V Hannoveri zneškodnili dve 10-tonové letecké bomby
04 | 06 | 2021 I tasr

Dve desaťtonové letecké bomby z druhej svetovej vojny zneškodnili vo štvrtok večer v nemeckom meste Hannover v spolkovej krajine Dolné Sasko. Svoje príbytky muselo dočasne opustiť približne 15.000 ľudí, píše agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych hasičov.


Jednu z bômb objavili v stredu v mestskej časti Misburg. Vo štvrtok bola počas prieskumu miesta lokalizovaná aj druhá bomba. Prvú zneškodnili pyrotechnici o 20.15 h a druhú následne okolo 21.35 h. Obyvatelia okolitých bytov sa následne mohli vrátiť domov. Na evakuáciu boli zriadené dva núdzové prístrešky vo veľkokapacitných školských telocvičniach.

Misburg, ako aj jeho susedná mestská časť Anderten boli počas druhej svetovej vojny opakovaným cieľom náletov spojeneckých vojsk. Nachádzali sa tam totiž viaceré zbrojárske priemyselné závody - v rafinériách Deurag-Nerag sa vyrábalo napríklad syntetické palivo pre nemecký Wehrmacht, približuje rozhlasová stanica Norddeutscher Rundfunk.

Jadrová dohoda s USA a Iránom bude uzavretá budúci týždeň, verí vyjednávač EÚ
Vo Viedni sa uskutočnilo piate kolo rozhovorov o oživení iránskej jadrovej dohody z roku 2015. Delegácie zastupujúce pôvodných signatárov majú údajne pozitívne výsledky, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Lukáš Leca