Moderátorka BBC zomrela s krvnými zrazeninami po očkovaní vakcínou AstraZeneca
29 | 05 | 2021 I Tibor Sipos

Rozhlasová moderátorka BBC Lisa Shawová zomrela v nemocnici. Po podaní vakcíny spoločnosti AstraZeneca sa jej vytvorili krvné zrazeniny. Tvrdí to jej rodina. Obľúbená moderátorka mala iba 44 rokov. Jej náhla smrť je predmetom vyšetrovania, informuje portál CNN.


Shawová zomrela minulý piatok popoludní v nemocnici v Newcastlei, kde skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti kvôli krvným zrazeninám a krvácaniu. V úmrtnom liste je vakcína uvedená ako jeden z možných faktorov úmrtia. Dokument však neuvádza jeho príčinu. Očakáva sa, že bude zverejnená až po vyšetrovaní. "Správa o Lisinom úmrtí nás nesmierne zarmútila, ale nebolo by vhodné, aby sme rozoberali jednotlivé detaily o pacientovi," uviedla podľa Daily Mail nemocnica, v ktorej moderátorka zomrela.

O Shawovej nebolo známe, že by mala nejaké skryté zdravotné problémy a jej smrť bola pre rodinu a kolegov šokujúca. "Týždeň po podaní vakcíny spoločnosti AstraZeneca sa u Lisy objavili silné bolesti hlavy a o niekoľko dní neskôr bola odvezená do nemocnice kvôli krvným zrazeninám a krvácaniu do mozgu. V piatok popoludní zomrela obklopená svojou rodinou. Sme zdrvení a v našich životoch zostala diera v podobe Lisy, ktorú už nikdy nikto nezaplní," oznámila rodina.

Od nedeľného oznámenia úmrtia vo vysielaní BBC prichádzajú kondolencie od kolegov a poslucháčov. "Všetci zo stanice sme zdrvení a myslíme na Lisinu milovanú rodinu. Bola skvelou moderátorkou, úžasnou priateľkou a milujúcou manželkou a mamou. Rada pracovala v rádiu a naši poslucháči ju milovali. Stratili sme niekoho výnimočného, ​​kto pre mnoho ľudí veľa znamenal," povedal zastupujúci výkonný redaktor BBC Radio Newcastle Rik Martin. "Lisa bola talentovaná moderátorka, ktorá toho už veľa dokázala a dokázala by toho ešte oveľa viac," dodal šéf BBC Local Radio Chris Burns.

Julo Viršík bol pred mesiacom očkovaný AstraZenecou. Teraz mnohí špekulujú. Mohlo to súvisieť?
Od neočakávaného úmrtia známeho moderátora uplynulo len niekoľko hodín, keď sa sociálnymi sieťami začal šíriť jeho status z polovice apríla. Viršík sa pochváli, že sa dal očkovať. Špekulácie na seba nenechali dlho čakať. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Petra Demková

Strach z vakcíny AstraZeneca

Vakcína spoločnosti AstraZeneca je spájaná s 56 úmrtiami vo Veľkej Británii, kde jej bolo dovedna podaných viac ako 33 miliónov dávok. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že počet prípadov je stále "extrémne nízky". Predpokladá sa, že riziko vzniku zrazeniny v súvislosti s očkovaním sa pohybuje v prípade ľudí okolo 40 rokov v pomere približne 1:100 000. Riziko úmrtia v akomkoľvek veku v dôsledku zrazeniny sa odhaduje približne na jedna ku miliónu.

Britská lieková agentúra MHRA uviedla, že prínos vakcíny AstraZeneca u väčšiny ľudí naďalej prevažujú nad rizikami. Nepreukázala, že vakcína spôsobuje vznik zrazenín, ale uviedla, že súvislosť je stále zrejmejšia. "Sme zarmútení správou o úmrtí Lisy Shawovej a v myšlienkach sme s jej rodinou," oznámila agentúra.

Komplikácie spájané s vakcínou AstraZeneca niektoré krajiny vydesili, takže sa k nej obrátili chrbtom. Patrí k nim Dánsko, Nórsko či Rakúsko. Iné krajiny zasa obmedzili jej aplikáciu vekovou hranicou.

Nórsko oficiálne vyradilo vakcínu od AstraZenecy z programu očkovania
Nórsko vyradilo vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca zo svojej kampane očkovania, oznámila v stredu premiérka Erna Solbergová. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | tasr