Bude prvá trans žena súťažiť na olympiáde v Tokiu? Súperky sa búria
01 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Tohtoročné letné olympijské hry v Tokiu môžu byť prvé v histórii, na ktorých bude súťažiť aj trans osoba. Laurel Hubbardová by mohla v Tokiu nastúpiť proti ženám. V ženskej kategórii vzbudzuje kritiku. Súperky sa búria. A účasť Novozélanďanky kritizujú.


Belgická vzpieračka Anna Vanbellinghenová podľa portálu Dennikstandard považuje účasť trans osoby za zlý vtip. 43-ročná Novozélanďanka Hubbardová ešte stále splniť výkonnostné štandardy. Šance, že sa na olympiádu dostane sú vraj aj tak vysoké.
Účasť trans ženy nemá byť na úkor ostatných

Vanbellinghenová vzpiera v kategórii nad 87 kilogramov. Podobne, ako Hubbardová. Belgická športovkyňa tvrdí, že plne podporuje trans komunitu. Princíp inklúzie by ale podľa nej nemal ísť na úkor ostatných.

„Každý, kto trénoval vzpieranie na vrcholovej úrovni, veľmi dobre vie, že toto je pravda. Táto situácia je neférová voči športu aj športovcom.“ Vyjadrenie belgickej vzpieračky na adresu trans súperky prináša portál Dennikstandard.

Šokujúca zmena v politickej relácii TA3: Čo prezradil Kollár o tajnej správe SIS?
Diváci diskusnej relácie TA3 V politike ostali šokovaní. Namiesto prestrelky medzi dvoma politikmi, ako býva zvykom, moderátor viedol rozhovor iba s predsedom parlamentu a lídrom Sme rodina Borisom Kollárom. Témou bola tajná schôdza a správa... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Zmeny pravidiel

"Súperiť so ženami na olympiáde umožňujú zmeny pravidiel Medzinárodnej olympijskej komisie (IOC). Od roku 2015 je vďaka nim dovolené bývalým mužom súťažiť so ženami. Stačí, ak majú pred súťažou aspoň rok nepretržite hladinu testosterónu pod 10 nanomolov na liter krvi," informuje Denníkstandard.

Vedci pravidlá kritizujú. Úpravy podľa nich robia iba minimum pre odstránenie biologických výhod trans športovcov medzi ženami. Podľa nich, ak trans osoba prekoná pubertu, má fyziologicky silnejšie kosti aj svaly ako ženy. Dôvod je ten, že pubertu prekonala ako muž.
Hubbardovej cestu na olympiádu otvorila pandémia Covid19

Medzinárodná vzpieračská asociácia (IWF) zmenila pre pandémiu COVID-19 kvalifikačné kritériá. Znížil sa počet súťaží. Športovci musia absolvovať za rok namiesto šiestich, iba štyri súťaže. To otvorilo Hubbardovej cestu na olympiádu.

„Pre niektoré športovkyne účasť trans ženy znamená, že im ujdú celoživotné šance. Sú bezmocné," dodala Vanbellinghenová. Jej vyjadrenie prináša Dennikstandard.
Ako sa z Gavina Hubbarda stala Hubbardová

"Hubbardová sa narodila v roku 1978. Ako chlapec. Otec Dick je bývalým starostom Aucklandu. Zakladateľ potravinovej spoločnosti Hubbard Foods. Syn v roku 1998 prekonal viaceré novozélandské juniorské rekordy. V roku 2012 sa z Hubbarda stal výkonný riaditeľ olympijského vzpierania na Novom Zélande. O rok neskôr podstúpil tranzíciu na ženu," píše Dennikstandard.

V roku 2017 Hubbardová vyhrala zlato v najťažšej váhovej kategórii na vzpieračskej súťaži v Melbourne. Jej víťazstvo podľa Dennikstandard vzbudilo kritiku. Ciacero športovcov sa ozvalo proti jej účasti na ženskej súťaži. V roku 2019 bola dvakrát zlatá na Pacifických hrách v Samoe. Vlani zvíťazila v kategórii nad 87 kilogramov na svetovom šampionáte v Ríme.

Mladí Za ľudí: "Remišová kŕmi vnútrostranícke boje a rozbíja strannícky image!"
Napätie vnútri strany Za ľudí sa stále stupňuje. Cez víkend časť predsedníctva označila slová ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej za zavádzajúce. Dnes sa ozvali aj členovia mládžníckej organizácie Mladí Za ľudí. Vo svojom vyhlásení si... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková