Rusko odkazuje EÚ: "Škandál s odpočúvaním je iba špička ľadovca, ani netušíte, čo sa u vás deje"
02 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Posledné správy tvrdiace, že dánske spravodajské služby spolupracovali s USA pri špehovaní európskych politikov, sú iba „špičkou ľadovca“. Členské štáty NATO vôbec netušia, čo sa deje na ich pôde. Uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová. 



Vrchol ľadovca

„Myslím si, že toto je iba vrchol ľadovca a ešte horšia situácia je pre samotné členské štáty NATO,“ zdôraznila.

Zacharová podľa agentúry TASS poukázala na to, že štáty NATO a EÚ sa tejto téme zámerne vyhýbajú. "Je to veľmi nepríjemné, ale pravda je oveľa desivejšia než to, o čom médiá informujú. Myslím si, že vôbec netušia, čo sa u ich deje," trvala na svojom diplomatka.

"USA sa vyňali z akéhokoľvek právneho referenčného bodu. Oni dohliadajú na všetkých a na všetko. Možno sa rozhodli hodiť svojim vazalským partnerom kosť, čo im umožní tiež ohýbať pravidlá," spresnila Zacharová.

Francúzi: Obvinenia z americkej špionáže európskych vodcov sú mimoriadne vážne a budú mať následky
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková



Dáni proti vlastným

V nedeľu noviny Suddeutsche Zeitung, televízne spoločnosti ARD a WDR, ako aj množstvo médií v Dánsku a Švédsku informovali, že v roku 2013 dánske spravodajské služby spolupracovali s americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA) na špehovaní európskych politikov.




Podľa medializovaných informácií príslušné špionážne agentúry využívali na odpočúvacie aktivity zariadenie nachádzajúce sa neďaleko Kodane. Škandál NSA prepukol v roku 2013, keď Der Spiegel zverejnil odhalenia bývalého zamestnanca CIA Edwarda Snowdena.




Čoraz viac detailov



Odvtedy vyplávalo na povrch čoraz viac detailov. Ako sa ukázalo, americké spravodajské služby špehovali tisíce cieľov v Európe, odpočúvali nemeckých občanov a dokonca niekoľkokrát aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.




Američania s pomocou Dánska odpočúvali Merkelovú a ďalších európskych politikov
Dánska zahraničná a vojenská tajná služba FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním popredných európskych politikov, medzi ktorými boli aj spolková kanclárka Angela Merkelová a... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | tasr





V roku 2014 začal šéf dánskej obrannej spravodajskej služby tajné interné vyšetrovanie týkajúce sa použitia XKeyscore zo strany NSA, určené na pozorovanie krajín susediacich s Dánskom. Vyšetrovanie s kódovým označením Dunhammer bolo ukončené v roku 2015 a jeho výsledky boli zaslané vedeniu spravodajských služieb.

O päť rokov neskôr to informátor prezradil najvyšším predstaviteľom ministerstva obrany, potom jeho ministerka Trine Bramsenová prepustila niekoľko vedúcich spravodajských služieb.

USA s pomocou Dánska odpočúvali svojich spojencov v EÚ. Sankcie im za to ale nehorzia
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok vyhlásili, že od vlád Dánska a Spojených štátov očakávajú dôkladné vysvetlenie obvinení z odpočúvania popredných európskych politikov, na ktorých sa mali podieľať... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR