Chcete zarobiť 15 tisíc za NIČ? Inšpirujte sa talianskym umelcom. Predal neviditeľnú sochu
05 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Nevidíš to, ale kúpiš. Taliansky umelec predal svoje dielo za 15 000 eur. Bola to bizarná aukcia. Dielo je neviditeľné. Existuje iba vo fantázii kupujúceho.


Salvatore Garau posunul predaj umeleckých diel na úplne iný level. Dokázal predať sochu, ktorá nemá fyzickú podobu. Je vytvorená zo „vzduchu a ducha“. Sochu Io Sono predal aj s certifikátom pravosti. Autor diela tvrdí, že jeho socha je skutočná ako každý iný objekt.

"Garau pochádza z ostrova Sardínia a v Taliansku je dobre známy pre svoje abstraktné diela. Svoje umenie vystavil v niekoľkých európskych múzeách. Aj na prestížnom bienále v Benátkach.," píše portál Startitup.
Socha je skutočná ako každý iný objekt. Môžeme ju vidieť a dotknúť sa

Jeho najnovšie dielo neexistuje vo fyzickej podobe. Garau ale trvá na tom, že jeho socha je skutočná. Je ako každý iný objekt, ktorý môžeme vidieť a dotknúť sa ho.

„Vákuum nie je nič iné ako priestor plný energie a aj keď ho vyprázdnime nezostane nič, a to nič má váhu. Má energiu, ktorá je zhustená a transformovaná na častice, teda na nás,“ povedal umelec pre HypeBeast.

Putin: Naši nepriatelia sa musia zmieriť s tým, že „Rusko je, bolo a bude“!
„Mocnosti, ktoré majú dôveru v svoju silu, si samé vytvárajú problémy. Keďže sú presvedčené, že ich môžu vždy vyriešiť. Príde však čas, keď sa s nahromadenými problémami už nebudú schopné vyrovnať,“ varoval ruský prezident, uvádza... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Vydražila sa za dvojnásobok vyvolávacej ceny

"Dražba sa konala v milánskej aukčnej sieni Art-Rite. Vyvolávacia cena neviditeľnej sochy bola 6-tisíc eur. Neznámy kupec za ňu nakoniec zaplatil viac ako dvojnásobok. Dielo malo dokonca rozmery 150 × 150 centimetrov. Ako ho merali, nie je jasné. Garau dodal, že nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť," píše Startitup.
Socha je metaforou dnešného sveta

"Úspešná aukcia je dokladom nepopierateľného faktu, že prázdnota nie je ničím iným, než priestorom plným energie," hovorí umelec.

Svoju neviditeľnú sochu považuje za dokonalú metaforu dnešného sveta. Navyše, podľa neho má nulovú uhlíkovú stopu. A tým aj nulový vplyv na životné prostredie, informuje Startitup.

Hrabko: Ak prezidentka dostane demisiu, má o nej rozhodnúť. Čaputová vraj konala v rozpore s ústavou
Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej, že demisiu ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO) prijme až po tom, ako dostane k dispozícii meno jeho nástupcu, bolo politickou chybou. V diskusii na TASR TV to uviedol publicista Juraj... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | tasr