Greksa: Zverejnenie tajnej správy SIS zakope koalíciu pod najhlbšiu zem a opozícia získa
30 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Utajovanie správy SIS zo stretnutia našich desiatich najvyšších verejných činiteľov, ktorú riešili aj v parlamente, sa mnohým vôbec nepáči. Patrí k nim aj hudobník Marián Greksa. V statuse sa pýta, čo vlastne bráni zverejneniu správy.


Marián Greksa síce zvykne kritizovať mnohé kroky súčasnej vlády, no toto je predsa len výnimočná situácia. Výnimočná v tom, že nielen celé stretnutie, ale i správa, ktorú vypracovala SIS, sú v utajenom režime. Známy spevák v statuse poukazuje na to, že v minulosti angažovaní „novinári“ nemali absolútne žiadne zábrany pri zverejnení akejkoľvek tajnej veci.
Aj keby nejaké médium „tajnú“ správu zverejnilo, prípadný súd by vyhralo

„Čo bráni zverejneniu správy SIS?“ pýta sa Greksa. Podľa neho zverejnené tajné informácie mali v minulosti vždy jednu spoločnú vec. Pomáhali záujmom „novinárov“ a politikom, teda politikom, ktorých záujmy presadzovali. „Bránili sa vznešenými traktátmi o verejnom záujme a obranou demokracie. Ale ako vždy v politike - pretože tento spôsob písania nie je žurnalistika, ale čistá politika - logicky nebude fungovať opačný postup. Žiaden politik predsa nebude zverejňovať vlastné špinavé tajomstvá. A zvlášť nie také, ktoré pomôžu ich politickým súperom,“ konštatuje Marián Greksa.

Dodáva, že angažovaní pracovníci médií sa na sociálnych sieťach vyjadrujú, že správu majú k dispozícii a že ju čítali. „Ale nikde v médiách sa neobjavila. Prečo?“ Pýta sa hudobník, podľa ktorého je dôvod až primitívne jednoduchý a priezračný. „Správa je zjavne utajená protizákonne, keďže sa týka verejných funkcionárov,“ píše Greksa.

Greksa odkazuje ministerke Milanovej: „Vypadnite okamžite z miesta. Vy ste sa na nás proste vysrali!“
Aj slovenská kultúra počas takzvanej pandémie ľudovo povedané „padá na hubu“. Ani Plán obnovy s pomocou kultúre vôbec nepočíta. Spevák Marián Greksa za to poriadne naložil ministerke kultúry Natálii Milanovej. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Známy hudobník si myslí, že aj keby nejaké médium „tajnú“ správu zverejnilo, a bolo by za to obvinené, prípadný súd by bez problémov vyhralo. „Ale má to háčik. Teda nie háčik, skôr veľrybársky hák. Správa nepomôže súčasnej vláde, naopak, zakope ju pod najhlbšiu zem. Opozícia získa,“ pridáva Greksa, podľa ktorého médiá nezverejnením správy priznali, že im absolútne nejde o žurnalistiku, ale o propagandu a politiku. Súčasná vláda má, podľa neho, prakticky bezpodmienečné a bezhraničné mediálne krytie, a tak je nemožné zverejniť správu, ktorá by ju vykreslila v zlom svetle.



V kontexte toho si Greksa myslí, že je potrebné čítanie medzi riadkami. „Niekedy je rovnako dôležité aj to, čo sa nepovie a nenapíše. Toto je presne ten prípad. Dôsledkom je nielen to, že správu ani netreba zverejňovať, keďže sme sa dozvedeli to podstatné. Ešte viac sme sa priblížili starému vtipu: Viete, kedy moderátor v televízii klame? Keď sa mu pohybujú per“,“ píše na záver statusu Marián Greksa.

Fico chcel, aby mu poslanci „rozviazali jazyk“ o tom, čo si vypočul z utajenej správy SIS. Neuspel
Predseda Smeru Robert Fico by chcel ľuďom povedať to, čo má ostať utajené. V statuse a priloženom videu na sociálnej sieti dokonca prezentuje, ako sa chcel nechať zbaviť mlčanlivosti len preto, aby mohol vyzradiť, čo bolo v správe... Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik