Pčolinského advokát zamiešal karty v súvislosti s tajnou správou SIS. Prečo špeciálna prokuratúra obhajuje kajúcnikov?
31 | 05 | 2021 I Tibor Sipos

Z toľko skloňovanej tajnej správy Slovenskej informačnej služby (SIS) vyplýva, že výpovede kajúcnikov sú často manipulatívne. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) však tieto výpovede obhajuje a tvrdí, že sú zásadnými nástrojmi na rozuzlenie mnohých závažných trestných činov.


Porúšanie základných ľudských práv

Stále viac nejasností spustila tajná správa SIS, ktorú predseda parlamentu Boris Kollár nedávno prečítal poslancom NR SR. Tá má podľa informácií Plus jeden deň potvrdzovať existenciu istej skupiny orgánov činných v strastnom konaní, ktorá zámerne ovplyvňuje výpovede kajúcnikov alebo ich nepreveruje dôkazmi, ale napriek tomu sú v súdnych procesoch zohľadňované. V takomto prípade by sa dalo hovoriť o porúšaní základných ľudských práv. Podobné zohľadnenia neoverených výpovedí kajúcnikov boli typické pre obdobie komunistického režimu.

Skresľovanie výpovedí kajúcnikov v prospech vlastných potrieb spochybňujú aj mnohí analytici a právnici. „Viackrát som upozorňoval na nebezpečenstvo výpovedí kajúcnikov. Ľudí, ktorí za prísľub zníženia trestu môžu policajtom dodávať chýbajúce dôkazy vo výpovediach. Podľa mňa je to veľmi nebezpečná vec, ktorá sa môže ľahko vymknúť spod kontroly,“ uviedol bezpečnostný analytik Andor Šándor.

Jeho slová potvrdzuje aj advokát zadržaného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského - Ondrej Urban. Ten síce uznal, že v súvislosti s prvým obvinením Pčolinského, podľa ktorého mal prijať 40-tisícový úplatok, boli výpovede kajúcnikov overené. Následne však zdôraznil, že v druhom prípade sa výpoveď bývalého člena NAKA Mariána Kučerku javí ako zavádzajúca. Kučerka totiž označil troch svedkov, ktorí mali potvrdiť jeho slová, avšak tí vypovedali opačne.

Tajnú správu SIS čítal Boris Kollár poslancom NR SR: Čo je jej obsahom?
28 | 05 | 2021 | Tibor Sipos


ÚŠP a Súdna rada SR obhajujú vierolomné výpovede kajúcnikov

Podľa zástupcu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Peta Kysela ide o snahu niektorých politikov "vrátiť krajinu do čias našich ľudí“.  „Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry vyjadrujú presvedčenie, že trestné stíhania touto pracovnou skupinou sú vedené v súlade s Trestným poriadkom a za plného rešpektovania práv obhajoby. Neevidujeme žiaden dôkaz o manipulácii s dôkazmi alebo o snahe zosúlaďovať výpovede spolupracujúcich obvinených alebo svedkov,“ uviedol Kysel.

Ani šéf Súdnej rady SR Ján Mazák nesúhlasí s tvrdeniami, podľa ktorých sú výpovede kajúcnikov manipulované. „Kajúcnici majú nezastupiteľné miesto pri odhaľovaní kriminality najťažšieho kalibru všade na svete... Nikto z orgánov činných v trestnom konaní alebo na súdoch sa však neuspokojí iba s výpoveďou kajúcnika. Je dôsledne preverovaná inými dôkazmi,” uviedol Mazák pre portál Postoj.

S Mazákom však nesúhlasí bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. „Bez kajúcnikov by sme nerozložili mafiu v 90. rokoch. Lenže kajúcnici pre beztrestnosť alebo podstatné zníženie trestu môžu fabulovať,” upozornil.

Koalícia má strach: Fico žiada o zbavenie mlčanlivosti v súvislosti s tajnou správou SIS
29 | 05 | 2021 | Tibor Sipos