Diktatúra siahajúca na slovenské školstvo? Univerzita Komenského partnerstvo so severokórejskou vylúčila
01 | 06 | 2021 I Tibor Sipos


Po pražskej Univerzite Karlovej odmietla údajnú spoluprácu so severokórejskú Univerzitou Kim Ir-Sena, či už súčasnú, alebo v minulosti, aj bratislavská Komenského univerzita. Na otázku Noviniek to potvrdila hovorkyňa Nikoleta Janková. Kim-Irsenova univerzita sa pritom na svojich stránkach chváli sesterským vzťahom s celým radom ďalších západných škôl, ktoré to popierajú, informujú Novinky.















"Univerzita Komenského nemá žiadnu aktuálne platnú zmluvu a neeviduje žiadnu formu spolupráce s žiadnou severokórejskú univerzitou," reagovala na otázku Noviniek hovorkyňa Komenského univerzity Nikoleta Janková.





Na oficiálnych stránkach severokórejská univerzita v Pchjongjangu zmieňuje inštitúcie, ktoré "boli alebo sú" jej sesterskými univerzitami. Ako u pražskej Univerzity Karlovej, tak u bratislavskej Univerzity Komenského je v zátvorke dopísanie "vtedajšie Československo", čo naznačuje, že k údajnému partnerstvo malo dôjsť za minulého režimu.




Lenže ani to Komenského univerzita nepovažuje za pravdivé. "Nemáme k dispozícii žiadne relevantné údaje o spolupráci teraz ani v minulosti, viac podkladov sme nenašli ani po nahliadnutí do našich archívov," napísala Novinkám Janková.





Podľa nemeckej verejnoprávnej stanice Deutsche Welle je pravdepodobným vysvetlením to, že vzdelávacie inštitúcie boli bez svojho vedomia zatiahnuté do propagandy tamojšej komunistickej diktatúry.


Šokujúca zmena v politickej relácii TA3: Čo prezradil Kollár o tajnej správe SIS?
Diváci diskusnej relácie TA3 V politike ostali šokovaní. Namiesto prestrelky medzi dvoma politikmi, ako býva zvykom, moderátor viedol rozhovor iba s predsedom parlamentu a lídrom Sme rodina Borisom Kollárom. Témou bola tajná schôdza a správa... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Tibor Sipos