Ján Baránek: NAKA nemala ísť po Zuriana, ale po Matoviča. Podozrenia voči nemu sú veľmi vážne
30 | 05 | 2021 I Petra Demková

NAKA nemala ísť podľa po Branislava Zuriana, ale po Igora Matoviča. Myslí si to Ján Baránek. Podozrenia proti Matovičovi sú veľmi vážne. „To je niečo škandalózne a Matovič mal byť dnes vo väzbe. Vo väzbe sú dnes ľudia za oveľa menšie podozrenia,“ povedal analytik. Rozhovor priniesli Parlamentné listy.



Správa SIS

V prvom rade sa pre portál PL Baránek vyjadril k správe SIS, ktorá je najväčšou kauzou súčasnosti. „Jednoznačne vidíme doslova vojnu ozbrojených zložiek v tomto štáte. Nemám na mysli armádu, ale iné bezpečnostné zložky,“ hovorí analytik. „No a, žiaľ, do toho sa vmiešala politika. A ešte niečo, čo poznáme pod pojmom naši ľudia. Akurát to nie sú naši ľudia z okolia Roberta Fica, ale tejto koalície,“ dodal Baránek.

Podľa politológa dnes vidíme skrytý vnútorný boj medzi generálnou a špeciálnou prokuratúrou. „Von sa dostali informácie, že generálny prokurátor mal byť dokonca kriminalizovaný a vzatý do väzby. To je už naozaj niečo, čo rozkladá tento štát. Ak som povedal, že mal byť kriminalizovaný, to neznamená, že by na neho niečo naozaj bolo. V pravom zmysle tohto slova na neho malo byť niečo vyfabrikované,“ vyjadril svoj názor.
Panická snaha hnutia Sme rodina

„A tu sa dostávame už pomaly aj do politiky a k vládnej strane Sme rodina, ktorej nominanta vo funkcii SIS Vladimíra Pčolinského zadržali. Dnes vidíme až panickú snahu predstaviteľov tejto strany vysielať signály k zadržanému Pčolinskému, že robia všetko pre to, aby ho z tej väzby dostali,“ vysvetlil analytik. Na druhej strane je tu podľa Baránka obrovský strach istých ľudí, aby Pčolinský nezačal rozprávať. Aby ho v tej väzbe nezlomili.
Vzťah Lipšica a Žilinku nie je dobrý

Tým sa dostáva Baránek k Danielovi Lipšicovi. „Treba povedať, že vzťah Daniela Lipšica a generálneho prokurátora Maroša Žilinku nikdy nebol ideálny. Keď bol Lipšic ministrom vnútra, Žilinka mu robil štátneho tajomníka. Vtedy dal Lipšic zobrať tajomníkovi kompetencie a nechal mu agendu hasičov,“ pripomína analytik všeobecne známu skutočnosť.

„Teraz prejdem do fázy uniknutých informácií. Lipšic mal nedávno žiadať od Žilinku, aby neriešil disciplinárne prokurátora Kysela, ale Žilinka trval na svojom. Žilinka pri prvej príležitosti tiež predvolal Lipšica na pohovor, lebo ako špeciálny prokurátor nevyvodil dôsledky voči prokurátorovi, keď došlo k samovražde kajúcnika Františka Böhma. Takže ten vzťah nie je ideálny,“ vysvetľuje analytik.

„Navyše, veľa vecí za Lipšica robí prokurátor Kysel, lebo Lipšic nemôže dozorovať kauzy, ktoré zastupoval ako advokát alebo má na ne prepojenie. Takže dnes tá situácia nie je len o tom, že bojujeme proti korupcii okolo Fica. Dnes tu prebieha mocenský boj aj v rámci tejto vládnej garnitúry. V systéme, ktorý má Slovensko nastavený, má prokurátor veľmi silnú pozíciu,“ dodal politológ.
Kauza Zurian

Ďalšou obrovskou kauzou súčasnej vlády, na ktorú sa redaktorka Parlamentných listov pýtala, je kauza Zurian. Ten vyhlásil, že počul od kajúcnika Beňu, že SIS mala sľúbených 20 miliónov eur od expremiéra Matoviča, ak prijmú do tajnej služby niekdajšieho šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Makóa. Aj k tomuto má Baránek čo povedať.

„Zuriana opäť verejne zobral pod ochranu generálny prokurátor, aby sa zabezpečilo nestranné vyšetrovanie,“ vysvetľuje. „Tým vyslal generálny prokurátor veľmi vážny signál k verejnosti, ale aj iným smerom, že niečo tu naozaj nie je v poriadku. Je to veľmi vážny signál a v podstate nepriamy dôkaz toho, čo som povedal. Na prokuratúre prebieha mocenský súboj. Ak sa potvrdí informácia, že bola aj snaha kriminalizovať generálneho prokurátora, tak to je niečo, čo naozaj nemá obdobu v novodobých dejinách Slovenska,“ dodal.
NAKA mala prísť po Matoviča!

Podľa Baránka v prípade Zuriana NAKA nemala ísť preňho, ale pre Matoviča. Podľa neho sú podozrenia proti Matovičovi veľmi vážne. „Ak Matovič ovplyvňoval Makóa, ako má vypovedať a intervenoval v tajnej službe, aby ho zamestnali a ešte im aj sľúbil 20 miliónov štátnych peňazí, tak to je niečo škandalózne. Matovič mal byť dnes vo väzbe. To, že nie je vo väzbe, je pre mňa nepochopiteľné, lebo vo väzbe sú dnes ľudia za oveľa menšie podozrenia. A toto je úplne okaté, navyše je škandalózne, že to mal robiť ako premiér. Tým, že táto informácia unikla, sa spochybnila dôveryhodnosť celej jeho vojny proti korupcii a hodnovernosť podozrení proti všetkým tým zadržaným. Aj keď nehovorím, že niektorí nemajú ozaj za ušami,“ povedal pre Parlamentné listy politológ.

Podľa analytika štát sa pod súčasným vedením akoby zmenil na štát bielych golierov. „Doslova ako keby tu vládli mafiáni. Premiér má ovplyvňovať kajúcnika, generálneho prokurátora chcú škandalizovať – čo iné to je ako súboj mafie a nemafie?“ pýta sa.
Za Žilinku by sa mali všetci postaviť.

Podľa Baránka, by celej situácii momentálne pomohlo, ak by sa za generálneho prokurátora postavili premiér aj prezidentka. „Aby dostal verejnú podporu aj od všetkých príslušných ministrov, či už spravodlivosti alebo vnútra. Lebo to, čo robí Žilinka, je cesta striktne podľa práva a zákonov, systém padni komu padni a to treba verejne podporiť,“ myslí si analytik.

Nič také sa však nedeje. „Aj ja som z toho prekvapený,“ povedal Baránek. „Ale zasa, máme tu médiá, ktoré rezignovali na svoju primárnu úlohu informovať a robia tlačové oddelenie špeciálnej prokuratúre. To je choré. Pokiaľ má vládna koalícia záujem o normálny fungujúci právny štát, musí začať niečo robiť a nemôže opakovať to, čo vytýkali Ficovi,“ myslí si.
Dianie je výsledkom toho, ako dopadli voľby v USA

„Toto celé, o čom sa bavíme, je podľa mňa aj výsledkom toho, ako dopadli voľby v USA. Médiá sú dnes predĺženou rukou buď prokurátorov, alebo vyšetrovateľov, alebo oligarchických skupín a tým mám na mysli tie skupiny, ktoré podporujú progresivistické strany. V USA sú dnes demokrati nazývaní marxistami, vážne. A tie skupiny, ktoré sa dnes radia s americkou ambasádou o nejakých krokoch, to sú tie progresivistické skupiny, ktoré aj na Slovensku ovplyvňujú mainstreamové médiá,“ povedal na záver pre portál PL Ján Baránek.