Obrovský úspech! Slovenskí vedci vynašli liek na koronavírus, teraz hľadajú investora
05 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Slovenskí vedci majú svetu skutočne čo ponúknuť! Už v apríli 2020 začal vedecký tím spoločnosti AXON Neuroscience pracovať na hľadaní lieku proti COVID-19 a zároveň vyvíjal vakcínu účinnú proti koronavírusu. A dnes sa zdá, že liek, ktorý môže zachraňovať životy, je už na dosah.


AXON Neuroscience je nezávislá biotechnologická spoločnosť s viac ako 20 rokmi vedeckého výskumu v oblasti Alzheimerovej choroby. No v apríli 2020 začali vedci pracovať na hľadaní lieku proti COVID-19 a zároveň vyvíjali vakcínu účinnú proti koronavírusu. Na svojom výskume spolupracujú so Slovenskou akadémiou vied.
Projektu sa darí

Vývin vakcíny stále beží, oveľa viac sa však sústredia na vývoj lieku, ktorý je účinný voči všetkým mutáciám koronavírusu, ktoré zatiaľ testovali, píše portál startitup.sk.

Vedecký riaditeľ spoločnosti AXON Norbert Žilka hovorí, že sa ich projektu darí veľmi dobre. „S vakcínou sme stále v predklinickej fáze, pretože sme v istom čase prepriahli a začali sa viac venovať terapeutickým protilátkam, s ktorými sme kompletne ukončili predklinickú fázu,“ povedal.

Dáta bez pátosu: Na Úrade verejného zdravotníctva robí chyby výhradne bezmenný Ľudský Faktor
Predstavte si, že ďalšiu dieru pod plotom vyhrabal "psí faktor". Že hniezdo zo stromu zhodil "mačací faktor". Nepredstaviteľné? Tak prečo považujeme za normálne, ak na úradoch, napríklad na Úrade verejného zdravotníctva robí chyby "ľudský faktor"?... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ivan Brožík


„V tejto chvíli prebiehajú testy na animálnych modeloch a začali sme už aj výrobný proces. Pokiaľ nájdeme investora, tak by sme boli schopní začať klinické skúšanie na prelome tohto a budúceho roku,“ tvrdí.
Potrebné sú financie

Ako rýchlo sa z ich laboratórií dostanú lieky do praxe, závisí aj od toho, akú finančnú podporu získajú. Práve teraz komunikujú s potenciálnymi investormi.

Pod liekom si nepredstavujte tabletky. Ide o protilátky, ktoré si človek aplikuje vdychom do pľúc, čo z neho robí unikát. Dostanú sa tak práve na miesto, kde sa vírus množí. „Protilátky sú alternatívou pre vakcínu práve pre tých, ktorí nemohli dostať vakcínu, alebo ju nestihli dostať, a tým pádom sa vírusom infikovali,“ vysvetľuje Žilka.

Vedci hľadali vo vlakoch nový koronavírus. Žiadny nenašli
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Slovenská akadémia vied (SAV) predstavili závery spoločného výskumu. Vo vlakoch, v pokladniciach a v odpočinkových miestnostiach hľadali vedci koncom apríla a začiatkom mája nový koronavírus. Nenašli ho ani... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Pomoc pri tretej vlne

S koronavírusom budeme podľa neho bojovať ešte nejaký čas. Riešením sa zdá byť vakcinácia, no na získanie kolektívnej imunity je potrebné zaočkovať aspoň 85 % obyvateľov. Slovensko tak môže už čoskoro bojovať s ďalšou vlnou, ktorá nás môže stáť ďalšie životy.

„Aby ľudia neskončili v nemocnici, tak sa tieto protilátky podávajú nebulizérmi, teda tak, že ich daný človek vdýchne. Protilátky vychytajú vírus a zabránia mu, aby vstupoval do buniek a množil sa. Tým pádom vírus eliminujeme na začiatku procesu a pacient nebude musieť byť hospitalizovaný,“ priblížil Žilka.

Ďalší chaos v NCZI. Kombinácia vakcín dovolená nie je, chybné SMS Slováci dostávajú
Vo vakcinácii je chaos. Na Slovensku nie je dovolená kombinácia vakcín. Záujemcom o očkovanie sa aj tak stáva, že príde SMS na inú vakcínu, akou boli zaočkovaní prvýkrát. Slováci dostávajú zlé SMS s pozvánkou na druhú dávku. Ignorujte, radí... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová