Putin: Kašlem na každého, kto zablokuje stránky Kremľa. Dôležitejšia je dôvera ruského ľudu v moju kvalitu
05 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Kremeľ a Biely dom sa pripravujú na stretnutie v Ženeve. Uskutoční sa 16. júna. Putin podľa portálu Mandiner sa bude pokúšať nájsť spôsoby, ako zlepšiť vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom. Na otázku, či sa nebojí, že by Spojené štáty zneprístupnili oficiálne stránky Kremľa, sa odvolal na stránku kremlin.ru. Tam už stanovisko k tejto otázke zaujal. "Kašlem na  každého, kto zablokuje stránky Kremľa. Dôležitejšia je dôvera ruského ľudu v moju súčasnú kvalitu," povedal.



Ťažiskom stretnutia budú vojenské otázky

"Budeme hovoriť o vojenskej stabilite a o riešení medzinárodných konfliktov. O aktuálnych najhorúcejších bodoch. Dúfam, že budeme hovoriť o procese odzbrojenia, aj o boji proti terorizmu. O kontrole epidémie a otázkach životného prostredia. To je približná agenda, ”dodal. Jeho vyjadrenie prináša maďarský portál Mandiner.

Podľa Putina neexistuje nijaký spor medzi Ruskom a USA. Americká strana sa ale netají tým, že si želá zastaviť vývoj Ruska.

USA: Odklonili lietadlo kvôli bosému výtržníkovi
Americký let z Los Angeles do Nashvillu v piatok poobede odklonili do amerického štátu Nové Mexiko po tom, čo sa do pilotnej kabíny snažil získať prístup jeden z pasažierov, informovala v sobotu agentúra AP. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | tasr

K januárovým nepokojom vo Washington Capitol sa Rusko nevyjadrovalo

Pokiaľ ide o vnútornú politiku USA, pripomenul, že sa nikdy nevyjadril k januárovým nepokojom, ktoré vypukli vo Washington Capitol. Iba upozornil na negatívne dôsledky incidentu.

"Okamžite som reagoval, že nie je to správne. Neoceňoval som prístup. Hovorím o tom, čo sa stalo potom," zdôraznil. Putin vo svojich vyhláseniach opakovane poukazoval na to, že účastníci nepokojov vo Washingtone čelia mimoriadne dlhým trestom väzenia.
Rusko nebolo súčasťou akcie v Minsku

Ruský prezident uviedol, že spravodajské služby jeho krajiny nemajú nič spoločné s tým, že v Bielorusku prinútili pristáť lietadlom Ryanair. „Videl som vyhlásenie vedenia NATO, že Rusko bolo jeho súčasťou. Ale
to potom znamená, že tí ľudia nechápu, ako sa tieto udalosti odohrávajú,“ uviedol.
Spolupracovať chce s krajinami, ktoré nepovažujú Rusko za nepriateľa

Moskva zaujala k vnútropolitickému vývoju v Bielorusku neutrálny postoj. Podľa Putina, je na Bielorusoch, aby vyriešili svoje vnútorné záležitosti. Rusko je podľa neho pripravené na spoluprácu s krajinami, ktoré nepovažujú Moskvu za svojho nepriateľa.

Na zoznam štátov, ktoré Rusko zverejnilo 13. mája je Česká republika. Ruský vodca poukázal aj na to, že napriek všetkým politickým obmedzeniam sú na petrohradskom fóre prítomné americké spoločnosti s preplnenou delegáciou.

Podľa šéfa štátnej korporácie „Rostec“ Sergeja Chemezova sú sankcie voči Moskve aktom vojny
Predstaviteľ Rostecu označil „veľmi tvrdé sankcie“ proti Rusku za nevyhlásenú vojnu. Rusko tak nepriamo každého, kto sa na sankciách podieľa, môže považovať za vojnového agresora. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ivan Brožík