USA by mali „dôrazne zvážiť“ výcvik taiwanských partizánov proti „čínskej invázii“
29 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Kandidát na asistenta šéfa špeciálnych jednotiek uviedol, že úradníci by mali „dôrazne zvážiť“ rozmiestnenie amerických vojsk na Taiwane. Mali by tam školiť miestne jednotky proti potenciálnej „čínskej invázii“, informuje portál RT.


Christopher Maier je kandidát na asistenta ministra obrany pre špeciálne operácie. Maier tento týždeň informoval zákonodarcov, že na ostrov môžu byť vyslané špeciálne jednotky, ktoré budú inštruovať taiwanské sily. Mali by ich pripraviť na potenciálnu „čínsku inváziu“.

"Myslím si, že je to niečo, čo by sme mali vážne premyslieť," povedal Maier senátorovi Joshovi Hawleyhovi (Missouri). Na štvrtkovom stretnutí sa ho senátor pýtal na spôsoby, ako zabrániť „čínskej agresii“.

Maierove komentáre prichádzajú v čase, keď sa Bidenova administratíva púšťa do politickej ofenzívy proti Čínskej ľudovej republike. Taktiež zintenzívňuje americké vojenské operácie na čínskom "zadnom dvorčeku" a vydáva stály prúd kontroverzných vyhlásení.

Pentagón sa snaží umlčať „pravdu“ o UFO, tvrdí bývalý riaditeľ programu UFO
Luis Elizondo, ktorý roky riadil program UFO v Pentagóne, nedávno odhalil svetu, že sa ho americká armáda pokúsila zastrašiť a umlčať. Jeho sťažnosť zjavne spustila vyšetrovanie generálneho inšpektora, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Biden pokračoval v implementácii politík exprezidenta Donalda Trumpa, ktoré boli zamerané na posilnenie priamych vzťahov s Tchaj-pejom. Avšak Peking tieto kroky opakovane odsúdil, pretože považuje Taiwan za vzbúrenú čínsku provinciu.

Počas pondelkovej tlačovej konferencie čínske ministerstvo zahraničia skritizovali predstaviteľov USA a Južnej Kórey po tom, čo vyjadrili obavy o stabilitu Taiwanu. Peking nebude „tolerovať vonkajšie zasahovanie“ do vnútorných záležitostí.

"Taiwanská záležitosť je čisto čínska vnútorná záležitosť. Zásahy vonkajších síl sú neprijateľné," uviedol hovorca Zhao Lijian a varoval Washington a Soul, aby sa "nehrali s ohňom".

USA oznámili Moskve, že sa nepripoja k Zmluve o otvorenom nebi
Americké ministerstvo zahraničia oznámilo Moskve, že Biely dom nemá v úmysle vrátiť sa k Zmluve o otvorenom nebi. Išlo o jednu z hlavných tém, ktorá sa mala rozoberať na júnovom ženevskom samite s Vladimirom Putinom, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Lukáš Leca