Bangladéš navrhuje daňovú úľavu pre firmy, ktoré zamestnajú transrodové osoby
04 | 06 | 2021 I tasr

Bangladéšska vláda plánuje poskytnúť daňovú úľavu spoločnostiam, ktoré zamestnajú transrodové osoby. Má ísť o ďalšiu sériu krokov zameraných na zvýšenie podpory transrodových ľudí v tejto konzervatívnej a prevažne moslimskej krajine, informovala vo štvrtok agentúra AFP.


V Bangladéši so zhruba 166 miliónmi obyvateľov žije približne 1,5 milióna transrodových osôb. Táto menšina však naďalej čelí diskriminácii a útokom, pre ktoré sú často nútení žiť na ulici a živobytie si zabezpečiť prácou v sexbiznise či kriminálnou činnosťou.

Pre šikanu a násilie musia často utiecť od svojej rodiny, čím sa ich šanca nájsť si zamestnanie znižuje, približuje AFP.

"Navrhujem uzákoniť daňové stimuly za účelom zabezpečiť zamestnanie, zvýšenie životnej úrovne a sociálnej a ekonomickej integrácie pre členov tretieho pohlavia," uviedol vo štvrtok bangladéšsky minister financií Mustafa Kamal.

Pre takéto spoločnosti minister navrhol zníženie daňovej povinnosti o päť percent, alebo poskytnutie kompenzácie vo výške 75 percent platu ich transrodových zamestnancov - avšak len v prípade, že zamestnajú až 100 transrodových ľudí, alebo súčasť ich kolektívu bude tvoriť 10 percent členov tejto komunity.

Bangladéš od roku 2013 umožňuje svojim transrodovým občanom identifikovať sa ako samostatné pohlavie, pričom od roku 2018 môžu pri voľbách zaškrtnúť kolónku "tretie pohlavie".

Členovia LGBTQ komunity však naďalej v Bangladéši čelia diskriminácii aj zo strany zákona, pripomína AFP. Na základe zákona z čias koloniálnej nadvlády hrozí za homosexuálny pohlavný styk väzenský trest, v praxi však podľa AFP k využitiu tohto zákona dochádza len zriedka.

V Hannoveri zneškodnili dve 10-tonové letecké bomby
Dve desaťtonové letecké bomby z druhej svetovej vojny zneškodnili vo štvrtok večer v nemeckom meste Hannover v spolkovej krajine Dolné Sasko. Svoje príbytky muselo dočasne opustiť približne 15.000 ľudí, píše agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | tasr