Obrovský škandál v Bulharsku! Objavili čierny obchod s ľudskými orgánmi. Chudobným odoberali, bohatým dávali
05 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Bulharskom hýbe škandál kvôli nelegálnemu obchodu s ľudskými orgánmi! Podľa tamojších úradov nelegálne operácie uskutočnila jedna z najväčších štátnych nemocníc v Sofii, informuje portál seznamzpravy.cz.  


Za vlády bývalého bulharského premiéra Bojka Borisova štátne nemocnice pravdepodobne vykonávali nelegálne transplantácie orgánov. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré vo štvrtok vydalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Borisov stál na čele vlády balkánskej krajiny väčšinu poslednej dekády a premiérske kreslo opustil iba v máji tohto roku. Podľa bulharských médií chudobným pacientom nútene odoberali orgány, aby ich mohli poskytnúť tým bohatším.
Bohatí záujemci

Pacienti, ktorí za takéto služby zrejme platili z vlastnej peňaženky nemalé čiastky, pritom údajne vystupovali pod falošnou identitou. Ako uvádza miestne ministerstvo, úrady majú "všetky dôvody domnievať sa, že darcovia a recipienti nie sú príbuzní", ako to ukladá zákon.

Britská organizácia školí celý štát. Chce, aby pojem matka nahradil "rodič, ktorý porodil"
Vplyvná britská organizácia Stonewall školí celý štát. Zamestnávateľom radí, aby nahradili výraz „matka“ pojmom „rodič, ktorý porodil“. Na svojom pracovisku majú odstrániť rodovo podmienený jazyk. A umožniť zamestnancom, ktorí sa identifikujú ako... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Operácie sa údajne vykonávali v jednej z najväčších bulharských nemocníc v Sofii Lozenec.

Za posledné dva roky táto nemocnica podľa tohto scenára vykonala 14 transplantácií obličiek. Podľa dokumentov, ktoré cituje bruselský server Euractiv, všetci darcovia orgánov pochádzali z Ukrajiny a Moldavska, príjemcovia sú pritom pôvodom z takých krajín ako Izrael, Japonsko či Omán.

Podľa bulharského ministra zdravotníctva Stojča Kacarova jednému nemenovanému vysoko postavenému úradníkovi bola takým spôsobom vykonaná transplantácia pečene. Prípad podľa neho bude vyšetrovať polícia. Vedenie nemocnice v Sofii bolo v piatok prepustené. 

Putin: Kašlem na každého, kto zablokuje stránky Kremľa. Dôležitejšia je dôvera ruského ľudu v moju kvalitu
Kremeľ a Biely dom sa pripravujú na stretnutie v Ženeve. Uskutoční sa 16. júna. Putin podľa portálu Mandiner sa bude pokúšať nájsť spôsoby, ako zlepšiť vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom. Na otázku, či sa nebojí, že by Spojené štáty zneprístupnili... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Šuškalo sa o tom už dávno

O tom, že sa v krajine vykonávajú nelegálne operácie, sa špekuluje už dlho. Avšak je to prvýkrát, čo bulharská vláda tieto praktiky potvrdila. Ministerstvo zdravotníctva sa v súvislosti s tým obáva, že tento incident vzbudí silnú medzinárodnú odozvu.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko medzitým v reakcii na správy z Bulharska oznámil, že ukrajinské úrady "nariadili ukrajinskému veľvyslanectvu v Sofii, aby tieto informácie spolu s bulharskými policajtami overilo".

Nie je to však prvýkrát, čo na adresu kabinetu expremiéra Borisova znie kritika. Bulharskí politici ho obviňujem predovšetkým z toho, že oslabil štátne inštitúcie v prospech oligarchov. Bulharsko je podľa rebríčka mimovládnej organizácie Transparency International najviac skorumpovaným štátom EÚ.

Brusel plánuje centrálny digitálny archív pre všetky občianske preukazy a dokumenty občanov EÚ
Európska komisia chce zaviesť európsky systém digitálnej identifikácie. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová