Čínsky bombardér "boh vojny na nebesiach" bude schopný vyhnúť sa americkým radarom
30 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Čína oficiálne bombardér Sien H-20 nepredstavila. Počítačom generované obrázky v júnovom čísle publikoval magazín Modern Weaponry. Ten vlastní Pekingom riadená zbrojárska korporácia NORINCO. Špecialista na vojnové lietadlá zo spravodajskej spoločnosti Janes lietadlo hrdo označuje za "boha vojny na nebesiach". Tvrdí, že ak lietadlo začne fungovať, má potenciál zmeniť hru.

Na verejnosť sa prvýkrát dostali obrázky čínskeho tajomného bombardéra, ktorý by mal byť schopný vyhnúť sa americkým radarom. Lietadlo by Čína mohla podľa expertov využiť pri útoku na ciele v strategicky kľúčovom reťazci amerických ostrovov v Pacifiku. O čínskom bombardéri informoval portál idnes.cz.
Sien H-20 bude mať protiradarové účinky

Fotky, ktoré boli zverejnené v magazíne, ukazujú priestor v trupe lietadla na prepravu a vypustenie bômb. Dve nastaviteľné chvostové krídla, palubný radar, nasávacie otvory a trysky motora na oboch stranách. Celé lietadlo je pokryté temne sivým materiálom, ktorý má protiradarové účinky. Informáciu z denníka The Times priniesol český portál idnes.cz. Dizajn lietajúceho krídla sa nápadne podobá americkému viacúčelovému strategickému bombardérovi Northrop B-2 Spirit. Americká armáda ho používa na skryté prenikanie nad nepriateľské územia.

Čínska nákladná vesmírna loď sa spojila s modulom budovanej orbitálnej stanice
Čínska nákladná vesmírna loď s vybavením a zásobami sa úspešne spojila s hlavným modulom budúcej čínskej vesmírnej stanice na obežnej dráhe Zeme, informovali v nedeľu štátne médiá. Správu priniesla agentúra AFP. Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Čína čoskoro predstaví Sien H-20

"B-2 má dolet sedem tisíc kilometrov. Čínsky bombardér by mal mať dolet nad osem tisíc kilometrov. Bombardér Sien H-20 sa zrejme krátko mihol aj v januárovom náborovom videu čínskeho letectva. Na jeho konci sú vidieť obrysy lietadla ukrytého pod plachtou. Čínsky letec plachtu odhrnie a počítačový záber bombardéra sa objaví v odraze na pilotovej helme. Priamo čínsky technologický zázrak vidieť nie je. Podľa čínskych vojenských analytikov však ukážka naznačuje, že Sien H-20 čoskoro predstavia," píše portál idnes.cz.
Môže ohroziť americké aktivity

Sien H-20 okrem toho, že nebude môcť byť zachytený radarmi, bude pred vysokou rýchlosťou uprednostňovať dosiahnutie veľkých vzdialeností. "To znamená, že môže ohroziť americké aktivity a záujmy v ázijskom Pacifiku," píše portál idnes.cz. Čína sa pokúša dostihnúť a prekonať USA v oblasti sofistikovanej vojenskej technológie. Momentálne má Čína k dispozícii viac balistických rakiet aj väčšie námorníctvo.

Fico: Dôsledkom schválenia Matovičovho zvýšenia schodku v štátnom rozpočte budú vyššie dane
29 | 05 | 2021 | Tibor Sipos