Slovensko bude mať od pondelka dva zelené okresy
02 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Toto sme tu nemali už poriadne dávno. Slovensko smeruje z čiernej do zelenej farby! Od pondelka totiž budeme mať prvé dva okresy, ktoré sa v COVID automate zafarbia na zeleno.


Dobrá správa prichádza po tom, ako vláda schválila nové rozdelenie okresov v rámci COVID automatu. Aktualizovaná mapa bude platná od pondelka 7. júna. Informujú tvnoviny.sk. Vďaka priaznivej situácii sa dva okresy po prvý raz dostali do zelenej farby.
Do zelenej farby sa ako prvé „odejú“ okresy Šaľa a Turčianske Teplice

Aktuálne sú v najkritickejšej červenej fáze tri okresy. V ružovej, teda v prvom stupni varovania, budeme mať šesť okresov. Oranžových, v druhom stupni ostražitosti bude 29 okresov. Žltú farbu bude mať 39 okresov.
Červené okresy (druhý stupeň varovania):

Banská Štiavnica, Kysucké Nové Mesto, Myjava

Opatrenia: Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti dvoch metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky. Otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.
Ružové okresy (prvý stupeň varovania):

Bardejov, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Skalica, Sobrance, Trenčín Opatrenia: Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti 2 metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky jedla, otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.
Oranžové okresy (druhý stupeň ostražitosti):

Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Medzilaborce, Námestovo, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Rimavská Sobota, Rožňava, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zvolen

Opatrenia: Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. Otvorené sú interiéry prevádzok pre najviac štyri osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Otvorené obchody bez testu.
Žlté okresy (prvý stupeň ostražitosti):

Bratislava I.-V., Brezno, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Sabinov, Senec, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Zlaté Moravce

Opatrenia: Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. V nákupných centrách sú povinné hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk či pravidelná dezinfekcia priestorov. Okrem terás sú otvorené aj interiéry reštaurácií pre najviac šesť osôb pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, rozostupy medzi stolmi musia mať dva metre.
Zelené okresy (monitoring):

Šaľa, Turčianske Teplice

Opatrenia: Povinné rúško v interiéri v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach aj v exteriéri. Reštaurácie aj obchodné centrá fungujú bez obmedzení. Test je potrebný iba pri vysoko rizikové hromadné podujatia alebo prevádzky.

Dáta bez pátosu Mikasovi: "Predĺžiť núdzový stav vláda vie, no opraviť chybný Covid automat? Nie je chuť ani čas!"  
Analytici zo spolku Dáta bez pátosu tentokrát už poriadne naložili Jánovi Mikasovi. Už celé týždne totiž upozorňujú na chybný Covid automat, ktorý nezmyselne blokuje uvoľnenia. Keď treba predlžovať núdzový stav, vláda sa vždy vie zísť a konať... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Petra Demková