Zdravotné poisťovne radia zdravých medzi chronicky chorých! Dôvod? Chcú očkovať!
28 | 05 | 2021 I Petra Demková

Ako sa z relatívne zdravého človeka stane chronický chorý? Celkom jednoducho. Rozhodne o tom vaša zdravotná poisťovňa. Nie, nie je to žiadne sci-fi ani hoax. Dôvod toho konania? Motivovať, či dotlačiť vás k očkovaniu. Kontaktovala nás nahnevaná Bratislavčanka.



Zdravotná poisťovňa oznamuje...

Zistili sme, že viacerí ľudia dostávajú v posledných dňoch SMS správy, v ktorých im zdravotná poisťovňa oznamuje, že ich zaradila na zoznam chronicky chorých pacientov, čím získavajú prednostné právo na očkovanie proti Covid-19. Zoznam bol vraj vytvorený podľa zdravotných údajov a záznamov od ošetrujúcich lekárov.

Banáš: Mnohí by sa dali presvedčiť na očkovanie, ak by sa viedla diskusia. Tu sa však len robí propaganda
Banáš sa rozhodol vo videu vysvetliť, prečo pridáva na Facebook rôzne kontroverzné príspevky, videá či články, ktoré vrhajú iný tieň na témy, ktoré hýbu spoločnosťou. Robí tak napríklad aj pri téme Korony a očkovania. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Petra Demková

Z ničoho nič v zozname chronicky chorých

Vlastnú skúsenosť má i Bratislavčanka Mária, ktorá kontaktovala našu redakciu. Poskytla nám aj kompletnú korešpondenciu s kompetentnými dotýkajúcu  sa jej prípadu.

„Pred pár dňami mi prišla SMS správa, v ktorej mi moja poisťovňa oznámila, že ma zaradili na zoznam chronicky chorých s prednostným právom na očkovanie. Ostala som zaskočená a preľaknutá zároveň, pretože nemám vedomosť o tom, že by som bola chronicky chorá. Prirodzene ma to vystrašilo. Zavolala som preto svojej obvodnej doktorke a tiež imunologičke a spýtala sa ich, či ma evidujú ako chronicky chorú a prečo o tom neviem,“ povedala nám 36-ročná Mária.

„K obvodnej doktorke idem raz za uhorský rok. Akurát čo som s ňou prednedávnom riešila problém studených nôh, únavu a aby som nezabudla, hnačku, ktorú spôsobilo pokazené jedlo z fast foodu. Pochybujem, že čokoľvek z týchto vecí by mi zabezpečilo vstupenku medzi chronicky chorých,“ pokračuje Mária.
Odpoveď obvodnej lekárky – súvisí to len s očkovaním

Odpoveď obvodnej lekárky Máriu veľmi prekvapila. Lekárka jej napísala toto: „Ak žiadam vyšetriť krv, nemôžem to urobiť bez toho, aby som nezadala podozrenie na konkrétnu diagnózu. Keďže ste mali podozrenie na anémiu, čo je chronické ochorenie, vyšetrovali sme krvinky, železo a pod. Po zadaní podozrenia to už v systéme figuruje ako diagnóza. Ak vyjdú negatívne výsledky, ktoré vám v tomto prípade vyšli, tie už do systému nezadávam a tým pádom to tam ako diagnóza ostáva. Každopádne tieto zaradenia medzi chronicky chorých nerobí lekár, ale nejaká administratívna pracovníčka, ktorá to v poisťovni dostala za úlohu na základe vopred stanovených diagnóz. Súvisí to iba s očkovaním, preto pokiaľ oň nemáte záujem, netreba to riešiť,“ napísala obvodná lekárka.

Čistky v zdravotníctve: Vo funkciách končia traja šéfovia
Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že vo svojich funkciách končia traja šéfovia. Sú nimi generálna riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková, generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Peter Magát aj... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


„Rozumiem tomu teda správne, že chronicky chorým sa nestanem na základe výsledkov z vyšetrení či pozorovaní, ale stačí na to obyčajné podozrenie?“ pýta sa Mária. „Podľa tohto je chronicky chorým potom hádam každý,“ dedukuje.
Odpoveď imunologičky – poisťovne v tom majú „bordel“

Mária to nenechala len tak a požiadala o vysvetlenie aj svoju imunologičku. Tá jej odpísala toto: „Prednostne sú očkovaní pacienti, ktorí majú chronickú prieduškovú astmu stredne ťažkú až ťažkú a závažné imuno deficity, ktoré sú život ohrozujúce. Vy máte ľahký imuno deficit, čo má prevažná väčšina mojich pacientov. Pacientov s ťažkými stavmi nemám viac ako šesť. Poisťovne v tom majú strašné zmätky a bordel. To, čo počúvam od pacientov, neviem, na základe čoho robia výber. Stretávam sa s tým denno denne, že medzi chronicky chorých dávajú i takých, čo chronicky chorí nie sú. Ale ak núkajú, tak berte,“ odpísala Márii imunologička.
Odpoveď zdravotnej poisťovne – vieme, ale nepovieme

Mária skontaktovala aj zdravotnú poisťovňu, cez call centrum. Žiadala vedieť, ako dospeli k názoru, že je chronickým pacientom. Tu je prepis odpovede zdravotnej poisťovne: „K tomuto zaradeniu sme dospeli na základe podkladov od lekárov. Nemáme však informáciu od ktorého konkrétne. Mohol to byť váš všeobecný lekár alebo špecialisti, ku ktorým ste chodili. Ako poisťovňa sme boli poverení urobiť takýto zoznam, avšak nemôžeme poskytovať bližšie informácie kvôli ochrane osobných údajov. Ak máte bližšie otázky, musíte to konzultovať so svojím všeobecných lekárom,“ odpovedali.

A ešte dodali, ako by o nič nešlo : „Pokiaľ nemáte záujem sa dať zaočkovať, nemusíte, v tom prípade považujte danú SMS správu za bezpredmetnú.“
Komunikácia s poisťovňou e-mailom

Mária s odpoveďou spokojná nebola, preto kontaktovala poisťovňu aj e-mailom. Dostala nasledovnú odpoveď:

„Zoznam svojich chronicky chorých poistencov sme vytvárali striktne v súlade s vyhláškou, ktorou sa stanovujú kritéria pre očkovanie a podľa zdravotných údajov a záznamov od ošetrujúcich lekárov. Ak sme v zdravotných výkazoch našli niektorú zo stanovených diagnóz, poistenca sme uviedli do zoznamu pacientov s ťažkým alebo stredne ťažkým ochorením s prednostným objednaním (priorita 1 alebo 2). Ak sme naopak v zdravotných výkazoch nenašli žiadnu zo stanovených diagnóz, nemohli sme poistenca na zoznam zaradiť. Na základe písomnej žiadosti je možné poistencom poslať výpis z účtu poistenca, v ktorom nájdu zoznam návštev u lekára.“

Julo Viršík bol pred mesiacom očkovaný AstraZenecou. Teraz mnohí špekulujú. Mohlo to súvisieť?
Od neočakávaného úmrtia známeho moderátora uplynulo len niekoľko hodín, keď sa sociálnymi sieťami začal šíriť jeho status z polovice apríla. Viršík sa pochváli, že sa dal očkovať. Špekulácie na seba nenechali dlho čakať. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Petra Demková

„Vnímam to ako ďalší zo zúfalých pokusov prehovoriť ľudí na očkovanie“

Odpoveď Máriu nahnevala. Napísala nám toto: „Danú vyhlášku som si prečítala a dovolím si tvrdiť, že môj zdravotný stav nekorešponduje ani s jednou z uvedených diagnóz, pre ktoré ma zaradili medzi chronicky chorých pacientov! Neviem teda, ako striktne sa danej vyhlášky držali.“

A tým sa to nekončí. Mária má vlastnú teóriu, prečo to robia. „Vnímam to ako ďalší zo zúfalých pokusov osloviť a prehovoriť čo najviac ľudí na očkovanie, o ktoré ani zďaleka nie je taký záujem, ako si predsavzali. Považujem za veľmi smutné, že ako ´chronicky chorému pacientovi´ mi doposiaľ neponúkli žiadnu kúpeľnú liečbu. Ako je to možné?“ pýta sa Mária.
Zrazu sa vie zdravotná poisťovňa zmobilizovať!

Mária ešte dodala: „Rovnako smutný je fakt, že v prípade očkovania sa dokážu extrémne rýchlo zmobilizovať, pričom iné, rovnako ťažké resp. ťažšie diagnózy nechávajú bez povšimnutia. Osobne sa necítim ani príliš komfortne pri predstave, že nejaký pracovník, ktorý nie je lekár, lustruje moje zdravotné záznamy."
Záver? Bez odpovede na základnú otázku

„Nepodarilo sa mi teda zistiť, na základe akej diagnózy som mala tú česť zaradiť sa medzi chronicky chorých,“ povedala nám na záver Mária. „Avšak jednu radu vám dať môžem: Ak vám príde SMS s podobným textom, neľakajte sa, ani nepátrajte. Je to len enormný záujem určitých skupín minúť zakúpené zásoby vakcín a podporiť tak farma business, z ktorého žijú aj spomínané poisťovne,“ uzavrela Mária.

Lekári pochybujú o zmysle očkovania detí proti koronavírusu (Joachim Müller-Jung)
Komentár Joachima Müllera-Junga (Frankfurter Allgemeine Zeitung) Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová