! Objavili čierny obchod s ľudskými orgánmi. Chudobným odoberali, bohatým dávali
Bulharskom hýbe škandál kvôli nelegálnemu obchodu s ľudskými orgánmi! Podľa tamojších úradov nelegálne operácie uskutočnila jedna z najväčších štátnych nemocníc v Sofii, informuje portál seznamzpravy.cz. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková