Matovič vs. Lengvarský. Ide o Sputnik. Názory sa rozchádzajú. Likvidácia bude stáť ďalšie peniaze
04 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Okolo Sputnika panuje naďalej chaos. Očakávania o počte očkovaných Sputnikom sa nenaplnili. Vláda predaj Sputnika nezvažuje. Podľa expertov by sme ho predať aj tak nestihli, lebo vakcína exspiruje. Likvidácia nás bude stáť ďalšie peniaze. Posunutie vekovej kategórie nahor je podľa ministra zdravotníctva Lengvarského  „bez šance.“ Igor Matovič aj tak považuje dovoz vakcíny na Slovensko a 5000 záujemcov o očkovaciu vakcínu Sputnik za úspech.



Vyšší záujem prejavujú staršie vekové kategórie

Počas prvých dvoch dní sa podľa portálu Dennikstandard do čakárne na Sputnik prihlásilo najviac záujemcov vo veku 55 – 59 rokov. Ľudia nad 40 rokov tvorili 67 percent všetkých záujemcov. Najnižší záujem bol medzi 18- a 19-ročnými. Spomedzi nich iba 115 uchádzačov. "U mladšej kategórie môže zavážiť aj fakt, že Sputnik je neregistrovanou vakcínou. Mnohé štáty ho neuznávajú a pre očkovancov tam platí po prechode hraníc povinná karanténa a testovanie," píše portál Dennikstandard.
Matovič vs. Lengvarský

Počas prvých dvoch dní o očkovanie Sputnikom prejavilo záujem niečo nad päťtisíc ľudí. Podľa Igora Matoviča (OĽaNO), je toto číslo vlastne úspechom. Poukazuje na negatívnu kampaň a na vekové obmedzenie pri očkovaní. Na základe príbalového letáka je na Slovensku určená očkovacia látka Sputnik pre vekovú kategóriu 18 až 60 rokov.  Prečo je na Slovensku obmedzenie a prečo v 60 krajinách nie, odporúča Matovič opýtať sa Lengvarského.

Lengvarský podľ portálu Dennikstandard argumentuje tým, že musíme postupovať na základe odporúčaní výrobcu. Posunutie vekovej kategórie nahor je podľa neho bez šance.

Trump sa chce „vrátiť do úradu“ už v auguste
„Trump povedal mnohým ľuďom, s ktorými sa skontaktoval, že počíta s opätovným uvedením do úradu prezidenta do augusta," tvrdí americká novinárka Maggie Habermanová. Uviedol Gazeta.ru. Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Vyjdú peniaze daňových poplatníkov nazmar?

Prvých 200-tisíc dávok stálo kasu na Slovensku 1 990 000 eur. Tie vakcíny exspirujú v júli a v auguste. Ďalšie testovanie Sputnika nebude. Predlžovanie exspirácie v pláne nie je. V hre je teoreticky aj jeho predaj do zahraničia, ale experti upozorňujú, že exspirácia je blízko, nestihne sa to. Navyše podľa pôvodnej zmluvy ruskú očkovaciu látku nemôžeme predať tretím stranám bez súhlase ruského výrobcu. Upozorňuje Lengvarský.
Matovič je presvedčený, že Rusi by predaj neblokovali

„Nemyslím si, že by nám Rusi akýmkoľvek spôsobom blokovali alebo neumožnili predať vakcíny inej krajine,“ ohodnotil tento nápad Matovič.

„Ja neviem, či to niekto kúpi. Ako to mám vedieť? Podľa mňa to pred exspiráciou už nikto nekúpi,“ myslí si minister zdravotníctva. K jeho názoru sa prikláňa aj biochemik Zelník. „Predaj alebo darovanie vakcíny je problematické pre termín expirácie jej komponentov – 07/2021 a 08/2021. Ak by sme zobrali do úvahy dobu pre uzavretie zmluvy a prípadné zabezpečenie logistiky, tak je skôr nepravdepodobné, že by sa to stihlo do tohto termínu,“ povedal. Vyjadrenia priniesol portál Dennikstandard.

Neistý je aj potencionálny záujem o Sputnik v zahraničí. Z okolitých štátov ním očkuje iba Maďarsko. Ukrajina dokonca zakázala akýkoľvek nákup vakcín z Ruska, píšu.

Koľko nás bude stáť likvidácia exspirovaných vakcín zatiaľ nie je známe.

Ministerstvo zdravotníctva opravilo povolenie na Sputnik V
Rezort zdravotníctva opravil pôvodné povolenie na terapeutické použitie neregistrovanej vakcíny Sputnik V. Pôvodný dokument z marca, ktorý podpísal ešte predchádzajúci minister Marek Krajčí (OĽANO), obsahoval nepresné údaje o balení lieku. Okrem... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | tasr