Jozef Šátek: Politická moc prekročila hranicu nezávislosti vyšetrovania
29 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Môžu si hovoriť, čo len chcú. Ak si má rozumný občan vybrať medzi tvrdením "politika" a tvrdením bývalého elitného vyšetrovateľa Policajného zboru, tak si vyberie to druhé. Lenže v tom prípade usvedčuje Jozef Šátek našich politikov zo lží. Do vyšetrovaní tak či onak politická moc zasahuje. Najmä tá, ktorej predvolebným heslom bolo "chytiť, strčiť do basy, nechať zhniť".


"Od marca 2021 sú podozrenia z manipulovania vyšetrovania niektorých závažných prípadov „živými vecami“. Keďže o nich vykonáva vyšetrovanie Úrad inšpekčnej služby MV SR." vyvracia jeden mocou šírený mýtus o tom, že sa nerokuje o "živých veciach" na sociálnej sieti Jozef Šátek.

Reprofoto status FB (@Jozef Šátek)

Prekročili hranicu zákona

"Z toho vyplýva, že politická moc rokovaním 17. 5. 2021 prekročila hranicu, za ktorou sa jej činnosť už dá považovať za zasahovanie do nezávislého vyšetrovania. A taktiež výkonu prokurátorského dozoru." Konštatuje Šátek.

Šátek: Matovič diletantsky zatiahol Slovensko do medzinárodných právnych problémov
"Igor Matovič môže básniť, o čom chce, smerodajné sú podmienky uzatvorenej zmluvy o nákupe Sputnika V, ktorú on, bohužiaľ, ani nečítal. Pozeranie sa do očí a potriasanie si rukami nikoho k ničomu právne nezaväzuje." Vracia sa k právnemu aspektu... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Lipšic a Žilinka sa mali ozvať

"Absolútne nechápem z akého dôvodu na tento fakt neupozornili ostatných účastníkov tejto porady M. Žilinka, generálny prokurátor SR, D. Lipšic, špeciálny prokurátor GP SR a A. Szabó, riaditeľ Úradu inšpekčnej služby MV SR." Pozastavuje sa nad vývojom udalostí Jozef Šátek.
Manipulácia postupov a dôkazov

"V článku Denníka N sa konštatuje, že riaditeľ SIS Aláč mal počas tohto stretnutia (pozn. 17. 5. 2021 v objekte SIS) vysvetľovať podozrenia, ktorými sa od marca zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra. Prípad dozoruje bratislavská krajská prokuratúra“. Poukazuje na jednu zaujímavú okolnosť v ďalšej časti textu exvyšetrovateľ Šátek.

"Z toho vyplýva, že už v marci 2021 SIS informovala inšpekčné orgány MV SR (možno prostredníctvom ministra vnútra) o podozreniach, že vyšetrovateľmi NAKA a prokurátormi špeciálnej prokuratúry sú v rozpore so zákonom manipulované postupy a dôkazy v závažných vyšetrovaných prípadoch."

"Od tejto doby inšpekčné orgány tieto podozrenia v rámci svojej kompetencie vyšetrujú a to buď postupom pred začatím trestného stíhania (§ 196 a nasl. Trestného poriadku) alebo už v týchto prípadoch alebo len v niektorých z nich mohlo byť začaté trestné stíhania (§ 199 TP)."
Prezidentka (eufemizmus) nehovorila pravdu

Jozef Šátek z uvedeného vyvodzuje: "V každom prípade to však znamená, že je značne spochybnené, ak nie vyvrátené tvrdenie prezidentky Zuzany Čaputovej. V stredu vyhlásila, že na stretnutí nijakým spôsobom nedebatovali o živých kauzách. A aj predsedu vlády Hegera, ktorý tiež poprel, že by obsahom rokovania boli živé prípady."

"Z daného vyplýva, že predmetom rokovania 10 ústavných činiteľov a vyšších štátnych úradníkov 17. 5. 2021 v objekte SIS bolo podozrenie na manipuláciu (úmyselné falšovanie) vyšetrovania a dôkazov v závažných prípadoch. To sa priamo týka merita už vyšetrovaných živých trestných vecí (napr. V. Pčolinského) a zároveň sa priamo týkajú trestných vecí, ktoré sú od marca 2021 vyšetrované inšpekciou MV SR na základe podkladov predložených SIS. Čiže sú to tzv. živé prípady." Uzatvára svoj status Jozef Šátek stanoviskom znalca.

(Medzititulky red. HD.)

Exvyšetrovateľ Šátek: Odkiaľ získal policajný prezident informácie, ktoré legálne nemôže mať?
"Policajný prezident Kovařík v mediálnom zápale pozabudol na to, že argumenty, ktoré verejne mediálne použil, nemal ako získať z vyšetrovacieho spisu bez porušenia zákona a svojej právomoci." Citát Jozef Šátek. Čítať ďalej
25 | 05 | 2021