Žiadne dôkazy, žiadne fakty - na držanie človeka v base aj bez rozsudku stačí rozprávka kajúcnika
29 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Advokát Vladimíra Pčolinského hovorí o tom, o čo je opretá kolúzna väzba jeho mandanta. Sú to iba tvrdenia jedného kajúcnika.


Obhajca exšéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského vstúpil do sporu s vyšetrovateľmi a prokurátormi. Vyhlásil, že obvinenia vznesené jeho klientovi nie sú podložené žiadnymi dôkazmi okrem výpovedí kajúcnikov. Informuje o tom portál 1pluska.sk.
Desiatky dní väzby za jedno tvrdenie

Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský je naďalej väzobne stíhaný. Právnik Marián Bošanský z advokátskej kancelárie, ktorá Pčolinského zastupuje, informoval, že jeho právnici spochybňujú dôvody, prečo je ich klient obvinený. A nielen to - počas vyšetrovania kauzy sa nachádza vo väzbe.

Upozorňujú na vyhlásenie prezidenta Policajného zboru, ktorý „vylučuje, že by ktokoľvek mohol byť obvinený len na základe výpovede kajúcnika“.

Blaha: "Lipšic si masíruje svoje komplexy menejcennosti. Ak by Pčolinský povedal pravdu, je to jeho koniec!"
Poslanec parlamentu za Smer Ľuboš Blaha hodnotí na svojej facebookovej stránke situáciu na Slovensku jednoznačne. "To, čo sa stalo v parlamente, je smutný koniec parlamentnej demokracie. Bez preháňania." Podľa Blahu už ani nepredstierame,... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Klamstvá a lži, prax je iná

Podľa advokátov Pčolinského nie je toto tvrdenie pravdivé, ako ani vyhlásenie zástupcu špeciálneho prokurátora Petra Kysela o tom, že „výpovede spolupracujúcich obvinených sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania“. Píše portál 1pluska.sk.
Žiaden dôkaz, iba tvrdenie

Obhajcovia exšéfa SIS naznačujú, že v oboch skutkoch boli obvinenia Vladimírovi Pčolinskému vznesené výlučne na základe dôkazov produkovaných kajúcnikmi. „V prvom skutku bolo vznesené obvinenie výlučne na základe výpovede dvoch kajúcnikov, pána Beňu a pána Makóa, a v druhom skutku bolo obvinenie vznesené výlučne na základe výpovede kajúcnika Kučerku,“ informoval podľa citovaného zdroja advokát Bošanský.

Podľa neho jediným dôkazom na obvinenie a vedenie trestného stíhania bývalého riaditeľa SIS v tejto veci ostávajú výpoveď kajúcnika a dôkazy produkované týmto kajúcnikom. Povedal tiež, že Pčolinský strávil vo väzbe už 60 dni, ale doteraz nedošlo k vykonaniu žiadneho overovania.
Obvinenie z brania úplatku

Vladimír Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40 000 eur.

Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Kollára. Vypovedajú proti nemu dvaja svedkovia - kajúcnici Boris Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020. Obvinenia Pčolinský odmieta. Konštatuje web 1.pluska.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský ostáva vo väzbe. Najvyšší súd mu rozšíril dôvody väzby
25 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová