Tisíce ľudí prišli v Slovinsku na protest proti vláde a premiérovi Janšovi
29 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Desaťtisíce Slovincov sa v piatok zhromaždili v centre hlavného mesta Ľubľana a žiadali odstúpenie konzervatívneho premiéra Janeza Janšu. Išlo o najväčší protest v krajine za celé roky, napísala tlačová agentúra AFP.


Zhromaždenie sa konalo len niekoľko týždňov pred tým, ako balkánska krajina s dvoma miliónmi obyvateľov prevezme rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, a uskutočnilo sa tiež v období čoraz  intenzívnejšej diskusie o tom, že Janša má autoritárske sklony, ako tvrdia kritici.

Verejnoprávna televízia odhadla dav ľudí na 20.000, pričom organizátori protestov uviedli dvakrát väčší počet účastníkov. Jedným z protestujúcich bol i Bogdan A. Novak, známy spisovateľ a podporovateľ predchádzajúcich demonštrácií proti Janšovi. "Dúfam, že sa spoločne - prostredníctvom demokratických krokov - zbavíme tejto nedemokratickej vlády," povedal pre AFP.

Protivládne protesty v Bratislave a Košiciach. Suja: Nie covid, ale Matovič a jeho moc ničia Slovensko!
S veľkou pravdepodobnosťou už neplatí, že keď je v sobotu na Slovensku pekne, ľudia sú v záhradkách. Podľa informácií, ktoré má redakcia HD k dispozícii, sa dnes protestovalo v Bratislave a v Košiciach. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021


Demonštráciu podporili niektoré hlavné odborové organizácie v krajine a stredoľavé opozičné strany, ako aj združenia študentov a umelcov.

Janša vyvolal medzinárodnú pozornosť svojím blízkym vzťahom s nacionalistickým maďarským premiérom Viktorom Orbánom a hlasnou podporou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Janšovi domáci odporcovia obviňujú tohto ostrieľaného konzervatívneho politika z riadenia korupčných kruhov, zo zneužívania pandémie koronavírusu na útoky proti slobodným médiám a z podkopávania demokratických inštitúcií krajiny.

Jeho vláda sa tiež dostala pod paľbu kritiky za riešenie pandémie, keďže Slovinsko patrí ku krajinám s najvyššou mierou úmrtí v EÚ.

Marček triešti protivládne protesty, ukradol mi leták a vulgárne nadával, tvrdí organizátorka Hornáčková
Organizátorka viacerých protivládnych protestov Michaela Hornáčková na sociálnej sieti zverejnila status, v ktorom opisuje, čo sa odohráva v zákulisí organizovania protestov. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Peter Sulek