Chmelár: "Sľubotechna Fico zrejme stratil pamäť! Navrhuje niečo, čo kedysi zmietol zo stola"
05 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

"Gratulujem predsedovi Smeru-SD k prihláseniu sa k programu Socialistov.sk," píše v úvode príspevku na sociálnej sieti historik, politický a mediálny analytik a aktivista Eduard Chmelár. Reagoval tak na Ficovu myšlienku presadiť 4-dňový pracovný týždeň, ktorý mu ešte pred časom vôbec nevoňal. Myslí návrh vôbec vážne?



Už to tu bolo!


Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii v Prešove povedal, že chce prísť s myšlienkou 4-dňového pracovného týždňa.


"Pán predseda zrejme stratil pamäť, preto mu musím pripomenúť, že s touto myšlienkou prišlo pred voľbami politické hnutie Socialisti.sk. On ako predseda najsilnejšej vládnej strany, ktorá vtedy mohla túto ideu presadiť, však v tom čase tento návrh odmietal," dáva veci na pravú mieru aktivista.



Fico nechápe podstatu


Podľa Chmelára existuje viacero dôvodov obávať sa, že Robert Fico svoj návrh nemyslí vážne. Predovšetkým v mnohých prípadoch sa zachoval ako "sľubotechna". Čo ho však znepokojuje ešte viac, Robert Fico filozofiu tohto projektu vôbec nepochopil, keď jedným dychom povedal, že ľudia môžu za tie štyri dni odpracovať viac, aby mali v piatok voľno.


Dáta bez pátosu: Na Úrade verejného zdravotníctva robí chyby výhradne bezmenný Ľudský Faktor
Predstavte si, že ďalšiu dieru pod plotom vyhrabal "psí faktor". Že hniezdo zo stromu zhodil "mačací faktor". Nepredstaviteľné? Tak prečo považujeme za normálne, ak na úradoch, napríklad na Úrade verejného zdravotníctva robí chyby "ľudský faktor"?... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ivan Brožík







Chmelár vysvetľuje, že to je v takom prípade len karikatúra 4-dňového pracovného týždňa. "Je vidieť, že tento nápad sa nezrodil v hlave Roberta Fica ako koncepčná agenda, ale je to čisto konjunkturalistický nápad prameniaci z toho, že táto idea je v Európe čoraz populárnejšia a dnes ju presadzujú nielen ľavicoví politici od Fínska až po Španielsko, ale diskutujú o nej renomovaní svetoví ekonómovia."



Analytik si myslí, že tento " Ficov aktivistický výstrel" sa mu nemusí vyplatiť, ak sa neporadí s odborníkmi a nedá si vysvetliť, čo je podstatou tohto projektu.



Skracovanie pracovného času je podľa Chmelára historický proces, ktorý sa začal v 19. storočí a neukončil sa 8-hodinovým pracovným dňom v roku 1918, ani zrušením pracovnej soboty v roku 1968, ale pokračuje dodnes.


V boji o nového predsedu Za ľudí nejde len o post lídra. V hre sú aj milióny eur za voľby!
Nie je tajomstvom, že Za ľudí sa rozpadá. V boji o kreslo predsedu bývalej Kiskovej strany zápolia hneď dve ministerky - Remišová a Kolíková. Málokto si však uvedomuje, že k postu predsedníčky prináleží aj nemalý majetok. V prípade strany Za ľudí... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | René Skalný






Lákadlo na naivného voliča?


Nastupujúca éra digitalizácie a automatizácie práce si vyžaduje pokrok aj v tejto oblasti. Neoliberálne dogmy patria na smetisko dejín rovnako ako tie marxisticko-leninské.




"Bolo by poctivé, keby Robert Fico prestal brať iné ľavicové strany ako konkurentov, ale ako partnerov a navrhol Socialistom.sk spoluprácu v oblasti, ktorej rozumejú evidentne lepšie ako on sám. Ak mu, pravda, ide naozaj o presadenie dobrej veci a nie o marketingové lákadlo na naivného voliča," uzavrel Chmelár.


Ľuboš Blaha: Matovič s Lipšicom tu vytvorili gangsterský mechanizmus na likvidáciu opozície
Smer sa chystá v parlamente odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca. Dôvod? Kompletne podľa navrhovateľov "rozložil dôveru ľudí v bezpečnostné zložky". A teraz doslovný citát Ľuboša Blahu: "Matovič s Lipšicom tu vytvorili gangsterský mechanizmus... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík