Dovolenka v Európe napriek korone. Kde je najbezpečnejšie?
30 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Letné prázdniny sa blížia. Každý, kto ešte nie je rozhodnutý, kde strávi dovolenku, mal by si pozrieť náš prehľad, radí  Der Tagesspiegel.


Romantické uličky, nádherná panoráma mora a veľa slnka -  aj takéto dovolenkové zábery z francúzskeho pobrežia Stredozemného mora a Maroka možno vidieť na instagramovom profile dcéry nemeckého politika CSU Markusa Södera.


Rozprúdili však rozsiahlu diskusiu, lebo práve Francúzsko zaradil Inštitút Roberta Kocha (RKI) medzi rizikové oblasti. RKI neodporúča turistické výlety do podobných štátov. Inštitút dokonca hodnotí Francúzsko ako oblasť s vysokou incidenciou. Ak nechcete cestovať na dovolenku do rizikovej oblasti, ako to urobila Söderova dcéra, mali by ste si zistiť čo najviac o krajine vášho záujmu.


Do akej časti Európy je teda v súčasnosti relatívne bezpečné cestovať na dovolenku?


Cestovanie napriek pandémii: Čo platí a na čo si treba dať pozor
Čoraz viac krajín sa pripravuje na turistov zo zahraničia. Vstupenkou jenegatívny test PCR, alebo zaočkovanie proti COVIDu-19. Čo platí v ktorých krajinách, zisťoval Business Insider. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Grécko

Sedemdňová incidencia: 114,8 (k 26. máju)


Nové prípady v porovnaní s predchádzajúcim dňom: 2 402 (k 26. máju)


Miera očkovania: 17,4 percenta úplne očkovaných, 31,48 percenta očkovaných najmenej raz (k 24. máju, zdroj: Our World in Data)


RKI zaradilo krajinu na rizikové oblasti


Kréta, Kos, Korfu, Rhodos – tieto grécke ostrovy sa tešia mimoriadnej obľube dovolenkárov. Krivka sedemdňovej incidencie síce smeruje strmo nadol, stále je však 114,8 (k 26. máju), a teda oveľa vyššia ako napríklad v Nemecku. V utorok pribudlo 2 402 nových prípadov.


To zjavne neznižuje dopyt po Grécku. Cestovná kancelária TUI  ústami svojho šéfa pre Nemecko Mareka Andryszaka tvrdí, že v posledných dňoch nadpriemerne vzrástol počet rezervácií.


Grécko oficiálne odštartovalo  turistickú sezónu 15. mája. Vonkajšie priestory kaviarní, barov a taverien sú otvorené za určitých podmienok. Stále však platí nočný zákaz vychádzania od 0.30 do 5. hodiny. Povinné je nosenie rúška a dodržiavanie odstupu medzi osobami.


WHO vyhlasuje, že očkovací preukaz nesmie byť predpokladom na cestovanie
Digitálny očkovací pas by mal byť v Nemecku a EÚ od polovice mája. WHO je však výhradn eproti obmedzovaniu osôb na základe očkovacích preukazov. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Hudba je rovnako zakázaná, ale čoskoro by sa to malo zmeniť. Vláda sa chce vyhnúť tomu, aby ľudia pri hlasnej hudbe tancovali v skupinách a prekrikovali ju, aby sa počuli.


Pred vstupom do krajiny musia návštevníci zadať svoje údaje na webových stránkach. Musia tiež absolvovať kompletné očkovanie alebo test PCR, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. Platí to aj pre deti vo veku od päť rokov. Už nie je  povinnosť karantény.


„Urobili sme naozaj všetko pre zaistenie bezpečnosti obyvateľov i hostí,“ hovorí Dimitris Moraitis z Asociácie hotelov na ostrove Milos. Dôležitou súčasťou stratégie je špeciálny program očkovania, o ktorom rozhodla vláda pre grécke ostrovy. Atény ponúkli všetkým ostrovanom očkovanie, aby prilákali aj turistov. Výnimkou sú iba veľké ostrovy ako Kréta s približne 600 000 obyvateľmi, kde podobne ako na pevnine sú uprednostňovaní ľudia podľa veku a chronických ochorení.


„Dopyt občanov je obrovský,“ uviedol Konstantinos Makris, vedúci zdravotného strediska na ostrove Milos. „Predpokladám, že do polovice júna bude zaočkovaných viac ako 90 percent obyvateľov ostrova nad 18 rokov.“ Na ostrove žije okolo 5 000 ľudí a podľa Makrisa je každý deň zaočkovaných okolo 300 ľudí.


Žitná Lučaiová: „Cestovanie a hranice? Nie, problémom sú koronapárty pri celoplošnom testovaní"
Moderátorka Anka Žitná Lučaiová sa pozrela na počty ľudí, ktorí sa nakazili v cudzine a u nás na Slovensku. Obviňovať cestovateľov je podľa nej smiešne. Problémom sú podľa nej „koronapárty“ pri celoplošnom testovaní. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Petra Demková

Portugalsko

Sedemdňová incidencia: 29,9 (k 26. máju)


Nové prípady v porovnaní s predchádzajúcim dňom: 375 (k 26. máju)


Miera očkovania: 15,58 percenta úplne očkovaných, 34,99 percenta očkovaných aspoň raz (k 24. máju, zdroj: Our World in Data)


Iba Madeira a Azory sú rizikové oblasti


Portugalsko patrí medzi európske krajiny s najnižšou sedemdňovou incidenciou, rizikovou oblasťou sú iba Madeira a Azory. V januári bola situácia ešte iná, sedemdňová incidencia bola vtedy vyše 800. Do Portugalska vtedy dokonca prišli pomáhať v boji s pandémiou aj nemeckí vojaci.


Medzitým je Portugalsko na ceste späť do normálu. Kaviarne, bary a reštaurácie, ako aj kiná, divadlá a ďalšie kultúrne pamiatky sú otvorené od 1. mája aj cez víkendy do 22.30 hodiny.


Všetci návštevníci (aj deti nad 2 roky) musia mať negatívny test PCR, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. Ak nie je možné dodržať vzdialenosť dvoch metrov od iných osôb, musia sa rúška nosiť  aj vonku. V prípade porušenia hrozí pokuta.


Očkovacie pasy sú iba vernostné karty marketingu s vakcínami
Načo sú nám očkovacie pasy, keď sme očkovaní? Kto ich vlastne potrebuje? Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Malta

Sedemdňová incidencia: 4,8 (k 26. máju)


Nové prípady v porovnaní s predchádzajúcim dňom: 3 (k 26. máju)


Miera očkovania: 40,82 percenta úplne zaočkovaných, 68,61 percenta zaočkovaných aspoň raz (k 24. máju, zdroj: Our World in Data)


Žiadna riziková oblasť


Malta je na tom v súčasnosti ešte lepšie ako Portugalsko. Počet nových infekcií za deň nikdy nepresiahol šesť. Najmenšia krajina EÚ zaujme nielen mimoriadne nízkou sedemdňovou incidenciou, čo môžu iné krajiny EÚ len závidieť, ale aj mimoriadne vysokou zaočkovanosťou. Viac ako 40 percent obyvateľov tohto stredomorského ostrova je dnes úplne zaočkovaných. Takmer 70 percent je zaočkovaných minimálne raz.


„Dosiahli  sme kolektívnu imunitu,“ informoval na tlačovej konferencii maltský minister zdravotníctva Chris Fearne. Zaočkovať sa môže dať každý nad 16 rokov. Vo veku nad 60 rokov je zaočkovaných až 95 percent.


Vláda chce podľa Fearna od 1. júla uvoľniť pravidlá pre nosenie rúška, ak bude počet nových ochorení  naďalej nízky. Očkovaní ľudia by už potom vonku nemuseli nosiť rúško, ak by boli sami. Na plážach by malo byť zrušené povinné nosenie rúška už od 1. júna. Malta sa tým chce plne otvoriť turistom zo zahraničia.


Reštaurácie môžu slúžiť návštevníkom pri stoloch - zvnútra i zvonku - až do polnoci. Otvorenie barov, kín a divadiel je naplánované na 7. júna.


Ďalší americký guvernér zakázal štátnym subjektom požadovať očkovacie pasy Covid-19
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Taliansko

Sedemdňová incidencia: 51,1 (k 26. máju)


Nové prípady v porovnaní s predchádzajúcim dňom: 3 220 (k 26. máju)


Miera očkovania: 17,22 percenta úplne očkovaných, 35,39 percenta očkovaných aspoň raz (k 24. máju, zdroj: Our World in Data )


RKI krajinu zaradil medzi rizikové oblasti


Sardínia, Sicília, pobrežie Amalfi alebo Ligúria - Taliansko je obľúbené medzi dovolenkármi a do niektorých turistických cieľov sa dá dostať dokonca autom. Situácia, ak ide o koronavírus, je porovnateľná s Nemeckom. Aj tu klesá sedemdňová incidencia, v súčasnosti je okolo 50.


Taliansko rozdelilo regióny do rôznych zón. V súčasnosti sú všetky zóny žlté. To znamená, že nočný zákaz vychádzania sa začína až o 23:00. Ľudia majú povolené navštevovať divadlá, múzeá a kiná. Bary a reštaurácie môžu slúžiť hosťom pri vonkajšom stole. Od 1. júna by reštaurácie mali byť návštevníkom k dispozícii aj v interiéroch po 18:00. Od 7. júna by sa malo povoliť zostať vonku až do polnoci.



Španielsko

Sedemdňová incidencia: 70,7 (k 26. máju)


Nové prípady v porovnaní s predchádzajúcim dňom: 5 359 (k 26. máju)


Miera očkovania: 17,39 percenta úplne zaočkovaných, 35,74 percenta zaočkovaných aspoň raz (k 24. máju, zdroj: Our World in Data)


Covid pasy v EÚ sa pomaly stávajú realitou
Grécko a Dánsko ako prvé zaviedli covid pasy na cestovanie v rámci EÚ. Blok tlačí na všetky členské štáty, aby to urobili tiež, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Podľa RKI sú rizikovými oblasťami iba určité regióny (napríklad Madrid, Andalúzia alebo Baskicko)


V Španielsku sa celkovo situácia zlepšia. Vstup zo všetkých krajín EÚ a Schengenu je možný. Povinnosť otestovania pri vstupe z rizikovej oblasti, ako napríklad Nemecka, však stále platí. Kvôli relatívne vysokému počtu infekcií stále platí varovanie pred turistickými výletmi do niektorých regiónov Španielska vrátane Madridu, Katalánska alebo Baskicka.


Sedemdňová incidencia  je v súčasnosti mimoriadne nízka na Baleárskych ostrovoch – iba 11  (k 26. máju). Nižšia je len vo Valencii a Alicante. Majorka a ďalšie ostrovy v regióne dosahovali ešte v zime najvyššie hodnoty v krajine. „Baleárske ostrovy sú najbezpečnejším turistickým cieľom v Stredozemnom mori,“ ubezpečuje regionálna prezidentka Francina Armengolová.


Návštevníkom z Veľkej Británie (ako aj z ďalších deviatich krajín s mimoriadne dobrou pandemickou situáciou, ako sú Izrael, Čína a Japonsko) je povolený vstup do Španielska bez akýchkoľvek obmedzení. A čoskoro, od 7. júna, budú môcť do krajiny vstúpiť bez obmedzení aj všetci plne zaočkovaní ľudia.


Minulý víkend bolo na letisku Son Sant Joan v Palme od piatku do nedele naplánovaných 1 141 letov, o 106 viac ako pred týždňom. Združenie hotelierov FEHM vidí svetlo na konci tunela a hovorí o zotavovaní.


Francina Armengolová v televíznom rozhovore uviedla: „Sme si istí, že zažijeme veľmi dobrú sezónu. Cieľom je predĺžiť ju tento rok do jesene, prípadne až do zimy.“


Bielorusko postaví na hranici očkovacie stany pre cudzincov, ktorí sa chcú dať zaočkovať Sputnikom V
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odhalil nové plány na opätovné otvorenie hraníc krajiny. Pre cudzincov, ktorí sa chcú zaočkovať proti Covid-19 ruským Sputnikom V, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Švédsko

Sedemdňová incidencia: 169,2 (k 26. máju)


Nové prípady v porovnaní s predchádzajúcim dňom: 6 034 (k 26. máju)


Miera očkovania: 10,95 percenta úplne zaočkovaných, 34,03 percenta zaočkovaných najmenej raz (k 24. máju, zdroj: Our World in Data)


Klasifikácia RKI ako oblasť s vysokou incidenciou


Švédsko stále bojuje s jedným z najvyšších počtov nových infekcií v Európe. Aj keď je klesajúci trend, jednotky intenzívnej starostlivosti sú stále veľmi zaťažené.


Maximálny limit počtu ľudí na podujatiach je osem. Reštaurácie, puby a kaviarne sú otvorené  do 20.30 hodiny, predbežne by to malo platiť do 1. júna. Očkovacie napreduje približne rovnako ako v Nemecku.


Cudzinci sa musia pri vstupe do  krajiny preukázať negatívnym testom na koronavírus , nie  starším ako 48 hodín. Národný zdravotný úrad tiež odporúča podrobiť sa testom po príchode a znova po piatich dňoch, kontaktom je potrebné vyhýbať sedem dní, uzatvára Der Tagesspiegel.


Moderátorka BBC zomrela s krvnými zrazeninami po očkovaní vakcínou AstraZeneca
Rozhlasová moderátorka BBC Lisa Shawová zomrela v nemocnici. Po podaní vakcíny spoločnosti AstraZeneca sa jej vytvorili krvné zrazeniny. Tvrdí to jej rodina. Obľúbená moderátorka mala iba 44 rokov. Jej náhla smrť je predmetom vyšetrovania,... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Tibor Sipos