USA zarábajú desiatky miliónov predajom zhabanej iránskej ropy
01 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Americká vláda údajne zarobila až 110 miliónov dolárov predajom 2 miliónov barelov zhabanej ropy. Tie zaistila spolu s tankerom pri pobreží Spojených arabských emirátov po obvinení, že ide o iránsky produkt, informuje portál RT.




Agentúra Associated Press s odvolaním sa na súdne dokumenty  informovala,  že náklad z libérijského tankera MT Achilleas bol vyložený v texaskom Houstone a predával sa za zhruba 55 dolárov za barel. Peniaze putovali do viazaného fondu, podobne ako výnosy z predchádzajúcich operácií.
Dovoz ropy popierajú

Trumpova administratíva sa snažila potlačiť iránsky obchod s ropou v rámci svojej „kampane maximálneho tlaku“ proti Teheránu. USA sa vyhrážali všetkým, ktorí kupujú ropu z Iránu, sekundárnymi sankciami.

No národné štatistiky, ktoré zverejnila Americká energetická informačná agentúra, uvádzali v marci Irán ako jeden zo zdrojov ropy. Uvádza sa dokonca dovoz 33 000 barelov denne, čo je zhruba milión barelov ropy mesačne.

Lavrov: "Budeme rokovať o ľudských právach, ale začnime zatýkaním demonštrantov v americkom Kapitole"
Tento mesiac sa americký prezident Joe Biden stretne so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom v Ženeve. Biden už dopredu odhalil, že mieni nastoliť aj otázku ľudských práv. Moskva vyhlásila, že sa diskusii nebráni, pokiaľ pôjde oboma... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa agentúry AP na otázku o dovoze hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saeed Khatibzadeh uviedol: „Od čias bývalého amerického prezidenta, pána Billa Clintona, sa z Iránu kvôli ich zákonom nekupovala žiadna ropa.“
Protiiránska politika

Žiadosť o prepadnutie Achillea a jeho nákladu, ktorá bola podaná vo februári, bola prvou od nástupu Bidena, čo ukazuje na pokračovanie protiiránskej politiky vo Washingtone. Teherán označil zaistenie za akt medzinárodného pirátstva.

USA s pomocou Dánska odpočúvali svojich spojencov v EÚ. Sankcie im za to ale nehorzia
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok vyhlásili, že od vlád Dánska a Spojených štátov očakávajú dôkladné vysvetlenie obvinení z odpočúvania popredných európskych politikov, na ktorých sa mali podieľať... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Situácia sa ešte viac skomplikovala v marci, keď ropná spoločnosť so sídlom v Spojených arabských emirátoch požiadala o zaistenú ropu, ktorá bola v tom čase údajne vyložená v texaskom Houstone.

Spoločnosť Fujairah International Oil & Gas Corp (FIOGC), ktorú kontroluje vládca emirátu Fudžajra, uviedla, že náklad patrí jej, ako sprostredkovateľovi.

Spoločný štát Ruska, Bieloruska a Ukrajiny, nočná mora Západu
„Som ohromený, ako šikovne roztrhali slovanské národy. Európa sa pritom zjednotila do EÚ po vzore Sovietskeho zväzu. A Slovanov sa snažia rozoštvať všetkými možnými spôsobmi. Prečo? Boja sa! Sme vyvinutejší a tvorivejší. Spolu sme sila!“ Zaznelo v... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič