Niečo sa na Slovensku musí zmeniť. Volebné preferencie naznačujú na mocenský pat
29 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Po nedávnom prieskume volebných preferencií z produkcie agentúry Focus vstúpila do hry aj agentúra AKO. Podľa výsledkov oboch prieskumov je nevyhnuté začať sa zaoberať otázkami ako a koho voliť či nevoliť. Inak sa po voľbách, či už predčasných alebo riadnych, Slovensko nevyhne trápeniu.


"Sila politických strán začína pripomínať situáciu sedem či osem rokov dozadu". Myslí si podľa portálu pravda.sk sociológ Pavel Hřích. Preferencie Hlasu a Smeru sú na úrovni tridsať percent, aké bývali pred rozdelením strany Smer. Výrazne padajú OĽaNO a Za ľudí. Stúpa Aliancia maďarských strán.

Prieskum: OĽaNO sa do budúcej vlády už zrejme nedostane
Mnohí ľudia sledujú dianie na našej politickej scéne aj z hľadiska preferencií jednotlivých strán dostať sa do parlamentu. Ten najnovší, ktorí spravila agentúra Focus ukazuje ďalšiu zaujímavú skutočnosť. Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Smer a Hlas sú víťazmi

„Akoby sa sily preskupili do podoby, na ktorú sme boli zvyknutí. Ak si spomenieme, sedem, osem rokov dozadu to bolo veľmi podobné. Len teraz sa elektoriát Smeru rozdelil medzi Smer a Hlas,“ hovorí pre pravda.sk sociológ Václav Hřích z agentúry AKO.
Čakanie na niečo

Citovaný portál píše, že je možné, že slovenská politická scéna na niečo čaká. „Ale nepovedal by som, že je to ticho pred búrkou. Myslím si, že opadli emócie, ktoré ovládali voliča pred voľbami. Všetko sa vrátilo do starších koľají. Len niektoré cieľovky sa atomizovali. Napríklad viac subjektov cieli na veriacich voličov, na národnú tému,“ hodnotí aktuálnu situáciu Hřích. Tvrdí, že dokonca aj krízy vo vládnej štvorke sú už stále rovnaké.
Nerozhodnosť voličstva

Politikom sa podarilo dokázať to, čo charakterizuje kvalitu ich práce. Znechutili voliča tak, že preferencie prakticky stagnujú. „Naplnilo sa to, čo sa signalizovalo. Strana Za ľudí, hnutie OĽaNO stratili, SaS sa dostala na svoje čísla pred voľbami,“ konštatuje pre pravda.sk Pavel Hřích. Podľa neho v súčasnosti politická scéna „vajatá“.

Do parlamentu by sa dostali aj Progresívne Slovensko, Sme rodina, Aliancia a KDH. Strana Za ľudí zostáva v tomto prieskume tesne pred bránami národnej rady. Rovnako aj  ĽSNS a Republika, ktorú si založili odídenci od Kotlebu.

Najnovší prieskum dáva Pellegriniho strane Hlas 17,8 percenta, Smer predbehol Oľano
RTVS zverejnila prieskum volebných preferencií agentúry Median. Výsledky prieskumu priniesli niekoľko prekvapení. Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Megakoalícia alebo megazlepenec

„Neviem, či by súčasné strany riskli mega, mega veľkú koalíciu po štvorkoalícii. Alebo by naozaj museli vzniknúť veľmi alternatívne znejúce kombinácie. Takže sa niečo musí zmeniť,“ myslí si Pavel Hřích.

Prieskum preferencií v máji 2021 – agentúra Focus pre TV Markíza

Prieskum Focus

Vizitka neschopnosti vládnych strán

Opozičná strana Smer podľa prieskumu volebných preferencií z citovaného zdroja predbehla aj vládne hnutie OĽaNO. Strana Za ľudí je hlboko pod päťpercentnou hranicou, ktorá otvára brány parlamentu.

Voľby by vyhral Hlas Petra Pellegriniho. Podľa májového prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza by mu dalo hlas 22,4 percenta voličov. V apríli ich bolo len o desatinu percenta menej. Vládna strana SaS, ktorú vedie Richard Sulík, si od apríla polepšila. Z 11,2 sa vyšplhala na 12,3 percenta.

Prieskum AKO


 
Maďari smerujú do parlamentu, Za ľudí z kola von

"Pomerne hlboko pod päťpercentnou hranicou je štvrtá koaličná strana Za ľudí. Pod jej líderkou Veronikou Remišovou sa kýva predsednícka stolička, nahlas sa hovorí o mimoriadnom sne­me." Dodáva web pravda.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Prieskumy verejnej mienky „preferujú“ vecnosť a zdravý rozum v politike
22 | 04 | 2021 | Gabriel Matta