Americká armáda by mala používať čínske drony aj napriek sporom oboch strán, tvrdí Pentagón
03 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Po rokoch obvinení a obmedzovaní umožnil Pentagón armáde použiť dva drony čínskej výroby. Tento krok už stihol vyvolať negatívne reakcie, informuje portál RT.


Nedávnu správu Pentagónu objavil portál The Hill. Armáda nezistila „žiadny škodlivý kód alebo úmysel“ u dvoch modelov dronov vyrobených čínskou spoločnosťou Da Jiang Innovations (DJI). Ide o jedného z popredných svetových výrobcov bezpilotných lietadiel.

Správa zo dňa 6. mája, ktorá bola zdieľaná so svetom v utorok, uvádza, že drony DJI sú „odporúčané na použitie vládnymi subjektmi a silami pracujúcimi so službami USA“.

Takmer 80 percent všetkých dronov používaných v USA a Kanade vyrába spoločnosť DJI. Americká vláda je však k zariadeniam podozrivá už niekoľko rokov. Americká armáda ich prestala používať v roku 2017 a o dva roky neskôr ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS) varovalo americké firmy pred ich používaním.

V EÚ začal fungovať systém otroctva: Covid pasy sú na svete. Zatiaľ zatiaľ ich zaviedlo sedem krajín
Technický systém podporujúci preukázanie sa zaočkovaním proti Covid-19 začal fungovať v EÚ. Covid pas má uľahčiť cestovanie. V skutočnosti ide o systém otroctva. Doposiaľ sa do programu zapojilo sedem členských štátov, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Pentagón dodržal varovanie DHS a minulý rok uzemnil všetkých 500 dronov DJI a ministerstvo obchodu pridalo DJI na ekonomickú čiernu listinu.

DJI nie je jediná čínska firma prenasledovaná obvineniami zo špionáže. Technologický gigant Huawei sa ocitol na čiernej listine za čias Trumpovej administratívy.

Aj keď Pentagón považuje drony za bezpečné, niektorí zákonodarcovia zostávajú skeptickí. "To je neprijateľné," napísal senátor Rick Scott (Florida) na Twitteri. "Nákup dronov od spoločností kontrolovaných komunistickou Čínou predstavuje vážne riziko národnej bezpečnosti."



Trump očakáva, že sa do augusta stane opäť prezidentom
Analytička CNN a washingtonská korešpondentka The New York Times Maggie Habermanová rozbúrila vody. Tvrdí, že bývalý prezident Donald Trump viacerým ľuďom povedal, že do augusta sa opäť stane prezidentom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca