Ruský "Mir-19" zastaví množenie koronavírusu?
05 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V prípade  vakcíny „Mir-19“ sa ňou neočkuje, ale zastavuje sa množenie korovavírusu v bunkách. Možné je to vďaka malým sekvenciám RNA,  ktoré sa viažu na genóm vírusu a bránia tak jeho množeniu, píše Snanews.


"Mir-19" nie je sovietska vesmírna stanica, ale ruský liek, ktorý má zabrániť množeniu koronavírusu Sars-2 v tele. V súčasnosti sa testuje v druhej fáze klinickej štúdie na zdravých ľuďoch. Ruská skratka Mir v ruštine znamená  „slabo interferujúca RNA“,  skrátene tiež „siRNA“ („small interfering  RNA“).



Zastaví množenie vírusu v bunke

Nasadením lieku sa zasiahne do množenia vírusu v bunkách, pretože genetickým materiálom vírusu je molekula RNA. Tá sa totiž replikuje v bunke a na základe nej je potom dobudovaný aj zvyšok vírusu. Pomocou génu povrchového proteínu vírusu, ktorý sa nazýva "spike" je navrhnutý krátky, opačný reťazec RNA, ktorý sa viaže na tento gén, blokuje ho a tým bráni vzniku nových infekčných vírusov.


Superponorka Knieža Oleg, po zuby vyzbrojená balistickými raketami, vyplávala (video)
Najnovšia, najsmrteľnejšia, najmodernejšia, najmanévrovateľnejšia, najtichšia. Ešte mnohé ďalšie "naj" by sa dali použiť pri opise vlastností novej ruskej ponorky Knieža Oleg, klasifikovanej ako trieda Borej 955A. V týchto dňoch Knieža Oleg... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Inými slovami: pretože sú blokované gény pre produkciu spikeov, nemôžu sa už vytvárať vírusové častice, ktoré nemajú na povrchu taký proteín. Vzhľadom na to, že  práve spike proteín dáva Sars-Cov-2 schopnosť preniknúť do buniek, množenie týchto vírusov sa zastaví.



Je neškodný a dobre sa znáša

Údaje z prvej fázy „Mir-19“ by mali byť dobré. Liek  je neškodný a dobre sa znáša, ako uviedla pre médiá šéfka Federálnej lekársko-biologickej agentúry Veronika Skvortsová.



Čo je to spike proteín?

Koronavírus pozostáva zhruba z RNA, proteínovej štruktúry a vrstvy tuku, ktorá oddeľuje vírus od vonkajšej strany. RNA je genetický materiál vírusu, ktorý nesie všetky informácie potrebné na jeho vytvorenie; jednotka zložená z RNA a proteínov sa kvôli svojej forme v tvare kapsuly nazýva nukleokapsid a tuková vrstva predstavuje vonkajší obal vírusu.


Vedci skúmali predĺženie života, ako aj najstaršie dôkazy násilia medzi ľuďmi
Možné predĺženie ľudského života, liek údajne spomaľujúci priebeh Alzheimerovej choroby, nové archeologické nálezy v Afrike aj Británii, následky klimatických zmien, ako aj ambiciózne vesmírne plány. TASR prináša súhrn najzaujímavejších informácií... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | tasr

V tomto vonkajšom obale je zakotvený celý rad proteínov (proteín S, M a E). Spike proteín zohráva centrálnu úlohu, pretože s ním vírus dokuje ľudskú bunku, presnejšie tzv. receptory ACE-2 na povrchu bunky. Vírusový obal sa potom spojí s bunkovou membránou a nukleokapsid vstupuje do bunky, kde dochádza k replikácii vírusovej RNA a stavebných prvkov vírusu vrátane spike proteínu.


Spike proteín dostal meno kvôli hrotovitému tvaru. Mnoho vakcín sa zameriava na imunizáciu ľudí proti spike proteínu, resp.  jeho časti, ktorá je zodpovedná za väzbu.



Môže sa podať aj inhaláciou či ako nosný sprej

Liek má mať  profylaktické použitie, alebo sa nasadí priamo pri liečbe koronovej infekcie. Môže sa podať aj ako inhalácia, alebo ako nosový sprej. Podľa Skvortsovej by účinná látka nemala mať vplyv na ľudský genóm. Po úspešnom dokončení druhej fázy by sa mohol liek zaregistrovať a následne bude dostupný v zdravotníckych zariadeniach, uzatvára snanews.de.


EÚ kupuje ďalší liek na Covid s monoklonálnymi protilátkami - Roche-Regeneron
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková