Boris Johnson si namiesto Nemecka a Francúzska vybral Vyšehradskú štvorku
30 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Šéf maďarskej inštitúcie Pohľady (Nézőpont) Sámuel Ágoston Mráz hodnotil stretnutie britského premiéra Borisa Johnosona s maďarským predsedom vlády Viktorom Orbánom. Stretnutie podľa neho prinieslo dôležitú informáciu. Britský premiér začína európsku spoluprácu nie s nemecko-francúzskou osou, ale s Vyšehradskou štvorkou (V4). Na stretnutí ju zastupoval Viktor Orbán.

Podľa analytika britsko-maďarské rozhovory ukazujú, že po brexite sa Británia „usiluje o zvláštnu spoluprácu“ s Vyšehradským regiónom. Orbán je preto podľa neho pre Európu veľmi dôležitý.

Maďarský premiér je vynikajúci politik v európskom zmysle, uviedol Sámuel Ágoston Mráz vo vyhlásení pre portál Origo. Vysvetlil, že Boris Johnson hľadá po brexite v Európe miesto na spoluprácu. Snaží sa o to, aby jeho nezávislá zahraničná politika bola úspešná. A bude sa usilovať o čo najširšie nadviazanie dobrých diplomatických vzťahov. Politický analytik poukázal na to, že sa to netýka iba Európy, ale napríklad aj USA, Japonska a celého ázijského regiónu. „Boris Johnson sa usiluje rozšíriť svoj priestor v zahraničnej politike a hľadá tie správne cesty ako cieľ dosiahnuť,“ píše portál Origo.
Dôležité posolstvo z hľadiska európskej politiky

Dôležitým posolstvom z hľadiska európskej politiky podľa portálu Origo je, že britský premiér nezačal spoluprácu s francúzsko-nemeckou osou, ale s rozvíjajúcim sa regiónom Vyšehradskej štvorky. Mimoriadny význam to má preto, lebo od 1. júla na čele V4 bude Maďarsko. Viesť ho bude maďarský predseda vlády Viktor Orbán. „Inými slovami, toto stretnutie bolo adresované maďarskému predsedovi vlády a vyšehradskému regiónu, ktorý zastupuje," píše Origo.

Premiér Johnson mal "tajnú" svadbu vo Westminsterskej katedrále
Britský premiér Boris Johnson sa podľa miestnych médií oženil so snúbenicou Carrie Symondsovou. "Tajná svadba" sa konala v sobotu popoludní v katolíckej Westminsterskej katedrále v Londýne, napísal bulvárny denník The Sun. Chrám pre polhodinový... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Rokovanie pre britské vzťahy s Európou bolo dôležité

Na otázku, ako Boris Johnson prijal maďarského premiéra, ktorý bol po Írsku druhým, odpovedal Sámuel Ágoston Mráz. "Pre európsku politiku to má veľmi silný a vážny odkaz,“ povedal. Váhu stretnutia zvýšila skutočnosť, že po írsko-britskom stretnutí, ktoré má miestny význam, nasledovalo maďarsko-britské stretnutie. Zdôraznil, že to bolo rozhodujúcejšie.
Rokovalo sa o kľúčových oblastiach

Na piatkovom stretnutí sa hovorilo o dvoch kľúčových oblastiach. Energetickom priemysle a obrane.
Ako prvé spomenuli dlhodobú dohodu o nákupe plynu spoločnosťou Shell v Maďarsku. "Opozícia  pravidelne obviňuje maďarskú vládu zo zámerného budovania ruskej závislosti. Táto pozícia bola teraz úplne vyvrátená," vysvetlil analytik.
Zahraničná politika maďarskej vlády je o ochrane suverenity

Portál Origo píše, že podľa analytika Mráza sa len potvrdilo to, čo Viktor Orbán už predtým opakovane zdôrazňoval. Zahraničná politika maďarskej vlády je o ochrane suverenity. Zdôraznil, že v poslednom desaťročí postavilo Maďarsko alternatívne plynovody práve preto, aby sa z dobrých vzťahov s Ruskom nestala akási závislosť. „Tí, ktorí dnes kritizujú pragmatizmus rusko-maďarských vzťahov, boli predtým závislí od Ruska,“ poukázal na zahraničnú politiku vlád spred roku 2010. Sámuel Ágoston Mráz vidí, že formovaním pravicovej vlády sa oslabila existujúca vzájomná závislosť medzi krajinami a Maďarsko smeruje k samostatnosti.

Izraelský zázračný liek na koronavírus má byť testovaný aj v Česku. Vedci ho označujú za prielom
Izrael dostal zelenú, aby experimentálne používal zázračný liek na koronavírus. Ako o zázraku o účinnej látke hovorí tamojší premiér Benjamin Netanjahu. Medzi krajinami, ktoré sa budú podieľať na štúdii, má byť aj Česko. Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Briti a Maďari plánujú vojenskú spoluprácu

Analytik považuje za ďalší dôležitý a výhľadový prvok piatkovej diskusie to, že obe krajiny plánujú v budúcnosti spoluprácu vo vojenskom priemysle. "Podrobnosti neboli zverejnené, ale tí, ktorí sledovali kroky maďarskej vlády za posledné tri roky, vidia, že krajina cieľavedome rozvíja vojenský priemysel." Píše portál Origo.
Viktor Orbán je dôležitý hráč

„Kritika Viktora Orbána nemá žiadne opodstatnenie. V Európe je veľmi dôležitý,“ uviedol analytik Mráz pre portál Origo. Odpovedal tak na otázku, ktorej sa venuje maďarská a medzinárodná ľavicová tlač. Tá tvrdí, že maďarský premiér sa izoloval od európskej politiky. Zdôraznil, že je to iba „hlúpa maďarská propaganda“. Ako príklad uviedol vyhlásenie že nástupcu Armina Lascheta, ktorý je prezidentom CDU a nástupcom po Angele Merkelovej. Hovoril o tom, ako sa dá budúcnosť Európy budovať iba s Viktorom Orbánom.
Posolstvo stretnutia

"Stretnutie Orbána s Johnsonom nesie posolstvo. Každý, kto vníma Európu nie iba ako os Nemecka a Francúzska, ale ako spoluprácu členských štátov Európskej únie, si dobre uvedomuje potrebu spolupráce s Maďarskom," uzavrel vyjadrenie Sámuel Ágoston Mráz pre portál Origo.

Azonnali: Viktor Orbán sa stal ústrednou postavou kultúrnej vojny na Slovensku
30 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová